Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Op een gezonde manier afvallen met langdurig... Bestel nu € 12,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nieuw: Schijf van Vijf-advies in de Eetmeter
Nieuw: Schijf van Vijf-advies in de Eetmeter
In het online eetdagboek ‘de Eetmeter’ binnen Mijn Voedingscentrum krijg je nu ook een Schijf van Vijf-advies. Per dag kun je bekijken hoeveel jij eet uit de Schijf...
Home / Thema's / Apps en tools / Mijn Eetmeter
Mijn Eetmeter: app en online
Wil je gezonder eten of afvallen? Of gewoon inzicht krijgen in wat je eet? Het eetdagboek Mijn Eetmeter helpt. Je krijgt te zien hoeveel voedingsstoffen en calorieën...
Home / Thema's / De stap van... / Ashley (20) viel kilo's af
Ashley veranderde haar leefstijl en viel flink af
“De eerste dagen schrok ik van wat ik altijd gegeten had. Toen ik zag dat één croissant al 161 calorieën bevat, begon ik wel even te zweten. Ik kon...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Waarom data delen?
Waarom data delen?
Het aantal producten in de Levensmiddelendatabank groeit elke dag. De Levensmiddelendatabank versterken door data aan te leveren, loont voor fabrikanten en supermarkten. Zichtbaarheid...
Home / Thema's / De stap van... / Jeanette (51) vond de balans
Jeanette paste haar leefstijl aan
Jarenlang schommelde Jeanette in gewicht. Na het afvallen kwamen de kilo’s er toch steeds weer aan. Toen ze in 2013 meer dan 100 kilo woog was de maat vol. “Ik...
Over ons / Contact
Contact
Zakelijke contacten Contact consumenten Adres en bereikbaarheid Bezuidenhoutseweg 105 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 85700 2508 CK, Den Haag
Home / Thema's / Apps en tools
Apps en tools van het Voedingscentrum
Voedingscentrum-apps Duurzaamheid en dierenwelzijn Tools Gezond eten en gewicht Het Voedingscentrum heeft veel handige hulpmiddelen om je te helpen bij het kiezen voor gezond,...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek RIVM: we krijgen nog steeds te veel zout binnen
Onderzoek RIVM: we krijgen nog steeds te veel zout binnen
Nederlanders krijgen nog steeds veel meer zout binnen dan het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM dat vandaag is gepubliceerd. Te...
Over ons / Privacy
Privacy
Het Voedingscentrum hecht veel waarde aan de bescherming van je persoonsgegevens. In deze Privacy policy geven wij informatie over de manier waarop wij omgaan met persoonsgegevens.
Encyclopedie / Orthorexia
Orthorexia
Orthorexia is een niet officieel erkende eetstoornis waarbij iemand ziekelijk gefixeerd is op gezond eten. Mensen met orthorexia willen uitsluitend het allergezondste eten,...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Zoutgehalte in producten moet sneller dalen
Zoutgehalte in producten moet sneller dalen
Het zoutgehalte in levensmiddelen is de afgelopen 6 jaar met 11% gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er zijn nog wel grote...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe kan ik gezond veganistisch eten?
Hoe kan ik gezond veganistisch eten?
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten, dan let je vooral...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoeveel koolhydraten per dag heb ik nodig?
Hoeveel koolhydraten per dag heb ik nodig?
De Gezondheidsraad adviseert dat bij volwassenen tussen 40 en 70% van alle calorieën uit koolhydraten wordt gehaald. Voor kinderen gelden iets andere getallen. Als je...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Niet meer eten dan je nodig hebt, meer plantaardig eten en minder frisdrank en alcohol drinken. Dat zijn 3 belangrijke kansen voor een gezonder en duurzamer Nederland, zo...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Beginnen met gezonder eten
Hoe begin ik met gezonder eten?
Met kleine stappen bereik je het meest. Elke kleine verbetering telt mee. Wat wordt jouw eerste update? Mijn Eet-update helpt je kiezen. Ga meteen van start en krijg...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe werkt de tool ‘Staat dit in de Schijf’?
