Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Vitamine E

Vitamine E of alfa-tocoferol is een in vet oplosbare vitamine, die belangrijk is als antioxidant. Vitamine E beschermt de cellen, celmembraam, bloedbaan en weefsel.

Vitamine E speelt ook een rol bij de regulatie van de stofwisseling in de cel.

Vitamine E zit in zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor. Een overschot aan vitamine E in het lichaam is niet schadelijk.

Omschrijving

Vitamine E of alfa-tocoferol is een in vet oplosbare vitamine. Behalve alfa-tocoferol zijn er nog meer tocoferolen bekend, maar alfa-tocoferol is de belangrijkste en actieve vorm van vitamine E.

Vitamine E is belangrijk als antioxidant. Vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Vitamine E voorkomt dat ze beschadigt raken door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Vitamine E reguleert ook de stofwisseling in de cel.

Vitamine E zit in zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine E is gevoelig voor verhitting, met name als er ook zuurstof aanwezig is. Het wordt dan afgebroken. Toch blijft er genoeg vitamine E over in eten en drinken. Een tekort komt nauwelijks voor.

Meestal wordt in supplementen of verrijkte voedingsmiddelen tocoferylacetaat gebruikt. Dit is een relatief stabiele vorm van vitamine E.

Vitamine E wordt ook wel toegevoegd aan crèmes, zalven en shampoos. Vitamine E zou de huid en het haar ”versterken”, maar dit effect is niet in onderzoek aangetoond.

Naam

Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal tocoferolen die van nature in voeding aanwezig zijn, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol wordt het best in de cellen opgenomen en is daarom veruit de belangrijkste vorm. De vorm aanwezig in vitamine E-supplementen is a-tocoferol of a-tocoferolacetaat (D- of DL-vorm).

Op het etiket van vitaminesupplementen wordt het gehalte vitamine E soms aangegeven in de internationale eenheden IE of IU; hierbij geldt 1 IE = 0,67 milligram alfa-tocoferol.

 Vitamine E per portie  Milligram
 1 eetlepel zonnebloemolie (15 gram) 7,6
 1 eetlepel dieetmargarine (15 gram)  2,6
 1 handje gemengde noten (25 gram)  1,6
 dieethalvarine (voor 1 snee, 5 gram)  0,6
 1 snee bruin- of volkorenbrood (35 gram)  0,1
 1 grote lepel gekookte groente (50 gram)  0,3
 1 appel met schil (135 gram)  0,4

Gezondheidseffecten

Tekorten aan vitamine E komen in Nederland voor zover bekend niet voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort optreden. Een ernstig vitamine E tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.

Te veel aan vitamine E is niet schadelijk. Alleen kan de bloedstolling van mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners, worden beïnvloed.

Als bovengrens voor een aanvaardbare veilige inneming van vitamine E geldt:

  • 100 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar
  • 300 milligram per dag voor volwassenen

 Categorie/leeftijd

Dagelijkse aanbeveling van vitamine E (milligram)*

Kinderen

 

6-11 maanden

3

1-2 jaar

4

2-5 jaar

5

6-9 jaar

6

Mannen

 

9-13 jaar

8

14-18 jaar

10

19-70 jaar

10

> 70 jaar

10

Vrouwen

 

9-13 jaar

7

14-18 jaar

8

19-70 jaar

8

> 70 jaar

8

Zwangere vrouwen

10

Vrouwen die borstvoeding geven

11

 

* Vitamine E komt voor in verschillende vormen en wordt uitgedrukt in α-tocoferol equivalenten (αTE). 1 TE komt overeen met 1 mg α-tocoferol of 2,5 mg β-tocoferol of 10 mg γ-tocoferol of 100 mg δ-tocoferol.


 
 
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.