Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Vitamine A

Vitamine A of retinol is een vitamine die oplosbaar is in vetten. Vitamine A zit in dierlijke producten en komt vooral in lever voor. Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit plantaardige producten.

Vitamine A is goed voor de huid, ogen, de groei en de weerstand. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen.

Omschrijving

Vitamine A is een vitamine die oplosbaar is in vetten. Het lichaam slaat een overschot van deze vitamine gedeeltelijk op in vet. Een ander deel wordt uitgescheiden via de urine of de gal. Vitamine A wordt ook retinol genoemd.

Vitamine A is bestand tegen hoge temperaturen zoals bij bakken en braden. Vitamine A zit in dierlijke producten als vlees en vleeswaren, zuivelproducten, vis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dat staat dan op het etiket. In lever zit veel vitamine A.

Het lichaam maakt ook zelf vitamine A aan uit carotenoïden uit plantaardige producten. De belangrijkste provitamine A carotenoïde is bètacaroteen. Provitamine A komt veel voor in verschillende soorten groenten, zoals wortel, boerenkool, spinazie en andijvie. Andere provitamine A-carotenoïden zijn alfacaroteen en bètacryptoxanthine. Ook deze provitamines zet het lichaam om in vitamine A.

Het lichaam neemt minder vitamine A op uit carotenoïden dan de voorgevormde vitamine A uit producten van dierlijke oorsprong.

Het vitamine A-gehalte in voedingsmiddelen wordt meestal aangegeven in retinol-activiteitequivalenten (RAE): 1 RAE = 1 microgram retinol = 12 microgram bètacaroteen = 24 microgram alfacaroteen.

Naam

Vitamine A is ook bekend als retinol. De natuurlijke vorm van vitamine A in eten en drinken is retinol of retinylesters, of provitamine A-cartenoïden. Het gehalte wordt altijd vermeld in microgram vitamine A, vitamine A in supplementen is meestal retinylacetaat of palmitaat; er zijn ook supplementen met alleen B-caroteen. Het gehalte staat dan meestal ook vermeld als vitamine A.

Gezondheidseffecten

Vitamine A zorgt voor de huid en ogen. Vitamine A is nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid, door vitamine A worden epitheelcellen gevormd in de huid, luchtpijp, het haar, tandvlees en longweefsel.

Door vitamine A kunnen de ogen zich aanpassen aan het schemer. Vitamine A zorgt ook voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem, zodat iemand niet ziek wordt.

Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de groei van kinderen. Het is niet nodig kinderen extra vitamine A te geven, tenzij een arts dat voorschrijft.

Het is niet veilig om kinderen van 1 tot 3 meer dan 800 microgram vitamine A te geven per dag. Voor volwassenen ligt de bovengrens op maximaal 3000 microgram vitamine A per dag.

Een teveel aan vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Er zijn ook aanwijzingen dat meer dan 1500 microgram vitamine A per dag het risico op heupfracturen bij volwassenen verhoogt, maar dit wordt nog verder onderzocht. Het gaat om vitamine A uit dierlijke producten en niet om provitamine A uit groente en fruit.

Een teveel aan vitamine A komt bijna niet voor, tenzij je vaak lever eet of hooggedoseerde supplementen slikt. Voor peuters en kleuters wordt geadviseerd het gebruik van leverproducten te beperken.

Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid en zelfs blindheid veroorzaken.

Zwangerschap

Kan vitamine A tijdens de zwangerschap kwaad?

Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Zwangere vrouwen mogen daarom niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Daarom krijgen zwangere vrouwen het advies om geen supplementen met vitamine A te slikken en om lever(producten) te vermijden.

Lever bevat namelijk erg veel vitamine A. Een stukje runderlever van 100 gram bevat bijvoorbeeld meer dan 27.000 microgram vitamine A. Leverworst of leverpaté bevat 1.000 tot 1.200 microgram vitamine A per boterham. Dus met één boterham met leverworst of leverpaté komt de vitamine A inname waarschijnlijk niet boven de 3.000 microgram. Als een zwangere leverworst of leverpaté wil eten, krijgt ze het advies dit te beperken tot maximaal één boterham op een dag.

Categorie/leeftijd

Dagelijkse aanbeveling
van vitamine A
(microgram)

Kinderen

 

6-11 maanden

300

1-2 jaar

300

2-5 jaar

350

6-9 jaar

400

Mannen

 

9-13 jaar

600

14-18 jaar

900

19-70 jaar

900

> 70 jaar

900

Vrouwen

 

9-13 jaar

600

14-18 jaar

700

19-70 jaar

700

> 70 jaar

700

Zwangere vrouwen

800

Vrouwen die borstvoeding geven

1100

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.