Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel water of vocht moet ik per dag drinken?

Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om elke dag tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf.

Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Je hebt vocht nodig omdat je het verliest bij het ademen, door te zweten en via plas en poep.

Kinderen vanaf 1 jaar tot en met 13 jaar hebben ongeveer tussen de 1 en 1,5 liter drinken nodig.

Jongen drinkt water

Hoe houd ik mijn vochtbalans op peil?

Je houdt je vochtbalans het best op peil door voldoende te drinken, maar in eten zit ook vocht. Het lichaam herstelt de vochtbalans automatisch. Als je te veel vocht verliest, scheidt het bijvoorbeeld minder urine uit of je krijgt een dorstgevoel waardoor je meer gaat drinken.

Welke dranken zijn gezond?

Water drinken is goed, en ook dranken als koffie, thee, zuivel en sojadrink zijn goed om je vocht aan te vullen. Het meest gezond is om de volgende dranken uit de Schijf van Vijf te drinken, en tussen deze dranken af te wisselen:

  • Water: met of zonder koolzuur (prik), en met of zonder een smaakje (aroma). Water bevat geen calorieën en is goed voor je tanden. Het drinken van kraanwater is ook goed voor het milieu.
  • Zwarte en groene thee: met of zonder smaakje (aroma), en zonder suiker. Thee bevat geen calorieën, maar wel cafeïne. Het advies voor volwassenen is 3 kopjes zwarte of groene thee te drinken op een dag. Thee verlaagt namelijk de bloeddruk en verkleint het risico op een beroerte. Kinderen onder de 9 jaar kunnen ook 1 tot 3 kopjes zwarte of groene thee drinken per dag.
  • Kruidenthee: zonder suiker. Kruidenthee bevat geen calorieën en geen cafeïne. Kruidenthee is officieel geen thee maar een kruidenaftreksel. Het advies is om maximaal een paar kopjes per dag te drinken. En drink niet steeds dezelfde kruidenthee, maar wissel af.
  • Koffie: zonder suiker. Koffie bevat nagenoeg geen calorieën. Het drinken van koffie hangt samen met een lager risico op hartziekten, een beroerte en diabetes type 2. Voor volwassenen is het advies om vanwege de cafeïne, naast 3 kopjes zwarte of groene thee, niet meer dan 5 kopjes koffie per dag te drinken. Verder geldt: hoe beter gefilterd, hoe minder cafestol en hoe gezonder. Koffie gezet met een papieren filter en koffie van koffiepads bevatten bijvoorbeeld lage hoeveelheden cafestol.
  • Magere en halfvolle zuiveldranken: zoals melk, karnemelk en yoghurtdranken. Melk en melkproducten (zuivel) leveren veel goede voedingsstoffen, en het eten of drinken ervan hangt samen met een lager risico op darmkanker. Het advies voor volwassenen is om 2 tot 3 porties zuivel te nemen op een dag.
  • Sojadrink: met toegevoegde vitamine B12 en calcium. In deze drank zitten voor een deel dezelfde voedingsstoffen als in zuivel. Sojadrink is minder belastend voor het milieu dan zuivel.

Meer weten waarom het belangrijk is om genoeg te drinken? En waarom je uitdroging wilt voorkomen? In deze video wordt uitgelegd waarom vocht nodig is voor je lichaam, en waarom uitdroging zo gevaarlijk is.