Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vitamine K

Vitamine K of fylochinon is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Pasgeboren baby's krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig.

Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen ook vitamine K-tekorten krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg.

In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor, en levert voor zover bekend ook geen schadelijke effecten op. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K.

Omschrijving

Vitamine K bestaat uit vitamine K1, dat in eten en drinken zit. Bacteriën kunnen in de dikke darm de stof menachinon of vitamine K2 aanmaken. Deze stof heeft dezelfde werking als vitamine K1. 

Naam

De naam voor de natuurlijke vorm van vitamine K in eten en drinken is fylochinon (vitamine K1) of menachinon (vitamine K2). De naam voor vitamine K-supplementen is fylochinon.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel. 

Gezondheidseffecten

Vitamine K of fylochinon is nodig voor een goede bloedstolling. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten.

Het is nog onbekend of extra vitamine K het risico op osteoporose kan verminderen.

Vitamine K-tekort

Pasgeboren baby's kunnen een tekort hebben aan vitamine K. Dit kan komen doordat:

  • vitamine K het ongeboren kind niet via de placenta kan bereiken. Daardoor kan het kind geen voorraad opslaan.
  • de baby nog onvoldoende darmbacteriën heeft om voldoende vitamine K aan te maken.

Pasgeboren baby's hebben bij een vitamine K tekort kans op ernstige bloedingen. Zij krijgen daarom altijd druppeltjes vitamine K na de geboorte. 

Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen ook vitamine K-tekorten krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg. Antibiotica kunnen darmbacteriën vernietigen, die helpen bij de aanmaak van vitamine K.

Te veel vitamine K

Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K.

Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.

Voedingsadvies

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheden

De aanbevolen hoeveelheid voor vitamine K1 voor volwassenen vanaf 18 jaar is 70 microgram per dag.

Vitamine K-advies baby’s

Alle baby's krijgen vlak na de geboorte extra vitamine K. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram vitamine K-druppels nodig. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K. Het is wel aan te raden om extra vitamine K te geven wanneer er minder dan 500 milliliter kunstmatige zuigelingen(fles)voeding wordt gegeven.