Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vitamine K

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine. Het is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Pasgeboren baby’s krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben tot ze 13 weken oud zijn, 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig.

Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen een vitamine K-tekort krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg.

Te veel vitamine K komt in Nederland niet voor en levert voor zover bekend ook geen schadelijke effecten op. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-supplementen die meer dan 100 microgram vitamine K bevatten.

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine.

Verschillende vormen van vitamine K

Vitamine K bestaat uit fylochinon (vitamine K1), dat in eten en drinken zit. Bacteriën kunnen in de dikke darm de stof menachinon (vitamine K2) aanmaken. Deze stof heeft dezelfde werking als vitamine K1. De naam voor vitamine K-supplementen is fylochinon.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel. 

Waarvoor heb je vitamine K nodig?

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten. Het is nog onbekend of extra vitamine K het risico op osteoporose kan verminderen. 

Hoeveel vitamine K heb je per dag nodig?

In de tabel hieronder zie je de adequate inname (AI) van vitamine K1 voor verschillende groepen. Als je wat minder binnenkrijgt dan de AI betekent dat voor jou niet direct dat je een tekort hebt. Voor de meeste mensen is de AI namelijk meer dan ze nodig hebben.

Via je voeding krijg je meestal voldoende vitamine K binnen. Je kunt de Schijf van Vijf voor jou invullen voor een advies op maat.

Categorie/leeftijd Adequate inname vitamine K1
(microgram per dag)
7 t/m 11 maanden 10
1 t/m 3 jaar 15
4 t/m 6 jaar 20
7 t/m 10 jaar 30
11 t/m 14 jaar 45
15 t/m 17 jaar 60
18 jaar en ouder 70
Zwangeren 70
Bij borstvoeding 70

Bronnen

  • 0 t/m 17 jaar: Gezondheidsraad 2025
  • Vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018
  • Zwangeren: Gezondheidsraad 2021
  • Bij borstvoeding: Gezondheidsraad 2024

Extra vitamine K voor baby's

Alle baby’s krijgen vlak na de geboorte extra vitamine K. Baby's die borstvoeding krijgen, moeten ouders de eerste 12 weken 150 microgram extra vitamine K geven via druppels. Deze vitamine K druppels zijn te koop bij de apotheek of drogist. In flesvoeding zit al voldoende vitamine K. Als baby's minder dan 500 milliliter flesvoeding drinken, is het wel aan te raden om als ouders extra vitamine K te geven. Lees meer over vitamine K bij borstvoeding of bij flesvoeding.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine K?

Pasgeboren baby's kunnen een tekort hebben aan vitamine K. Dit kan komen doordat:

  • Vitamine K het ongeboren kind niet via de placenta kan bereiken. Daardoor kan er geen voorraad worden opgeslagen. 
  • Baby's nog onvoldoende darmbacteriën hebben om voldoende vitamine K aan te maken.  

Pasgeboren baby’s hebben bij een vitamine K tekort kans op ernstige bloedingen. Zij krijgen daarom altijd druppeltjes vitamine K na de geboorte. 

Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen ook vitamine K-tekorten krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg. Antibiotica kunnen darmbacteriën vernietigen, die helpen bij de aanmaak van vitamine K.

Wat zijn de gevolgen van te veel vitamine K?

In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met supplementen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.

Aanvaardbare bovengrens

Er is geen aanvaardbare bovengrens voor vitamine K. Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.