Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Vitamine B6

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. 

Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.

Bij langdurig dagelijks gebruik van hooggedoseerde supplementen met vitamine B6 kunnen aandoeningen aan de zenuwen in de armen en benen ontstaan.

Omschrijving

Vitamine B6 is een wateroplosbaar vitamine. 

Verschillende vormen van vitamine B6

De chemische naam van vitamine B6 is pyridoxine, maar het kan ook voorkomen in een net iets andere vorm als pyridoxal of pyridoxamine. Of deze vormen zijn gekoppeld aan een fosfaat, zoals pyridoxinefosfaat, pyridoxalfosfaat en pyridoxaminefosfaat. In supplementen zit meestal pyridoxine gekoppeld aan chloride: pyridoxine hydrochloride. Deze verschillende vormen van vitamine B6 zijn onderling uitwisselbaar. Uiteindelijk werken ze in het lichaam hetzelfde. 

Opname van vitamine B6

Alle vormen van Vitamine B6 worden opgenomen door de darmcellen en omgezet in pyridoxal. Het wordt via het bloed naar de lever vervoerd waar het wordt omgezet in de biologisch actieve vorm pyridoxalfosfaat. In deze vorm doet vitamine B6 zijn werk in het lichaam.

De opname van vitamine B6 uit een gemiddelde voeding is ongeveer 75%. Er bestaan hierbij geen grote verschillen tussen de verschillende vormen van vitamine B6. De opname van vitamine B6 uit een supplement wordt geschat op 95%. 

Bronnen van vitamine B6

Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, noten, brood en graanproducten, peulvruchten, groente, melk- en melkproducten en kaas.

Vitamine B6 per portie Milligram

1 stukje varkensfilet (gaar, 70 gram)

0,357

1 ei (50 gram)

0,060

1 stukje koolvis (gaar, 120 gram)

0,110

1 handje ongezouten walnoten (25 gram)

0,104

1 snee bruinbrood (35 gram)

0,020

1 grote lepel bruine bonen (gaar, 50 gram)

0,044

1 grote lepel gekookte groente (50 gram)

0,041

1 glas halfvolle melk (150 ml)

0,050

Goudse kaas voor 1 snee brood (20 gram)

0,012

Gezondheidseffecten

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. 

Te weinig vitamine B6

Langdurig ernstige tekorten kunnen leiden tot bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand. Bij pasgeboren baby's kan een tekort leiden tot stuipen. In Nederland komt een tekort aan vitamine B6 nauwelijks voor. 

Te veel vitamine B6

Bij langdurig dagelijks gebruik van supplementen met meer dan 21 milligram vitamine B6 kan perifere neuropathie ontstaan. Dit is een aandoening aan het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. 

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine B6 binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat.

Tekorten komen in Nederland nauwelijks voor. Wil jij nagaan hoeveel vitamine B6 jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek ‘de Eetmeter’ op Mijn Voedingscentrum.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Hoeveel vitamine B6 heb je dagelijks nodig om gezond te blijven?

Categorie/leeftijd Dagelijkse aanbeveling vitamine B6 (milligram)

Kinderen

6-11 maanden

0,2

1-3 jaar

0,4

4-8 jaar

0,7

Mannen

9-13 jaar

1,1

14-17 jaar

1,5

18-50 jaar

1,5

> 50 jaar

1,8

Vrouwen

9-13 jaar

1,1

14-17 jaar

1,5

18-70 jaar

1,5

> 70 jaar

1,5

Zwangere vrouwen

1,9

Vrouwen die borstvoeding geven

1,9

Bronnen:
Volwassenen van 18 jaar en ouder: Gezondheidsraad 2018.
Overige leeftijden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014.

 

Aanvaardbare bovengrens

De aanvaardbare bovengrens van vitamine B6 is 25 milligram per dag voor volwassenen. Voor kinderen ligt deze grens lager.
Categorie/leeftijd Aanvaardbare bovengrens vitamine B6 (milligram per dag)

1-3 jaar

5

4-6 jaar

7

7-10 jaar

10

11-14 jaar

15

15-17 jaar

20

Volwassenen

25


Te veel vitamine B6 in supplementen

Er zijn supplementen op de markt die meer vitamine B6 bevatten dan de aanvaardbare bovengrens.

Het gebruik van vitaminesupplementen is voor de meeste mensen niet nodig, omdat het geen extra gezondheidsvoordeel oplevert. Als je wel een vitaminesupplement gebruikt, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Deze informatie vind je op het etiket. In het geval van vitamine B6 neem je dus niet meer dan 1,5 milligram per dag via een supplement. 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt dat er niet meer dan 21 milligram vitamine B6 in vitaminesupplementen zou moeten zitten. Supplementen met hogere doseringen kunnen een nadelig effect hebben op je gezondheid. De NVWA heeft de 21 milligram gebaseerd op de aanvaardbare bovengrens, en heeft daarbij rekening gehouden dat ook een deel van vitamine B6 uit de voeding komt. Neem dus in ieder geval geen supplementen met meer dan 21 milligram vitamine B6 per dag. 

Als je een vitamine B6-supplement gebruikt en je hebt klachten dan raden we aan om contact op te nemen met je huisarts. 
Vernieuwd dieetboek 'Gezond afvallen'

Het dieetboek ‘Gezond afvallen’ staat vol caloriearme recepten, kennis over afvallen en dagmenu’s.