Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Van gas naar elektrisch koken: kies je voor keramisch of inductie?

We stoppen in Nederland op den duur met het gebruik van aardgas. Kook je nu op gas? Dan zal je uiteindelijk moeten overstappen op elektrisch koken. Daarbij kun je kiezen tussen een keramische- of inductiekookplaat. Op deze pagina lees je meer over beide soorten kookplaten en welke het meest duurzaam is.

Keramische kookplaat

Voordelen van elektrisch tegenover koken op gas

Elektrisch koken heeft voordelen boven koken op gas:

  • Er is geen open vuur.
  • Er ontstaan geen schadelijke verbrandingsstoffen.
  • Het schoonmaken van de kookplaat is heel eenvoudig.
  • Elektriciteit kan steeds groener en duurzamer worden opgewekt, wat bij aardgas niet kan.

Verschillen tussen keramisch en inductie

Keramische- en inductiekookplaten werken allebei op elektriciteit. Een keramische kookplaat is een glasplaat met daaronder elektrische verwarmingselementen, halogeenlampen of infraroodelementen. Deze verwarmen de kookplaat en daardoor wordt de pan die erop staat heet.

Inductie is geen warmtebron, maar werkt met een magnetisch veld. De combinatie van de magneet en het metaal in de pan veroorzaakt warmte. De ijzerdeeltjes in de bodem van de pan gaan trillen en zo ontstaat hitte in de pan. Alleen de pan wordt heet, niet de glasplaat.

In het overzicht hieronder zie je de belangrijkste verschillen tussen een keramische en inductiekookplaat.

Keramisch Inductie
Opwarmen van de kookplaat kost tijd, waardoor het langer duurt voor iets aan de kook is. Inhoud van de pan is snel aan de kook, doordat de kookplaat niet hoeft op te warmen.
Kookplaat wordt heet, waardoor gemorst eten kan inbranden. Kookplaat wordt minder heet, waardoor gemorst eten niet zal inbranden.
Kookplaat moet na gebruik afkoelen. Hierdoor bestaat de kans dat je je verbrandt aan de restwarmte. Kookplaat werkt alleen als er een pan op staat. Hierdoor is de kans dat je je verbrandt aan de kookplaat minimaal.
Goedkoper in aanschaf. Duurder in aanschaf.
Duurder in gebruik, doordat de kookplaat wordt verwarmd. Bij een kleine pan wordt de hele kookzone verwarmd, waardoor meer energie verloren gaat Energiezuinig omdat er geen kookplaat wordt verwarmd. Kookplaat past het formaat van de kookzone aan op de grootte van de pan.
Meestal is een extra elektriciteitsgroep in de meterkast nodig. Soms is een extra elektriciteitsgroep in de meterkast nodig.
Soms aanschaf nieuwe pannen noodzakelijk, een redelijk vlakke bodem is van belang. Soms aanschaf nieuwe pannen noodzakelijk, een redelijk vlakke bodem is van belang. Niet alle pannen reageren op het magnetisch veld.
Goede keuze als je gevoelig bent voor elektromagnetische velden, bijvoorbeeld als je een pacemaker hebt. Opletten als je gevoelig bent voor elektromagnetische velden, bijvoorbeeld als je een pacemaker hebt. Het magnetische veld van de kookplaat kan de instelling van je pacemaker veranderen.

Welke pannen zijn geschikt voor keramisch en inductie?

Voor elektrisch koken geldt over het algemeen dat pannen een redelijk vlakke bodem moeten hebben. Dan is de overdracht van energie zo optimaal mogelijk.

Bij een inductiekookplaat heb je pannen nodig met een stalen laag in de bodem. Veel gewone pannen voldoen hier aan. Je kan dit controleren met bijvoorbeeld een koelkastmagneet. Als die aan de bodem van de pan blijft hangen, is de pan geschikt.

Onderop veel pannen staat een icoontje dat aangeeft voor welke warmtebron de pan geschikt is. Keramisch Inductie

Wat is zuiniger: keramisch of inductie?

Een inductiekookplaat is sneller warm en zuiniger dan een keramische kookplaat. Het koken van 1 liter water gaat ongeveer 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Bij keramisch koken is het daarom extra belangrijk een pitje te kiezen dat even groot is als de pan.

Bij een keramische kookplaat kun je de kookstand tijdig lager zetten, omdat de plaat nog een tijd warm blijft. Producten als eieren, pasta of rijst kunnen in heet water makkelijk nagaren.

Zowel bij keramisch en inductie geldt: doe altijd de deksel op de pan. Dit zorgt voor 2 tot 3 keer minder energiegebruik. Snelkookpannen zijn meestal ook geschikt voor inductie en keramisch. Ze besparen 50-70% aan kooktijd en energie.