Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Pantotheenzuur (vitamine B5)

Pantotheenzuur of vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Pantotheenzuur zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten, groenten en fruit.

Door een langdurig en ernstig tekort aan pantotheenzuur kan een branderig of pijnlijk gevoel in de voeten ontstaan. Een tekort aan pantotheenzuur is uiterst zeldzaam.

Bij zeer hoge doseringen van tientallen grammen per dag kun je diarree krijgen.

Omschrijving

Pantotheenzuur of vitamine B5 is een wateroplosbare vitamine.

Bronnen van pantotheenzuur 

Pantotheenzuur zit in vlees, eieren, volkorenproducten, peulvruchten, melk en melkproducten en groenten en fruit. In (multi)vitaminesupplementen en als toevoeging in levensmiddelen zit meestal calciumpantothenaat.

Gezondheidseffecten

Pantotheenzuur is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, vooral voor het vrijmaken van energie uit vetzuren. Ook beïnvloedt deze vitamine de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten uit eten en drinken.

Tekort aan pantotheenzuur

Door een langdurig en ernstig tekort aan pantotheenzuur kan een branderig of pijnlijk gevoel in de voeten ontstaan. Een tekort aan pantotheenzuur is uiterst zeldzaam. 

Te veel pantotheenzuur

Bij zeer hoge doseringen van tientallen grammen per dag kun je diarree krijgen. Je kunt alleen te veel pantotheenzuur binnenkrijgen als je supplementen gebruikt.

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende pantotheenzuur binnen.

Aanbevolen inname

Voor pantotheenzuur is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt. Bij gezonde mensen die voldoende eten komen pantotheenzuur-tekorten niet voor.

Categorie/leeftijd

Adequate inname* 

Kinderen

 

0-5 maanden

2

6-11 maanden

2

1-3 jaar

2

4-8 jaar

3

Mannen

 

9-13 jaar

4

14-17 jaar

5

18 jaar en ouder

5

Vrouwen

 

9-13 jaar

4

14-17 jaar

5

18 jaar en ouder

5

Zwangere vrouwen

5

Bij borstvoeding

7

*milligram

Bronnen:

Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018

Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021 

Andere leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014

Aanvaardbare bovengrens

Omdat er geen negatieve gezondheidseffecten zijn bij een extreem hoge inname van pantotheenzuur bestaat er geen aanvaardbare bovengrens.