Hoe werkt de tool ‘Staat dit in de Schijf’?
Met de tool hieronder ontdek je eenvoudig of een product in de Schijf van Vijf of buiten Schijf van Vijf staat en waarom.  Je selecteert in de tool het product van je...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Encyclopedie / Your 50 Days of Green Happiness
Your 50 Days of Green Happiness
Onderbouwing Veel van de beweringen in het boek missen een onderbouwing. Zo worden er adviezen gegeven over de verteringstijd van bepaalde producten en over het specifieke...
Home / Mijn gewicht / Aankomen / Gezond aankomen
Gezond aankomen
Als je ondergewicht hebt is aankomen belangrijk. Ondergewicht betekent dat je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. De tips op deze pagina helpen bij het aankomen,...
Home / Pers / Persberichten / Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Duurzamer eten levert grote milieuwinst op
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Krijg je ijzertekort als je minder vlees of vegetarisch eet?
Krijg je ijzertekort als je minder vlees of vegetarisch eet?
Je hebt geen vlees nodig om genoeg ijzer binnen te krijgen. Zolang je voldoende ijzer uit andere producten haalt, is de kans op een ijzertekort klein. Als je minder vlees...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Voedselafdruk / tips
Tips om duurzamer te eten
Eet niet meer dan je nodig hebt. Je weet hoeveel je nodig hebt door de Eetmeter in te vullen. Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf, zoals...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Verlaag je milieu-impact met de vernieuwde Voedselafdruk
Voor de voedselproductie van de gemiddelde Nederlander is 1,6 hectare landbouwgrond nodig, ofwel 2,5 voetbalveld. Dat is bijna het dubbele van wat er per aardbewoner beschikbaar...
Encyclopedie / Calcium
Calcium
Calcium (kalk) is een mineraal.  Waar zit calcium in? Calcium zit vooral in melk, melkproducten en kaas, maar ook in groene groenten. Opname van calcium Calcium in zuivelproducten...
Vraag en antwoord / Afvallen en gewicht / Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen?
Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen?
Blijvend afvallen begint met het in kaart brengen van waar je nu staat. Neem je eigen eetgedrag eens kritisch onder de loep. Wat en hoeveel eet je nu? Weet je hoeveel calorieën...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet kan brood vermeden. Maar brood vervangen...
Encyclopedie / Kalium
Kalium
Kalium is een mineraal. Producten met kalium Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten en ook in melkproducten...
Encyclopedie / Niacine (vitamine B3)
Niacine (vitamine B3)
Niacine (vitamine B3) is een wateroplosbare vitamine. Naam Er zijn twee vormen van niacine: nicotinamide en nicotinezuur. In het verleden werd het ook wel pellagra preventing...
Encyclopedie / Riboflavine (vitamine B2)
Riboflavine (vitamine B2)
Riboflavine (vitamine B2) is nodig voor de energievoorziening van het lichaam. Riboflavine zit vooral in melk en melkproducten, maar ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit,...
Encyclopedie / Thiamine (vitamine B1)
Thiamine (vitamine B1)
Thiamine (vitamine B1) is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam, en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Thiamine komt  voor in brood...
Encyclopedie / Vitamine A
Vitamine A
Vitamine A is een vitamine die oplosbaar is in vetten.  Vormen van vitamine A In dierlijke producten zit vitamine A in de vorm van retinol of retinylesters. In groente en...
Encyclopedie / Vitamine C (ascorbinezuur)
Vitamine C (ascorbinezuur)
Vitamine C of ascorbinezuur is de bekendste vitamine. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder zout?
Hoe eet ik minder zout?
Je lichaam heeft zout nodig om de hoeveelheid vocht in je lichaam te regelen. Maar te veel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk. Wat kun je zelf doen om minder...
Home
Homepage Voedingscentrum
Online hulp bij gezond eten Benieuwd of je eetpatroon en gewicht gezond zijn? Mijn Voedingscentrum helpt! ...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank
Levensmiddelendatabank
De Levensmiddelendatabank is dé onafhankelijke databank van Nederland met uitgebreide informatie over meer dan 90.000 levensmiddelen die in Nederland worden verkocht.
