Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
De kracht van Italiaanse eenvoud
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Vitamine E

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. 

Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. 

Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor. Een overschot aan vitamine E in het lichaam is niet schadelijk.

Omschrijving

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine.

Verschillende vormen van vitamine E (tocoferolen)

Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal stoffen die van nature in voeding aanwezig zijn: de tocoferolen, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol nemen de cellen het beste op en is daarom veruit de belangrijkste vorm van vitamine E. In vitamine E-supplementen zit alfa-tocoferol of alfa-tocoferolacetaat. 

Eenheden van vitamine E

Op het etiket van vitaminesupplementen wordt het gehalte vitamine E soms aangegeven in de internationale eenheden IE of IU; hierbij geldt 1 IE = 0,67 milligram vitamine E (alfa-tocoferol).

Bronnen van vitamine E

Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine E breekt af als je het verhit. Toch blijft er genoeg vitamine E over in eten en drinken.

Vitamine E per portie Milligram

1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram)

9,5

dieetmargarine (voor 1 snee, 5 gram)

3,5

1 handje pinda’s (25 gram)

2,8

1 appel met schil (135 gram)

0,7

1 grote lepel gekookte bladgroente (50 gram)

0,6

dieethalvarine (voor 1 snee, 5 gram)

0,3

1 snee bruin- of volkorenbrood (35 gram)

0,3

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine E binnen.

Aanbevolen inname

Voor vitamine E is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt. 

Gezondheidseffecten

Vitamine E is belangrijk als antioxidant. Als antioxidant beschermt vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel. 

Vitamine E-tekort

Vitamine E-tekorten komen in Nederland voor zover bekend niet voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort ontstaan. Een ernstig vitamine E-tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte. 

Te veel vitamine E

Een te hoge vitamine E-inname komt alleen voor als je langere tijd hooggedoseerde supplementen gebruikt. Je kunt via de voeding niet te veel vitamine E binnenkrijgen. Er zijn weinig bijverschijnselen van een overmaat aan vitamine E. Alleen bij mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners, remt een teveel aan vitamine E de bloedstolling. 

Categorie/leeftijd Adequate inname van vitamine E (milligram per dag)*

Kinderen

 

6-11 maanden

3

1-2 jaar

4

2-5 jaar

5

6-9 jaar

6

Mannen

 

9-13 jaar

8

14-17 jaar

10

18 jaar en ouder

13

Vrouwen

 

9-13 jaar

7

14-17 jaar

8

18 jaar en ouder

11

Zwangere vrouwen

10

Vrouwen die borstvoeding geven

11

* Vitamine E komt voor in verschillende vormen en wordt uitgedrukt in alfa-tocoferol equivalenten (αTE). 1 TE komt overeen met 1 milligram alfa-tocoferol of 2,5 mg bèta-tocoferol of 10 mg gamma-tocoferol of 100 mg delta-tocoferol.

Bronnen:
Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018.
Andere leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014.

Aanvaardbare bovengrens

De aanvaardbare bovengrens voor vitamine E is 300 microgram per dag voor volwassenen. Voor kinderen ligt de grens lager.

Leeftijd (jaar) Aanvaardbare bovengrens vitamine E milligram/dag

1-3

100

4-6

120

7-10

160

11-14

220

15-17

260

>17 

300

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.