Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Encyclopedie / Energie (calorieën)
Energie (calorieën)
De hoeveelheid energie in een voedingsmiddel hangt af van de hoeveelheid vetten, koolhydraten, eiwitten en alcohol. 1 gram vet levert 9 kcal 1 gram koolhydraten levert 4...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Voedingscentrum zet WhatsApp in tegen voedselverspilling
Het Voedingscentrum wil mensen helpen minder voedsel te verspillen. Nieuwe abri-posters, die vanaf dinsdag door heel Nederland hangen, laten mensen even stilstaan bij hun...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Excuusbier tegen voedselverspilling: een goed idee?
Excuusbier tegen voedselverspilling: een goed idee?
Het verminderen van voedselverspilling staat volop in de belangstelling. In het lijstje van ‘oplossingen’ is een nieuw fenomeen ontstaan: bier gebrouwen uit restanten...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Geen risico voor de gezondheid bij eten aardbeien
Geen risico voor de gezondheid bij eten aardbeien
Vorig jaar november was de aardbei volop in het nieuws. Aardbeien zouden 6 keer ‘giftiger’ zijn dan ander fruit door het zogeheten cocktaileffect. Op basis van...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nieuwe cijfers voedselverspilling in huishoudens 2016
Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public, in opdracht van...
Home / Mijn gewicht / Afvallen / Fase 1: Klaarmaken voor de start
Gezond afvallen fase 1
Klaarmaken voor de start Tip 1: Meet je gewicht, BMI en middelomtrek Gebruik een weegschaal om te weten hoeveel je precies weegt. Daarnaast zijn 2 tests waarmee je zelf...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Heb jij al een Koelkastklem? Het Voedingscentrum geeft er 1.000 gratis weg!
Heb jij al een Koelkastklem? Het Voedingscentrum geeft er 1.000 gratis weg!
Een hulp in huis die je eraan herinnert dat je nog een halve courgette, een geopende pot kwark of een kliekje in je koelkast hebt? Daar heeft het Voedingscentrum iets voor...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Minder voedselverspilling door weglaten THT-datum
Minder voedselverspilling door weglaten THT-datum
Door de THT-datum weg te laten op verpakkingen, daalt de verspilling van lang houdbare producten als rijst, pasta en koffie met 12 procent. Als daarnaast ‘lang houdbaar’...
Encyclopedie / Palmolie
Palmolie
Palmolie komt uit het vruchtvlees van de palmvrucht. De olie zit bijvoorbeeld in producten als margarine, ijs, chocolade en kant-en-klaarmaaltijden.  Soorten producten Uit...
Encyclopedie / Slachterij
Slachterij
In het slachthuis worden de dieren uit de vleesindustrie geslacht. Slachten gaat in verschillende stappen: eerste keuring, bedwelmen en doden, ontharen, uitslachten en tweede...
Home / Mijn gewicht / Op gezond gewicht blijven / Energiebalans
Energiebalans
Eten en drinken geeft je lichaam energie, bijvoorbeeld om je warm te houden, om eten te verteren en om te bewegen. Vergelijk je lichaam maar met een oplaadbare batterij. De...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen
Goedkoop boodschappen doen – bespaartips voor in de winkel
Goedkoop én gezond eten? Dat kan. Door geld te besparen tijdens het boodschappen doen, slim te koken en bewaren, en minder voedsel te verspillen, kun je € 145,-...
Encyclopedie / Kokos en kokosvet
Kokos en kokosvet
Kokosnoot is geen noot, maar een steenvrucht. De vrucht bestaat uit 4 lagen: kokosvezel, de schil, vruchtvlees (kopra) en helemaal binnenin kokosmelk- of water. In het vruchtvlees...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Encyclopedie / Weight Watchers
Weight Watchers
Weight Watchers is een Amerikaans afvalprogramma. Binnen dit afvalprogramma krijgt alles wat je eet en drinkt een bepaalde hoeveelheid punten, oftewel ‘Smartpoints’. Aan de...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / 7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen
7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat deze week is gepubliceerd, blijkt dat voedselpakketten van 11 voedselbanken vooral veel calorierijke producten bevatten...
Encyclopedie / Eiwitten
Eiwitten
Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Moet iedereen dezelfde hoeveelheden eten?
Moet iedereen dezelfde hoeveelheden eten?
In de Schijf van Vijf voor jou-tool krijg je een advies voor hoeveel en wat je kunt eten, gebaseerd op je leeftijd en geslacht. Je ziet een lijst met aanbevolen porties...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum: minder vlees eten voor iedereen mogelijk
Voedingscentrum: minder vlees eten voor iedereen mogelijk
Tussen 2010 en 2015 werd ieder jaar iets minder vlees gegeten in Nederland. Die dalende lijn heeft zich in 2016 niet doorgezet. In 2016 werd er met bijna 39 kilo vrijwel evenveel...
Encyclopedie / BPA (Bisfenol A)
BPA (Bisfenol A)
Bisfenol A (BPA) is een chemische stof die door de industrie wordt geproduceerd. Het wordt gebruikt om verschillende soorten kunststof te maken zoals polycarbonaat (PC) plastic...
Encyclopedie / Groente
Groente
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Groente staat in de Schijf van Vijf. Eetbare paddenstoelen en de vruchten komkommer, tomaat, paprika en avocado worden ook tot...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?
Is het gevaarlijk om zelfgeplukte paddenstoelen te eten?
Ja, paddenstoelen in het wild plukken en ze opeten kun je beter niet doen. De giftige soorten zijn soms bijna niet te onderscheiden van de eetbare. Zelfs voor experts is dit...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Kan ik afvallen met populaire diëten?
Kan ik afvallen met populaire diëten?
Bekende afvaldiëten (energiebeperkte diëten) doen vaak wat ze beloven: in korte tijd verlies je kilo’s. Op lange termijn zorgen ze echter vaak voor teleurstelling...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?
Kan ik overgevoelig zijn voor E-nummers?
Het komt weleens voor dat mensen klachten krijgen na het eten van producten met E-nummers. Geregeld wijten mensen deze klachten aan een overgevoeligheid voor bepaalde E-nummers,...
Encyclopedie / Olijfolie
Olijfolie
Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Er is gewone, geraffineerde en olijfolie van eerste persing te koop. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf.  Olijfolie...
Encyclopedie / Rundvlees
Rundvlees
Een vrouwelijk rund is een koe, een mannelijk rund is een stier. Een gecastreerde stier heet een os. Ossen werden vooral als werkdier gebruikt. Runderen zijn echte graseters...
Home / Thema's / De stap van... / Samira (55) ging gezonder eten na diagnose diabetes type 2
Samira ging gezonder eten na diagnose diabetes type 2
“Ik houd een goede balans en ga bewust met mijn voeding om” Bij Samira werd een paar jaar geleden diabetes type 2 ontdekt. Ze kreeg medicijnen voorgeschreven...
Encyclopedie / Varkensvlees
Varkensvlees
Onbewerkt mager varkensvlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert de Koelkastklem… en geeft er 1.000 gratis weg
Voedingscentrum lanceert de Koelkastklem… en geeft er 1.000 gratis weg
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Hoe #verspillingsvrij ben jij?: strijd mee tegen voedselverspilling
Hoe #verspillingsvrij ben jij?: strijd mee tegen voedselverspilling
De campagne ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?’ van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling start vandaag en gaat consumenten helpen hun voedselverspilling te...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?
Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?
Jodium is een onmisbaar mineraal om je schildklier goed te laten werken. In Nederland en in veel andere landen zit jodium bijna niet in de grond. Daardoor zit het van...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.