Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Voedingsnormen

Voedingsnormen zijn aanbevelingen voor de hoeveelheid voedingsstoffen die gezonde mensen nodig hebben. De Gezondheidsraad stelt deze normen voor Nederland vast.

Deze voedingsnormen worden meestal gegeven als aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Wanneer er geen ADH gegeven kan worden bepaald het adequaat niveau van inneming hoeveel van een voedingsstof voldoende is. 

Er bestaat ook een aanvaardbare bovengrens. Wanneer je deze grens overschrijd krijg je meer van een voedingsstof binnen dan gezond is.

Omschrijving

Voedingsnormen zijn aanbevelingen voor de hoeveelheid voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, die gezonde mensen nodig hebben. In Nederland worden deze normen vastgesteld door de Gezondheidsraad. Daarbij kijken ze ook naar de aanbevelingen in andere landen, bijvoorbeeld die van de Institute of Medicine in de Verenigde Staten of Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) in het Verenigd Koninkrijk. De verwachting is dat de richtlijnen in de toekomst op Europees niveau ontwikkeld gaan worden.     

Vanaf 2000 zijn voedingsnormen voor energie, de macrovoedingsstoffen (koolhydraten, vetten, eiwitten), voedingsvezels, calcium, de B-vitamines en vitamine D bijgesteld. Voor vitamine K bestaat geen voedingsnorm in Nederland.  

Doel van voedingsnormen

Voedingsstoffen zijn nodig om allerlei processen in het lichaam op peil te houden. In eerste instantie zijn de voedingsnormen dan ook bedoeld om tekorten tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een tekort aan vitamine C dat scheurbuik veroorzaakt. Tegenwoordig is de voedingsstatus over het algemeen goed, maar er is wel steeds meer sprake van chronische ziekten. Daarom is nu bij het vaststellen van de normen ook de relatie tussen de inname van voedingsstoffen en het voorkomen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en osteoporose van belang.  

Voedingsnormen voor verschillende bevolkingsgroepen

Voedingsnormen worden vastgesteld voor verschillende leeftijdsgroepen en uitgesplitst naar geslacht. Jonge kinderen hebben vanwege hun lagere lichaamsgewicht vaak minder voedingsstoffen nodig. Mannen hebben meestal meer nodig dan vrouwen.  

Verschillende voedingsnormen

Voedingsnormen worden gebruikt om aan te geven welke inname gewenst is om geen last te krijgen van tekorten, of om chronische ziekten te voorkomen. Bij voorkeur is de gemiddelde behoefte het uitgangspunt om de normen vast te stellen. Voor het grootste deel van de bevolking wordt hieruit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid afgeleid als [gemiddelde behoefte + (2 x standaardafwijking)]. Als er geen gemiddelde behoefte bekend is kan een  adequaat niveau van inneming worden bepaald.

Er is ook een bovengrens opgesteld, de aanvaardbare bovengrens. Een overschrijding hiervan kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.   

Toepassing van voedingsnormen

Voedingsnormen zijn aanbevelingen. De werkelijke behoefte aan voedingsstoffen verschilt van persoon tot persoon. Voor de meeste mensen is de werkelijke behoefte lager dan de aanbeveling. Om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, is het voor iedereen goed om een inname op het niveau van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of eventueel adequate inname na te streven. De ene dag krijg je meer binnen van een voedingsstof dan de andere dag. Over een periode van 1 tot 2 weken krijg je door voldoende variatie dan alle verschillende voedingsstoffen voldoende binnen.  

Als de inname veel lager komt dan de ADH of adequate inneming neemt de kans op tekorten toe. Om vast te stellen of er sprake is van een tekort, is aanvullend onderzoek bij een arts nodig.

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.