Home / Thema's / De stap van... / Marijke (29) ging bewuster eten
Marijke viel 12 kilo af
“Ik stel mezelf nu de vraag: waaróm wil ik iets eten?”  Toen Marijke vanuit een dorpje in Drenthe naar Amsterdam verhuisde om op zichzelf te wonen,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Moet iedereen dezelfde hoeveelheden eten?
Moet iedereen dezelfde hoeveelheden eten?
In de Schijf van Vijf voor jou-tool krijg je een advies voor hoeveel en wat je kunt eten, gebaseerd op je leeftijd en geslacht. Je ziet een lijst met aanbevolen porties...
Home / 3PO test / Spatiebug
Spatiebug
Het Voedingscentrum en het RIVM beheren in de Levensmiddelendatabank de gegevens van diverse producten: Algemene, merkloze voedingsmiddelen, zoals appels en aardappelen. ...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom heb ik minder eten nodig naarmate ik ouder word?
Waarom heb ik minder eten nodig naarmate ik ouder word?
Een gevolg van ouder worden is dat spieren afnemen in omvang. En spieren verbruiken meer energie dan vetweefsel. Omdat je spiermassa afneemt, heb je dus minder energie nodig...
Encyclopedie / Botontkalking en osteoporose
Botontkalking en osteoporose
Levend bot is geen statisch geheel: botcellen zijn continu bezig om herstellingen uit te voeren. Daarvoor wordt voortdurend bot afgebroken en nieuw aangemaakt. Bij botontkalking...
Encyclopedie / Diabetes type 2
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten,...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Encyclopedie / Magnesium
Magnesium
Magnesium is een mineraal. Opname van magnesium  Je lichaam neemt magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname van magnesium uit de voeding varieert van 20 tot...
Encyclopedie / Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 (cobalamine)
Vitamine B12 is ook bekend als cobalamine. Het is een wateroplosbaar vitamine. Verschillende vormen van vitamine B12 De natuurlijke vormen van vitamine B12 die voorkomen in...
Encyclopedie / Vitamine B6
Vitamine B6
Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking...
Encyclopedie / Zink
Zink
Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is ondermeer nodig bij de opbouw van eiwitten,...
Home / Thema's / De stap van... / Elly (55) veranderde haar eetgedrag
Elly ging gezonder eten
Over Elly Elly van Tol is 55 jaar en woont in Bilthoven met haar man Maarten. Ze werkt in de gezondheidszorg, bij Reinaarde, een stichting die mensen met een verstandelijke...
Home / Mijn gewicht / Afvallen
Afvallen
Afvallen hoe doe je dat? Bekijk de video. Tools die je helpen bij het afvallen Waarom afvallen? Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid.
Home professionals / Voeding bij ziekten / Ondervoeding
Ondervoeding
Bekijk hier de informatie over ondervoeding en de materialen die je kunt inzetten. Korte uitleg Voedingsadvies bij ondervoeding Is dieetvoeding nodig bij ondervoeding? ...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Onderzoek bevestigt: overgewicht verhoogt het risico op verschillende soorten kanker
Onderzoek bevestigt: overgewicht verhoogt het risico op verschillende soorten kanker
Overgewicht verhoogt de kans op gezondheidsproblemen. Misschien denk je daarbij vooral aan problemen met hart en bloedvaten, diabetes type 2 (suikerziekte) en moeilijker bewegen.
Encyclopedie / Zout en natrium
Zout en natrium
Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. Algemeen wordt aangenomen dat wanneer het gaat over de gezondheidseffecten van zout, het vrijwel altijd gaat over...
Encyclopedie / Diabetes type 1
Diabetes type 1 (suikerziekte)
Diabetes type 1 is een chronische ongeneeslijke ziekte.  Naamgeving: diabetes of suikerziekte?  De volledige officiële naam voor diabetes is diabetes mellitus. Vaak hoor je...
