Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Adequate inname (AI)

Het niveau van adequate inname (AI) is een schatting van de laagste hoeveelheid voedingsstoffen die voor vrijwel alle mensen voldoende is. Deze waarde geldt als er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld kan worden.

Wat is adequate inname?

De adequate inname (AI) is de laagst bekende hoeveelheid van een voedings­stof die voor vrijwel alle personen in een bepaalde bevolkingsgroep voldoende is. Onder een bevolkingsgroep verstaan we bijvoorbeeld mannen, vrouwen of kinderen. 

De AI geldt voor sommige voedingsstoffen waarvan er geen gemiddelde behoefte bekend is. Dan kan ook geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid worden afgeleid.  

Hoe wordt de adequate inname bepaald?

Voor het vaststellen van de adequate inname wordt de beschikbare onderzoeks­data gebruikt. Omdat er rekening gehouden moet worden met het gebrek aan bepaalde data, zal de AI hoger zijn dan de daadwerkelijke ondergrens die nodig is om een persoon gezond te houden.   

Voor zuigelingen geldt de hoeveelheid voedingsstof in de moedermelk van een gezonde, goed gevoede moeder als basis van de AI. Voor jongere leeftijdsgroepen zijn er onvoldoende gegevens. Bij deze bevolkingsgroep is de AI gebaseerd op de aanbevelingen voor zuigelingen en volwassenen.