Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ik wil of kan geen vis eten, kan ik vis vervangen?

Vis eten beschermt tegen hart- en vaatziekten. Met name vette vis is goed voor je. Er zijn sterke aanwijzingen dat specifiek de visvetzuren EPA en DHA in vis voor deze bescherming zorgen. Maar misschien zijn er meer stoffen in vis die voor dit gunstige effect zorgen. Als je geen vis eet, mis je de gezondheidseffecten van vis.

EPA, DHA en ALA zijn allemaal omega 3-vetzuren.

Visoliecapsules

Omdat het niet precies duidelijk is waarom vis zo gezond is, kun je het niet 1 op 1 vervangen. Wel kun je de visvetzuren uit vis binnenkrijgen door visoliecapsules te slikken. Ook bestaan er producten waaraan visvetzuren zijn toegevoegd. Vaak staat dan op de verpakking dat er visvetzuren inzitten.

Gebruik je bloedverdunners? Ga dan naar je arts als je meer dan 1 gram visvetzuren per dag neemt. Het is mogelijk dat je bloed minder snel stolt. Je hebt dan meer kans op bloedingen.

Plantaardige bronnen van visvetzuren

Vissen halen de visvetzuren EPA en DHA uit de algen die ze eten. Er zijn supplementen met visolie uit algen. Daarnaast kan het lichaam zelf EPA en DHA aanmaken uit het vetzuur ALA. ALA zit ook in plantaardige producten, vooral in raapzaad(olie) en lijnzaad(olie). Het is alleen nog niet duidelijk in welke mate het lichaam dit kan.