Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

EFSA

De European Food Safety Authority (EFSA) is een bureau (agentschap) van de Europese Unie dat onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft over voedselveiligheid. 

Op hun wetenschappelijke bevindingen wordt het Europese beleid en wetgeving op gebied van voedselveiligheid gebaseerd.

Voor het Voedingscentrum wegen de bevindingen van de EFSA zwaar mee in de adviezen die wij geven op het terrein van voeding en voedselveiligheid.

Omschrijving

De European Food Safety Authority (Europese voedselveiligheidsautoriteit, EFSA) is een bureau (agentschap) van de Europese Unie die onafhankelijke wetenschappelijke adviezen geeft over voedselveiligheid. Op hun wetenschappelijke bevindingen wordt het Europese beleid en wetgeving op gebied van voedselveiligheid gebaseerd.

Zo maakt de EFSA adviezen over E-nummers, de veiligheid van nieuwe stoffen en genetisch gemodificeerde producten. Deze adviezen wegen zwaar mee voor de Europese Commissie om beleid op te kunnen maken.

Ontstaan van de EFSA

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid is ontstaan in 2002 toen in Europa de Algemene levensmiddelen verordening (General Food Law) is goedgekeurd. Deze verordening is weer ontstaan naar aanleiding van een aantal voedselcrises in Europa, zoals de dioxine- en BSE crisis.

Aandachtsgebieden van de EFSA

De aandachtsgebieden waar de EFSA zich op richt zijn:

  • veiligheid van voedsel en diervoeding.
  • vraagstukken op het gebied van gezondheid en welzijn van dieren en de gezondheid van gewassen.
  • risico’s in de voedselketen (van boer tot bord).
  • voeding, genetisch gemodificeerde gewassen en nieuwe levensmiddelentechnologieën.

Werkwijze

De EFSA verzamelt wetenschappelijk informatie van over de hele wereld en volgt de wetenschappelijke ontwikkelingen. Op basis hiervan beoordelen ze risico’s.

De EFSA bestaat per aandachtsgebied uit verschillende wetenschappelijke panels. Leden van die panels komen uit heel Europa en zijn geselecteerd op basis van hun expertise en kennis. De EFSA deelt haar bevindingen niet alleen met deskundigen en beleidsmakers, maar ook met het grote publiek.

Het Voedingscentrum en de EFSA

Voor het Voedingscentrum wegen de bevindingen van de EFSA zwaar mee in de adviezen die wij geven op het terrein van voeding en voedselveiligheid.

De European Food Safety Authority (EFSA) is een bureau van de EU die onafhankelijk wetenschappelijk advies geeft over voedselveiligheid

Bron: European Food Safety Authority

Meer informatie

Website EFSA