Encyclopedie / Foliumzuur (vitamine B11)
Foliumzuur (vitamine B11)
Foliumzuur (vitamine B11) is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is ook belangrijk voor de vroege...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?
Hoe eet ik minder vlees of vegetarisch?
Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?
Hoe krijg ik voldoende jodium binnen?
Jodium is een onmisbaar mineraal om je schildklier goed te laten werken. In Nederland en in veel andere landen zit jodium bijna niet in de grond. Daardoor zit het van...
Encyclopedie / IJzer
IJzer
IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. IJzer...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / In welke producten zit veel zout?
In welke producten zit veel zout?
Chips, pizza’s, soepen en kant-en-klaarmaaltijden zijn voorbeelden van eten waar veel zout in zit. Daarnaast krijg je zout binnen door het eten van brood, vlees, vleeswaren...
Encyclopedie / Vitamine D
Vitamine D
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D...
Home / Pers / Achtergronden / Behoudendheid is onze kracht
Behoudendheid is onze kracht
Voedingscentrum: onze behoudendheid is onze kracht (Volkskrant 24-03-2014) In de Volkskrant van afgelopen donderdag schrijft Grieto Zeeman een opiniestuk getiteld: ‘Voedingscentrum,...
Home professionals / Voeding bij ziekten / Gezonde voeding als basis
Gezonde voeding als basis
Bekijk hier de informatie over gezonde voeding en de materialen die je kunt inzetten. Korte uitleg De Schijf van Vijf in een notendop (pdf) Wat staat in de...
Home professionals / Voeding bij ziekten / Overgewicht
Overgewicht
Bekijk hier de informatie over overgewicht en de materialen die je kunt inzetten. Korte uitleg Afvallen in 3 fases Gezond afvallen fase 1: Klaarmaken voor de...
Home / Mijn gewicht / Bewegen en sport / Beweeg jij genoeg?
Beweeg en sport jij genoeg?
Bewegen is gezond en houdt je fit. Maar hoeveel bewegen is gezond? Moet je per se naar de sportschool of telt een lunchwandeling ook mee? Bekijk of jij voldoet aan de richtlijnen...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Levensmiddelendatabank / Verklaring gegevensbescherming
Gegevensbescherming Levensmiddelendatabank
Gegevensbescherming Levensmiddelendatabank Het Voedingscentrum respecteert de privacy van de deelnemers aan de Levensmiddelendatabank en behandelt de ingevoerde gegevens...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013
Jaarverslag 2013
Voorwoord directie 2013 is het jaar dat we vol goede moed konden beginnen. De bezuinigingen van 30% liggen achter ons, dit hele kalenderjaar konden we ons richten op onze...
Encyclopedie / Jodium
Jodium
Jodium is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.  Waar zit jodium in? Jodium komt voor in brood dat gebakken is...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?
Wat als je geen margarine, halvarine of vloeibare bak- en braadproducten gebruikt?
In Nederland wordt vitamine A en D toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet. Ook zit er vitamine E in. Als je geen halvarine of margarine op je brood...
Home / Thema's / 50+: fit en vitaal / Gezond gewicht voor 50-plussers
Gezond gewicht voor 50-plussers
Ongeveer vanaf je 50ste heb je nét wat minder energie nodig. Dus blijf je hetzelfde eten als altijd? Dan merk je waarschijnlijk dat je langzaam aankomt. De oplossing...
Encyclopedie / Voedingsnormen
Voedingsnormen
Voedingsnormen zijn aanbevelingen voor de hoeveelheid voedingsstoffen die gezonde mensen nodig hebben. De Gezondheidsraad stelt deze normen voor Nederland vast. Deze voedingsnormen...
Home professionals / Schijf van Vijf / Materialen en tools
Materialen en tools Schijf van Vijf
Hieronder vind je een overzicht van de materialen en tools over de Schijf van Vijf. Handig om mee te geven en te gebruiken ter ondersteuning in je praktijk.  Voorlichting ...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2015
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzam...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.