Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Geserveerd met pinda's
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Hoelang is eten houdbaar in de diepvries?

Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid. Invriezen kan helpen om voedselverspilling te voorkomen. De ideale diepvriestemperatuur is -18 °C.

Hoelang houdbaar in de vriezer

In dit overzicht staat hoelang eten goed blijft in de vriezer.

  • Brood – 1 maand

    Vries brood direct na aankoop in en haal telkens de boterhammen eruit die je nodig hebt.

  • Groente – 1 jaar

    Blancheer groente voor je ze invriest. Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen. Door bijvoorbeeld tomaten te pureren kun je ze wel invriezen.
  • Fruit – 8-12 maanden

    Vries banaan in zonder schil. Verwijder bij appel en peer het klokhuis. Druiven en bessen kun je in z’n geheel invriezen.
  • Vis – 3-6 maanden

    Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is 6 maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren 3 maanden houdbaar.
  • Gevogelte – 3 maanden

    Kip en kalkoen is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Vlees – 2-9 maanden

    Bij vlees kan de houdbaarheid in de vriezer verschillen:
    Varkensvlees - 2 maanden
    Gehakt - 3 maanden
    Lamsvlees - 3 maanden
    Rundvlees - 9 maanden
  • Peulvruchten – 3 maanden

    Gekookte peulvruchten zijn 3 maanden houdbaar in de diepvries. Denk aan kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen. Het gaat om peulvruchten uit blik die al zijn voorgekookt, of die je zelf hebt geweekt en eventueel voorgekookt.
  • Rijst en kliekjes – 3 maanden

    Kliekjes of maaltijdrestjes zoals gekookte rijst zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Eten is lang houdbaar in de diepvries, ingevroren blijft eten maanden tot wel een jaar goed. Zo kun je de houdbaarheid verlengen en voedselverspilling voorkomen.

Meer info over invriezen, bewaren en ontdooien

Kijk voor meer informatie over het bewaren van eten en drinken in de Bewaarwijzer.

Bekijk ook:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.