Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is te veel vitamines of mineralen slikken schadelijk?

Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid als je er langere tijd te veel van neemt. Daarom zijn voor de volgende vitamines en mineralen maximale hoeveelheden vastgesteld (een aanvaardbare bovengrens):

 

Aanvaardbare bovengrens

Maximale dosering per dag
volwassenen vanaf 18 jaar  

Niacine (vitamine B3) 

900 milligram*

Vitamine B6

12 milligram

Foliumzuur

1000 microgram

Vitamine A

3000 microgram

Vitamine D

100 microgram

Vitamine E

300 milligram

Calcium

2500 milligram

Magnesium

Supplement van 250

milligram in aanvulling

op de voeding

Jodium

600 microgram

Koper

5 milligram

Selenium

255 microgram

Zink

25 milligram

* Dit geldt voor nicotinamide, dat is vorm die vooral voorkomt in je eten en in vitaminepillen. Voor nicotinezuur geldt een aanvaardbare bovengrens van 10 milligram per dag. 

Mogelijk ongewenste bijwerkingen

Voor vitamine C, bètacaroteen, ijzer, fosfor, kalium en mangaan zijn er aanwijzingen dat bepaalde hoeveelheden mogelijk ongewenste bijeffecten veroorzaken. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan darmklachten bij meer dan 2 gram vitamine C. Maar voor deze vitamines en mineralen zijn geen aanvaardbare bovengrenzen vastgesteld.

Is het dan niet nodig om extra vitamines of mineralen te slikken?

De meeste mensen krijgen genoeg vitamines en mineralen binnen als ze gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf. Extra vitamines of mineralen in de vorm van voedingssupplementen zijn niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Sommige groepen krijgen via de voeding onvoldoende vitamines binnen, en zij krijgen daarom het advies om vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K te slikken.

Bekijk of jij het advies krijgt extra vitamines te slikken.

Wanneer krijg je te veel vitamines of mineralen binnen?

Als je normaal eet komt een gevaarlijk hoge inname niet voor. Te veel vitamines of mineralen krijg je alleen binnen als je lange tijd voedingssupplementen met hoge doseringen hebt geslikt. Of wanneer je heel veel voedingsmiddelen hebt genomen waaraan extra vitamines zijn toegevoegd. Er zijn voedingssupplementen op de markt die van bepaalde vitamines meer bevatten dan de aanvaardbare bovengrens. Een voorbeeld hiervan is vitamine B6.

Advies als je toch voedingssupplementen gebruikt

Als je een voedingssupplement gebruikt, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.