Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Biotine (vitamine B8)

Biotine (vitamine B8) heb je nodig om energie uit eten vrij te maken. Verder speelt biotine een rol bij de vorming van vetzuren. Biotine draagt ook bij aan het behoud van een normale huid en normaal haar, en een normale werking van het zenuwstelsel.

Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. Te weinig biotine kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken. Tekorten aan deze vitamine komen bijna niet voor, alleen als je veel rauwe eieren eet.

Een teveel aan vitamine B8 kan geen kwaad. Het overschot plas je uit.

Omschrijving

Biotine of vitamine B8 is een wateroplosbare vitamine.

Vormen van biotine

Van nature zit er in eten en drinken biotine of biocytine. Biotine heet biocytine als het gekoppeld is aan het aminozuur lysine. In supplementen en voor toevoegingen aan voedingsmiddelen wordt meestal biotine gebruikt.

Waar zit biotine in?

Biotine zit vooral in eieren, lever, melk, noten en pinda’s. 

Gezondheidseffecten

Biotine heb je nodig om energie uit eten vrij te maken. Verder speelt biotine een rol bij de vorming van vetzuren. Biotine draagt ook bij aan een het behoud van een normale huid en normaal haar, en een normale werking van het zenuwstelsel.

Biotine-tekort

Een biotine-tekort kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken. Tekorten aan deze vitamine komen bijna niet voor, alleen als je veel rauwe eieren eet. Rauw eiwit bevat namelijk avidine, een stof die ervoor zorgt dat je biotine niet meer kunt opnemen in je lichaam. Als je een ei kookt of bakt kan avidine geen kwaad meer. 

Te veel biotine

Een teveel aan biotine is niet schadelijk voor je gezondheid. Het overschot plas je uit.

Voedingsadvies

Voor biotine is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt. Bij gezonde mensen die voldoende eten komen biotine-tekorten niet voor.
Categorie/leeftijd

Adequate inname
biotine
(microgram/dag)

Mannen en vrouwen   

0-5 maanden

4

6-11 maanden

6

1-3 jaar

20

4-10 jaar

25

11-17 jaar

35

18 jaar en ouder

40

Zwangere vrouwen

40

Bij borstvoeding

45

Bronnen:
Volwassen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018.

Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021.

Overige leeftijden en vrouwen die
borstvoeding geven: Gezondheidsraad
2014. 

 

Aanvaardbare bovengrens

De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft voor biotine geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld.