Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Carnitine

Carnitine is een zogenoemde halfvitamine die wordt toegevoegd aan babyvoeding en aanwezig is in moedermelk. 

Pasgeboren baby's produceren deze stof zelf nog niet of in onvoldoende mate. Maar al vrij snel na de geboorte kan het lichaam zelf voldoende van deze stoffen aanmaken. Voor carnitine gelden daarom geen aanbevelingen.

Carnitine is voor het transport van vetzuren naar de mitochondrien ('de energiefabriekjes') in de cel. 

Omschrijving

Carnitine is een zogenaamde halfvitamine die wordt toegevoegd aan babyvoeding. Carnitine is van nature aanwezig in moedermelk. Pasgeboren baby's produceren deze stof zelf nog niet of in onvoldoende mate. Maar al vrij snel na de geboorte kan het lichaam zelf voldoende van deze stoffen aanmaken uit de aminozuren lysine en methionine. Voor carnitine gelden daarom geen aanbevelingen.

Carnitine speelt een belangrijke rol in het energiemetabolisme omdat het nodig is voor het transport van vetzuren naar de mitochondrien ('de energiefabriekjes') in de cel. Carnitine zit voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel.

Er zijn supplementen met carnitine te koop, maar suppletie is niet nodig en levert geen extra gezondheid of energie. Alleen in geval van een zeldzame aangeboren stofwisselingsziekte en bij bepaalde (chronische) ziekten, zoals nierfalen, kan suppletie gewenst zijn maar dan altijd onder medische supervisie.