Voedingsnormen zijn aanbevelingen voor de hoeveelheid voedingsstoffen die gezonde mensen nodig hebben. De Gezondheidsraad stelt deze normen voor Nederland vast.
Er bestaan verschillende soorten voedingsnormen: de gemiddelde behoefte (GB), de aanbevolen hoeveelheid (ADH), de adequate inname (AI) en de aanvaardbare bovengrens (AB). Voedingsnormen worden opgesteld voor verschillende groepen in de bevolking. Bijvoorbeeld voor mannen, vrouwen, kinderen, zwangeren of ouderen.
De gemiddelde behoefte is de hoeveelheid van een voedingsstof die voor de helft van de mensen in een bepaalde groep uit de bevolking voldoende is om de processen in het lichaam goed uit te voeren en gezond te blijven. Hieruit wordt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid berekend. Deze hoeveelheid is voldoende voor bijna iedereen in die groep. Als er geen GB kan worden bepaald, dan laat de adequate inname zien hoeveel van een voedingsstof voldoende is.
Daarnaast is er een aanvaardbare bovengrens (AB). Wanneer je boven deze grens komt krijg je te veel van een bepaalde voedingsstof binnen waardoor er kans is op nadelige effecten op de gezondheid. Deze hoeven niet gelijk te ontstaan als je over de bovengrens heen gaat.