Vitamine E is een vetoplosbare vitamine. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt zo de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel.
Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.
Een tekort aan vitamine E komt nauwelijks voor. Een overschot aan vitamine E in het lichaam is niet schadelijk.
Omschrijving
Vitamine E is een vetoplosbare vitamine.
Verschillende vormen van vitamine E (tocoferolen)
Vitamine E is de verzamelnaam voor een aantal stoffen die van nature in voeding aanwezig zijn: de tocoferolen, zoals alfa-, bèta, gamma- of delta-tocoferol. Alfatocoferol nemen de cellen het beste op en is daarom veruit de belangrijkste vorm van vitamine E. In vitamine E-supplementen zit alfa-tocoferol of alfa-tocoferolacetaat.
Eenheden van vitamine E
Op het etiket van vitaminesupplementen wordt het gehalte vitamine E soms aangegeven in de internationale eenheden IE of IU; hierbij geldt 1 IE = 0,67 milligram vitamine E (alfa-tocoferol).
Bronnen van vitamine E
Vitamine E zit in zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine E breekt af als je het verhit. Toch blijft er genoeg vitamine E over in eten en drinken.
Voedingsadvies
Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine E binnen.
Aanbevolen inname
Voor vitamine E is door de Gezondheidsraad een adequate inname bepaald die richting geeft aan de hoeveel je dagelijks zou moeten eten. Deze hoeveelheid moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar geeft richting aan hoeveel je nodig hebt. De Gezondheidsraad geeft namelijk aan dat onderbouwing voor de hoeveelheid die je zou moeten eten zwak is. Dat betekent dat er weinig onderzoek beschikbaar is, of dat er geen wetenschappelijke overeenstemming bestaat over de manier waarop de waarde tot stand komt.
Gezondheidseffecten
Vitamine E is belangrijk als antioxidant. Als antioxidant beschermt vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Vitamine E speelt ook een rol bij het regelen van de stofwisseling in de cel.
Vitamine E-tekort
Vitamine E-tekorten komen in Nederland voor zover bekend niet voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort ontstaan. Een ernstig vitamine E-tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte.
Te veel vitamine E
Een te hoge vitamine E-inname komt alleen voor als je langere tijd hooggedoseerde supplementen gebruikt. Je kunt via de voeding niet te veel vitamine E binnenkrijgen. Er zijn weinig bijverschijnselen van een overmaat aan vitamine E. Alleen bij mensen met een vitamine K-tekort en mensen die behandeld worden met bloedverdunners, remt een teveel aan vitamine E de bloedstolling.
Aanvaardbare bovengrens
De aanvaardbare bovengrens voor vitamine E is 300 milligram per dag voor volwassenen. Voor kinderen ligt de grens lager.