Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Koper is een spoorelement en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem. 

Koper zit in groente, fruit, vlees, brood en andere graanproducten, en cacaoproducten.

Verschijnselen van kopertekort zijn in Nederland nauwelijks bekend. De kans is klein dat je via eten te veel koper binnenkrijgt. Alleen mensen met de zeldzame ziekte van Wilson hebben te veel koper in hun lichaam.

Omschrijving

Koper is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.

Waar zit koper in?

Koper komt voor in groente, fruit, vlees, brood en andere graanproducten, en cacaoproducten. 

Gezondheidseffecten

Koper is nodig bij het vormen van bindweefsel en botten. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar, een goede werking van het afweersysteem en de bloedstolling. Koper is in het lichaam betrokken bij de overdracht van zuurstof (oxidatiereacties).

Te weinig koper 

In Nederland zijn er geen aanwijzingen voor het bestaan van kopertekorten. Een ernstig tekort leidt tot bloedarmoede, een lichtere huid en botontkalking. Als je meer ijzer, zink en vitamine C binnenkrijgt dan er in de normale voeding aanwezig is, neemt het lichaam minder goed koper op.

Te veel koper

De kans is klein dat je via eten te veel koper binnenkrijgt. Extreem veel koper in het lichaam kan leiden tot geïrriteerde darm- en slijmvliezen. Daar kan je misselijk van worden, van gaan braken of diarree van krijgen.

Mensen met de ziekte van Wilson hebben last van een teveel aan koper. De ziekte van Wilson is een zeldzame stofwisselingsziekte. Het lichaam kan het teveel aan koper niet goed verwerken. Daardoor hoopt het zich op in het bloed. Deze mensen moeten met een diëtist overleggen over een koperbeperkt dieet. 

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine C binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat. 

Aanbevolen inname

Dagelijkse aanbevelingen van koper (milligram)

Kinderen

 

6-11 maanden

0,3                                                     

1-2 jaar

0,3                                                     

2-5 jaar

0,4                                                     

6-9 jaar

0,5                                                     

Mannen

 

9-13 jaar

0,7                                                     

14-17 jaar

0,9                                                     

18-50 jaar

0,9                                                     

50-70 jaar

0,9                                                     

> 70 jaar

0,9                                                     

Vrouwen

 

9-13 jaar

0,7                                                     

14-17 jaar

0,9                                                     

18-50 jaar

0,9                                                     

50-70 jaar

0,9                                                     

> 70 jaar

0,9                                                     

Zwangere vrouwen

1,0                                                     

Vrouwen die borstvoeding geven

1,3                                                     

Bronnen:
Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018
Overige leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014. 


Aanvaardbare bovengrens

Voor een veilige inname van koper zijn door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA 2006) de volgende bovengrenzen vastgesteld:

  • 1 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar 
  • 2 milligram per dag voor kinderen van 4 tot 6 jaar
  • 3 milligram per dag voor kinderen van 7 tot 10 jaar  
  • 4 milligram per dag voor kinderen van 11 tot 17 jaar
  • 5 milligram per dag voor volwassenen
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.