Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van...
Professionals / Services / Initiatieven Voedingscentrum / Staat van de Voeding
Staat van de Voeding
Terugblikken Hoe gezond, duurzaam en veilig eten we in Nederland? Wat betekent dat voor onze gezondheid? En welke rol speelt onze omgeving hierbij? Op 18 januari presenteerde...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek RIVM: Kinderen eten meer fruit
Onderzoek RIVM: Kinderen eten meer fruit
Kinderen zijn 20 procent meer fruit gaan eten ten opzichte van 5 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Voedselconsumptiepeiling 2012-2014. Een stijging van de fruitconsumptie...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nederlander kiest vaker voor duurzaam eten en drinken
Nederlander kiest vaker voor duurzaam eten en drinken
Nederlanders kiezen in de winkel steeds vaker voor duurzame voeding. In het eerste half jaar van 2016 steeg de verkoop van levensmiddelen met een duurzaamheidskeurmerk als...
Professionals / Services / Initiatieven Voedingscentrum / Staat van de Voeding / Foto's en video's
Foto's en video's Staat van de Voeding
Video's Hieronder vind je de sfeerimpressie van de dag, gevolgd door de animatie met feiten en cijfers en de volledige registratie van het symposium (opgesplitst...
Encyclopedie / Milieu en klimaat
Milieu en klimaat
Vergeleken met andere landen legt het consumptiepatroon van Nederlanders een groot beslag op natuurlijke hulpbronnen als fossiele brandstoffen, mineralen en landbouwgrond. De...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Home / Pers / Persberichten / Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten
Gezonder eten stijgt meer in prijs dan ongezonder eten
Gezamenlijk persbericht CBS en Voedingscentrum. Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden, ongezondere producten stegen gemiddeld...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum duidt: zit er te veel gif op aardbeien?
Voedingscentrum duidt: zit er te veel gif op aardbeien?
Dit weekend was er in de media veel aandacht voor aardbeien. Ze zouden 6 keer meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan andere fruitsoorten. Onze expert Voedselveiligheid Wieke...
Services / Initiatieven Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / Draagvlak creëren / Gemeente betrekken
Gemeente betrekken
Voorbeeld: Subsidie aanvragen gemeente 1. Bereid je goed voor Zet het hele plan duidelijk op papier voordat je met de gemeente gaat praten. Wat ga je doen, met wie, hoe,...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn
Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst het nieuwste kookboek ‘Lekker voor weinig’ van het Voedingscentrum. In het budgetboek staan 56 smakelijke recepten...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Overgewicht bij volwassenen ongeveer gelijk gebleven
Overgewicht bij volwassenen ongeveer gelijk gebleven
Het percentage Nederlanders met overgewicht is in 2018 ongeveer gelijk gebleven, vergeleken met 2014. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS),...
Encyclopedie / Veetransport
Veetransport
Voordat eten en drinkenvlees in de winkel ligt, zijn de grondstoffen, dieren en vlees-eindproducten vaak al diverse keren vervoerd. Sommige vormen van transport kunnen gevolgen...
Encyclopedie / Hormoonbalansdieet
Hormoonbalansdieet
Het hormoonbalansdieet is een dieet dat niet alleen afvallen als doel heeft, maar ook het verbeteren van de algehele gezondheid. De theorie achter het dieet is dat een hormonale...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is het nodig je handen te wassen met desinfecterende zeep?
Is het nodig je handen te wassen met desinfecterende zeep?
Nee, het is niet nodig om je handen te wassen met desinfecterende zeep of handreiniger. Het is voldoende om je handen goed te wassen met water en normale (hand)zeep. In een...
Home / Pers / Standpunten / Kindermarketing
Kindermarketing
Het Voedingscentrum vindt dat kinderen onvoldoende beschermd worden tegen reclames voor voedingsmiddelen die veel suiker, verzadigd vet en of zout bevatten. Reclame hiervoor...
Home / Pers / Persberichten / Lekker voor weinig: budgetkookboek vol bespaartips
Lekker voor weinig: budgetkookboek vol bespaartips
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst het nieuwste kookboek ‘Lekker voor weinig’ van het Voedingscentrum. In het budgetboek staan 56 smakelijke recepten...
Professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Profielwerkstuk onderwerpen
Profielwerkstuk onderwerpen over voeding
Hoe is de Schijf van Vijf ontstaan? De Schijf van Vijf is hét voorlichtingsmodel over voeding in Nederland. Het laat zien hoe je gezond en duurzaam eet. Waar is allemaal...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek: negatief effect van berichten over bestrijdingsmiddelen op gezond eten
Onderzoek: negatief effect van berichten over bestrijdingsmiddelen op gezond eten
Maken berichten over bestrijdingsmiddelen op groente en fruit mensen bang voor het kopen ervan? In Amerika is een kleinschalig onderzoek hiernaar uitgevoerd. Eén van...
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Geen risico voor de gezondheid bij eten aardbeien
Geen risico voor de gezondheid bij eten aardbeien
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer ‘giftiger’ zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van...
Home / Thema's / Kopen, koken, bewaren / Geld besparen op eten
Geld besparen op je eten en drinken
Gezond eten voor 5 euro per dag? Gezond en gevarieerd eten met een kleine beurs, dat kan echt. Door slim in te kopen kun je al voor 5 euro per dag gezond eten. Dit blijkt...
Home / Pers / Persmappen / Borstvoeding (2018) / Verdubbeling van moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven
Verdubbeling van moeders die 6 maanden of langer borstvoeding geven
Uit de Peiling Melkvoeding 2015 van TNO onder ruim 1.700 vrouwen blijkt dat steeds meer vrouwen langer borstvoeding geven. Het percentage moeders dat na 6 maanden borstvoeding...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker
Gezond eten belangrijker dan ooit in strijd tegen kanker
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) heeft de nieuwe aanbevelingen voor het verkleinen van de kans op kanker bekendgemaakt. Wat blijkt? We wisten al dat je de kans op...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Home / Pers / Persmappen / Voedselverspilling (2019)
Persmap voedselverspilling (2019)
Met het voorkomen van voedselverspilling valt winst te behalen voor het milieu én je portemonnee. Door beter om te gaan met je eten kun je jaarlijks per persoon gemiddeld...
Home / Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / RIVM: "Minder dierlijk en meer plantaardig eten grootste milieuwinst"
RIVM: "Minder dierlijk en meer plantaardig eten grootste milieuwinst"
Als we het milieu minder willen belasten, dan zouden we meer plantaardig moeten eten en minder dierlijk. Als je je eetpatroon wil aanpassen zorgt dat voor verreweg de grootste...
Encyclopedie / Voedselzandloper
Voedselzandloper
De Voedselzandloper is niet bedoeld als afvaldieet. De ontwikkelaar Dr. Kris Verburgh stelt de zandloper voor als alternatief voor de  Schijf van Vijf.  Verburgh claimt dat...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Waarom kinderidolen niet thuishoren op producten buiten de Schijf van Vijf
Waarom kinderidolen niet thuishoren op producten buiten de Schijf van Vijf
Ik loop met mijn neefje van 3 door de plaatselijke supermarkt. Op de groenteafdeling laat ik hem op zoek gaan naar de mandarijnen en de prei. Die staan op ons lijstje, dus...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Nieuwsoverzicht 2011
Nieuwsoverzicht 2011
Welke onderwerpen waren in het nieuws in 2011? In vogelvlucht ons nieuws in 2011. 11 maart 2011 Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd.
Professionals / Services / Initiatieven Voedingscentrum / Staat van de Voeding / Programma
Programma Staat van de Voeding
Het symposium 'Staat van de Voeding' vindt plaats op 18 januari in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Het programma ziet er als volgt uit. Programma  13.00 - 13.30 Inloop...
Home / Duurzaam eten / Voedselafdruk / Verantwoording Voedselafdruk
Verantwoording Voedselafdruk
De Voedselafdruk is een model om de milieu-impact van ons voedingspatroon inzichtelijk te maken. Met de term ‘voedselafdruk’ bedoelen we de ecologische voetafdruk...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Gezond door het leven 2015
Programma Gezond door het leven 2015
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met verleidingen in hun eigen sociale en...