Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Chloride (chloor)

Chloride is een mineraal dat onderdeel is van keukenzout (natriumchloride). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride.

Chloride zorgt samen met natrium en kalium voor de vochtbalans in het lichaam. Dit heeft weer effect op je bloeddruk. Zout is een belangrijke bron van chloride in onze voeding.

Te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Wat is chloride?

Chloride is een mineraal dat dat onderdeel is van keukenzout (natriumchloride). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride. 

Waar zit chloride in?

Chloride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen. Het is dan vooral gebonden aan andere mineralen, zoals natrium (natriumchloride) en kalium (kaliumchloride). De belangrijkste bron van chloride in voeding is keukenzout (natriumchloride).

Naar schatting voegen we zo’n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals aan brood en kant-en-klaarmaaltijden. Lees meer over zout.

Waarvoor heb je chloride nodig?

Chloride speelt een rol bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam, samen met natrium en kalium

Hoeveel chloride heb je per dag nodig?

In Nederland zijn er geen aanbevolen hoeveelheden voor chloride vastgesteld. Door het Institute of Medicine (IOM) is er wel een adequate inname bepaald. Deze is voor volwassenen 2,3 gram chloride per dag. Omdat chloride voornamelijk wordt geleverd door zout in de vorm van natriumchloride is de adequate inname voor chloride door het IOM afgeleid van de adequate inname voor natrium. 
Leeftijd Adequate inname chloride
(gram per dag)
1-3 jaar 1,5
4-8 jaar 1,9
9-50 jaar 2,3
51-69 jaar 2,0
70 jaar en ouder 1,8

Als je eet volgens de Schijf van Vijf en weinig of geen zout toevoegt bij het koken, krijg je voldoende en niet te veel chloride binnen.

Wat zijn de gevolgen van te weinig chloride?

Het is onwaarschijnlijk dat je te weinig chloride binnenkrijgt. In eten en drinken zit veel toegevoegd zout, waardoor je automatisch al meer dan genoeg chloride binnenkrijgt. Ook bij een zoutarm dieet is er geen risico op een tekort. Chloride komt namelijk voor in bijna alle voedingsmiddelen en de nieren zorgen ervoor dat je lichaam niet te veel chloride verliest.    

Wat zijn de gevolgen van te veel chloride?

Een te hoge inname van zout kan leiden tot ongewenste effecten op jee gezondheid. Het belangrijkste risico is een hoge bloeddruk. Algemeen wordt aangenomen dat de gezondheidseffecten van zout gerelateerd zijn aan natrium.

Maximale hoeveelheid chloride

Er is geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld voor de hoeveelheid chloride. Wel kun je een bovengrens van chloride koppelen aan de inname van zout/natrium. Voor alle volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 3,6 gram chloride. Voor kinderen is dat minder.

In onderstaande tabel zie je de maximale hoeveelheid chloride per dag voor verschillende leeftijden.

Leeftijd Maximale hoeveelheid chloride
(gram per dag)
1-3 jaar 1,8
4-8 jaar 2,7
9 jaar en ouder 3,6