De wet Algemene levensmiddelen verordening (ALV)
stelt eisen aan de hele productieketen van voedsel, van de boer
tot aan de gebruiker.
Zo
zijn er voorschriften voor de productiemethoden en voor de verpakkingen. Ook
moet elke producent de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit inlichten als
hij een onveilig product in de handel heeft gebracht en het product moet terughalen.
Omschrijving
De Algemene levensmiddelen verordening (ALV) valt onder de Europese wetgeving en heet ook wel de General Food Law. Deze wet kijkt naar de hele productieketen van voedingsmiddelen en veevoer. Er zijn dus voorschriften van de boer tot aan de gebruiker.
Inhoud Algemene levensmiddelen verordening
De Algemene levensmiddelen verordening (ALV) stelt eisen aan productiemethoden en verpakkingen. Zo staat erin beschreven dat de producent primair verantwoordelijk is voor de veiligheid van z’n producten. Ook regelt de ALV dat producten traceerbaar moeten zijn. Dat wil zeggen dat een producent aan moet kunnen tonen waar hij het product vandaan heeft en aan wie hij het heeft afgeleverd.
Volgens de ALV moet elke producent de
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit inlichten als hij een onveilig product in de handel heeft gebracht en het product moet terughalen. Een product is onveilig als het schadelijk is voor de volksgezondheid of als het ongeschikt is om te eten of te drinken.
Voor het doorgeven van waarschuwingen over onveilig veevoer of voedsel maakt de Europese Commissie gebruik van het zogenaamde Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Via dit systeem kunnen landen direct ingrijpen wanneer dat nodig is.
Meer informatie
Verordening (EU) nr. 178/2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving