Molybdeen is een spoorelement dat nodig is bij de
stofwisseling. Molybdeen komt voor in volkorenbrood en volkoren graanproducten,
peulvruchten en noten.
Voor zover bekend komt in Nederland
geen tekort of overschot aan molybdeen voor.
Wat is molybdeen?
Molybdeen is een spoorelement. Een spoorelement is een
mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.
Hoe neemt het lichaam molybdeen op?
Je lichaam neemt molybdeen op aan het begin van de
dunne darm. De opname van molybdeen uit de voeding ligt tussen 60% tot
bijna 100%. Het percentage is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid die
wordt gegeten: hoe groter de hoeveelheid, hoe lager het percentage.
Waar zit molybdeen in?
Molybdeen komt voor in bijna alle voedingsmiddelen. Volkorenbrood en volkoren graanproducten, peulvruchten en
noten zijn voedingsmiddelen waar het veel in zit.
Waarvoor heb je molybdeen nodig?
Molybdeen is een onmisbaar onderdeel van enzymen.
Enzymen zijn eiwitten die bepaalde processen in het lichaam op gang brengen of
versnellen. Molybdeen zit in enzymen die nodig zijn voor de opbouw en afbraak
van eiwitten.
Hoeveel molybdeen heb je per dag nodig?
Voor molybdeen
zijn te weinig gegevens beschikbaar om een norm te bepalen. Toch heeft de
Gezondheidsraad een adequate inname (AI) bepaald die aangeeft hoeveel molybdeen
je op een dag zou moeten binnenkrijgen. In de tabel hieronder zie je de AI van molybdeen voor verschillende groepen. Deze
hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan
hoeveel je nodig hebt per dag.
Via je voeding krijg
je meestal voldoende
molybdeen binnen. Je kunt de Schijf van Vijf voor jou invullen voor een voedingsadvies op maat.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan molybdeen?
Een tekort aan molybdeen is nog nooit bij mensen
aangetroffen.
Wat zijn de gevolgen van te veel molybdeen?
De kans is erg klein dat je via je eten te veel molybdeen binnenkrijgt. Als dit toch gebeurt, kan dat leiden tot extra verlies
van koper via de urine.
Aanvaardbare bovengrens
Hoewel het erg moeilijk is om te veel molybdeen binnen te krijgen via je voeding, is er door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een aanvaardbare bovengrens vastgesteld. In de tabel hieronder zie je de aanvaardbare bovengrens van molybdeen voor
verschillende leeftijden.