Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Fosfor (fosfaat)

Fosfor of fosfaat is een mineraal. Samen met calcium  geeft het stevigheid aan botten en tanden. Ook speelt fosfor een rol bij de energiestofwisseling in het lichaam.

Fosfor komt vooral voor in melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten.

Een tekort of overschot aan fosfor in het lichaam komt niet voor bij mensen die gezond zijn en normaal eten.

Omschrijving

Fosfor is een mineraal.

Waar zit fosfor in?

Fosfor komt in alle voedingsmiddelen voor in de vorm van fosfaat. Fosfor zit vooral in melk, melkproducten, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren producten.

Gezondheidseffecten

Fosfor of fosfaat geeft samen met calcium stevigheid aan botten en tanden. Ook vervult fosfor een functie bij de energiestofwisseling (tijdelijke opslag en transport) in het lichaam.

Fosfortekort 

Het lichaam heeft niet snel een tekort aan fosfor. Alleen door overmatig gebruik van geneesmiddelen, waaronder maagzuurremmers, kan een tekort ontstaan. Te weinig fosfor leidt tot pijn in spieren en botten, gebrek aan eetlust en het ontstaan van nierstenen.

Te veel fosfor

Een te grote inname van fosfor kan met een normale voeding bij een normale gezondheid niet voorkomen. 

Een teveel aan fosfor kan wel ontstaan wanneer, bijvoorbeeld als gevolg van veroudering, de nieren minder goed werken. Die scheiden dan te weinig fosfor uit waardoor na een tijd botontkalking kan ontstaan. 

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende fosfor binnen.

Aanbevolen inname

Voor fosfor is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt. Bij gezonde mensen die voldoende eten komen fosfor-tekorten niet voor.

Categorie/leeftijd Adequate inname van fosfor (milligram per dag)

Kinderen

 

6-11 maanden

420

1-2 jaar

470

2-5 jaar

470

6-9 jaar

540

Mannen

 

9-13 jaar

700

14-17 jaar

700

18 jaar en ouder

550

Vrouwen

 

9-13 jaar

700

14-17 jaar

700

18 jaar en ouder

550

Zwangere vrouwen

700

Vrouwen die borstvoeding geven

900

Bronnen:

Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018.

Andere leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014.


Aanvaardbare bovengrens

De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft voor fosfor geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld. Wel heeft EFSA geconcludeerd dat volwassenen een dagelijkse inname van 3.000 milligram fosfor per dag goed verdragen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.