Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoeveel ongekookte groente heb ik nodig voor 250 gram klaargemaakte groente?

Elke dag minimaal 250 gram groente eten is goed voor je lijf. Maar hoe weet je dat je aan die hoeveelheid zit en hoeveel moet je er voor inkopen? Bij het schoonmaken van groente gooi je immers vaak een deel weg, bijvoorbeeld de topjes van de sperzieboontjes. En sommige groente slinken in de pan, zoals andijvie en spinazie. Dus daarvan heb je nog veel meer nodig.

Spreiden over de dag

Je hoeft natuurlijk niet die 250 gram groente allemaal in één keer te nemen bij het avondeten. Bijvoorbeeld 5 cherrytomaatjes bij de lunch, een kwart komkommer als plakjes op je brood of een halve paprika in reepjes mee voor onderweg levert elk al 50 gram.

Van onbereid naar 250 gram bereide groente

In deze kooktabel zie je hoeveel je moet gebruiken om 250 gram groente over te houden. Als je al groente eet op andere momenten kun je minder nemen bij de avondmaaltijd. Voor het gemak staat ook meteen de kooktijd erbij. Tip: gebruik een keukenweegschaal of de weegschaal in de supermarkt om de groente af te wegen. Op een gegeven moment merk je waarschijnlijk dat je de hoeveelheid groente ook met het blote oog goed inschat.