Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Heb ik een vitamine D-supplement nodig?

Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D via een supplement nodig hebt.

Wie hebben een vitamine D-supplement nodig?

Mensen die een vitamine D-supplement nodig hebben, zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen.

In de tabel hieronder zie je de adviezen voor een vitamine D-supplement per groep.

Suppletie-adviezen vitamine D per dag
Groep  Leeftijd
(jaar) 
Wie uit
deze groep
Vitamine D
supplement
in microgram 
Kinderen  0 t/m 3 Iedereen 10
Mannen  4 t/m 69

Met een
donkere
(getinte)
huidskleur

10
  4 t/m 69  Als je overdag
niet veel in de
zon komt of de
huid bedekt 
10 
  70 en ouder  Iedereen  20
Vrouwen 4 t/m 49
Met een
donkere
(getinte)
huidskleur
10
  4 t/m 49 Als je overdag
niet veel in de
zon komt of de
huid bedekt
10
  50 t/m 69
Iedereen 10
  70 en
ouder
Iedereen 20
Zwangere
vrouwen
  Iedereen 10

Welke vitamine D-supplementen kan ik het beste kopen?

Je kunt vitamine D-supplementen kopen in de vorm van druppels, capsules of tabletten bij de apotheek, drogist of supermarkt. Voor de werkzaamheid maakt het niet uit welke vorm je koopt. En goedkopere huismerken zijn even goed als de duurdere A-merken.

Meestal staat op het etiket vitamine D3 (cholecalciferol) en soms D2 (ergocalciferol). Kies bij voorkeur een supplement met vitamine D3, de actievere vorm van vitamine D.

De hoeveelheid vitamine D in het supplement (in microgram) staat op het etiket. Microgram wordt meestal opgeschreven met de afkorting µg of mcg.

Je hoeft niet meer te nemen dan de aanbevolen hoeveelheden in bovenstaande tabel. Dat levert geen extra gezondheidswinst. Twijfel je over hoeveel pillen of druppels je nodig hebt? Vraag dan advies aan je apotheker.

Worden vitamine D-supplementen vergoed vanuit de zorgverzekering?

Vitamine D-supplementen voorgeschreven door een arts vallen buiten de basisverzekering. Dit betekent dat je de supplementen zelf moet betalen. Vitamine D-supplementen zijn ook verkrijgbaar bij de drogist of de supermarkt. Bespreek met je arts of apotheker of je kunt overstappen op vitamine D-supplementen die je zelf koopt. Het is voor je gezondheid belangrijk dat je vitamine D blijft slikken.

Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid.