Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pantotheenzuur

Pantotheenzuur of vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Pantotheenzuur zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groenten en fruit.

Door een langdurig en ernstig tekort aan pantotheenzuur kan een branderig of pijnlijk gevoel in de voeten ontstaan. Een tekort aan pantotheenzuur is uiterst zeldzaam.

Bij zeer hoge doseringen van tientallen grammen per dag kan diarree optreden.

Omschrijving

Pantotheenzuur is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, vooral voor het vrijmaken van energie uit vetzuren. Ook beïnvloedt deze vitamine De opbouw en afbraak van eiwitten en vetten uit eten en drinken. Pantotheenzuur wordt ook wel of vitamine B5 genoemd.

Pantotheenzuur zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten en groenten en fruit.

Panthenol is een vorm van pantotheenzuur, die ook wel aan shampoo wordt toegevoegd om uitdroging van het haar te voorkomen en het meer volume te geven. Dit laatste effect heeft niets met voeding te maken, maar met het waterbindende gedrag van deze stof.

Bereiden

Panthotheenzuur lost op in water. Daarom kan groente met deze vitamine het best in weinig water worden gekookt en moeten de stukken niet te klein worden gesneden. Deze vitamine blijft tamelijk stabiel bij verhitting en in licht.

Naam

Panthotheenzuur is ook bekend als vitamine B5. In (multi)vitaminesupplementen en voor toevoeging aan levensmiddelen wordt meestal calcium pantothenaat gebruikt.

Gezondheidseffecten

Door een langdurig en ernstig tekort aan panthotheenzuur kan een branderig of pijnlijk gevoel in de voeten ontstaan. Een tekort aan panthotheenzuur is uiterst zeldzaam.

Bij zeer hoge doseringen van tientallen grammen per dag kan diarree optreden.

Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.