Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Chloride (chloor)

Chloride is een mineraal dat een onderdeel is van keukenzout (natriumchloride). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride.

Chloride zorgt samen met natrium en kalium voor de vochtbalans in het lichaam. Dit heeft weer effect op je bloeddruk. Zout is een belangrijke bron van chloride in onze voeding. 

Te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Chloride is een mineraal dat dat onderdeel is van keukenzout (natriumchloride). 1 gram keukenzout bestaat uit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride. 

Bronnen van chloride

Chloride zit in vrijwel alle voedingsmiddelen. Het is dan vooral gebonden aan andere mineralen zoals natrium (natriumchloride) en kalium (kaliumchloride). De belangrijkste bron van chloride in de voeding is keukenzout (natriumchloride). Naar schatting voegen we zo’n 20% van de hoeveelheid zout die we binnenkrijgen zelf toe aan ons eten. Ongeveer 80% komt uit keukenzout dat fabrikanten toevoegen aan producten, zoals aan brood en kant-en-klaarmaaltijden. Lees meer over  zout.

 Chloride is een mineraal dat dat onderdeel is van keukenzout (natriumchloride).

Gezondheidseffecten

Chloride speelt een rol bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam, samen met natrium en kalium

Te weinig chloride

Het is onwaarschijnlijk dat je te weinig chloride binnenkrijgt. In eten en drinken zit veel toegevoegd zout, dus daardoor krijgt iedereen automatisch al meer dan genoeg chloride binnen. Ook bij een zoutarm dieet is er geen risico op een tekort. Chloride komt namelijk voor in bijna alle voedingsmiddelen en de nieren zorgen ervoor dat het lichaam niet te veel chloor verliest. 

Te veel chloride

Een te hoge inname van zout kan leiden tot ongewenste effecten op de gezondheid. Het belangrijkste risico is een hoge bloeddruk. Algemeen wordt aangenomen dat de effecten van zout op de gezondheid gerelateerd zijn aan natrium.   

Voedingsadvies

Als je eet volgens de Schijf van Vijf en weinig of geen zout toevoegt bij het koken, krijg je voldoende en niet te veel chloride binnen.

Hoeveel chloride per dag?

Hoeveel chloride heb je dagelijks nodig om gezond te blijven?

In Nederland zijn er geen aanbevolen hoeveelheden voor chloride opgesteld. Door het Institute of Medicine (IOM) is er wel een adequate inname vastgesteld. Deze is voor volwassenen 2,3 gram chloride per dag. Omdat chloride voornamelijk wordt geleverd door zout in de vorm van natriumchloride is de adequate inname voor chloride door het IOM afgeleid van de adequate inname voor natrium.

Leeftijd

Chloride per dag (gram)

1 tot 3 jaar

1,5

4 tot 8 jaar

1,9

9 tot 50 jaar

2,3

51 tot 70 jaar

2,0

ouder dan 70

1,8

Maximale hoeveelheden chloride

Ook de bovengrenzen van chloor zijn gekoppeld aan de inname van zout/natrium. Voor alle volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 3,6 gram chloride. Voor kinderen is dat minder.

Leeftijd

Maximale hoeveelheid chloride per dag
in grammen

1 tot 3 jaar

1,8

4 tot 8 jaar

2,7

vanaf 9 jaar

3,6

Meer voedingsadviezen lees je bij zout en natrium.