Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kook ik?

Heel veel producten kun je koken, oftewel gaar maken in kokend water. Van pasta, rijst en aardappelen tot groenten als asperges, bloemkool en sperziebonen. En vergeet ook een gekookt eitje niet. Lees hoe je stap voor stap kookt. Ook vind je op deze pagina de kooktijden van verschillende soorten groente. Zo kook je ze perfect gaar!

Stap voor stap koken

Bekijk hieronder hoe je stap voor stap verschillende producten kookt.

  1. Schil de aardappelen en verwijderen lelijke plekjes. Was de aardappelen. Snijd ze eventueel in gelijke stukken.
  2. Doe de aardappelen in een pan. Kook ze in een klein bodempje water.
  3. Doe tijdens het koken de deksel op de pan. Zo bespaar je energie.
  4. Komt er stoom uit de pan? Zet de warmtebron dan lager. Op dat moment gaat de kooktijd in.
  5. Kook de aardappelen gaar. Aardappelen hebben zo’n 20-25 minuten tijd nodig. Als je in de aardappelen kan prikken, zijn ze gaar. Giet ze af met behulp van de deksel of een vergiet.

Bekijk onze handige kookvideo's waarin we laten zien hoe je aardappelen kookt.

sluiten
  1. Maak de groente schoon en snijd klein.
  2. Doe de groente in een pan. Kook ze in een klein bodempje water. Bij bladgroenten zoals spinazie hoef je helemaal geen water toe te voegen.
  3. Doe tijdens het koken de deksel op de pan. Zo bespaar je energie.
  4. Komt er stoom uit de pan? Zet de warmtebron dan lager. Op dat moment gaat de kooktijd in.
  5. Kook de groente gaar. Scrol naar beneden op deze pagina voor een overzicht van kooktijden voor groente. Als je in de groente kan prikken, zijn ze gaar. Giet ze af met behulp van de deksel of een vergiet.

Bekijk onze handige kookvideo's waarin we laten zien hoe je  bloemkool, broccoli en sperziebonen kookt.

sluiten
  1. Breng water aan de kook met de deksel op de pan. Reken 1 liter water per 100 gram pasta.
  2. Voeg de pasta toe en roer even door om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt.
  3. Zet de warmtebron lager als het water kookt. Laat de pasta volgens de kooktijd op de verpakking verder garen. Proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
  4. Giet de pasta af in een vergiet. Houd eventueel een kopje van het kookwater apart voor de pastasaus.
sluiten
  1. Was de rijst in koud water tot het water helder blijft. Zo spoel je overtollig zetmeel van de rijst, waardoor de rijst minder snel aan elkaar plakt. Doe de rijst na het wassen in de pan.
  2. Voeg 1,5 keer zoveel (heet) water als rijst toe. Dit is ongeveer gelijk aan één vingerkootje water boven de rijst.
  3. Breng het water met de deksel op de pan aan de kook.
  4. Zet de warmtebron lager en laat de rijst volgens de kooktijd op de verpakking verder garen.

Tip: voeg extra water toe als het water in de pan verdampt is, maar de rijst nog niet gaar is.


In deze video laten we zien hoe je stap voor stap rijst kookt.

sluiten
Over eieren koken hebben we een aparte pagina. Lees hoe je het perfect eitje kookt.
sluiten

Handige kookvideo's

In onze kookvideo's laten we zien hoe je verschillende producten het beste kunt koken. Kijk hieronder bijvoorbeeld hoe je stap voor stap broccoli kookt. Bekijk op ons YouTube-kanaal hoe je aardappelen, bloemkool, sperziebonen, rijst en eieren kookt.

Hoelang kook je groente? En hoeveel?

In onderstaande tabel vind je een handig overzicht met de kooktijden van verschillende groentesoorten. Houd voor het stomen van de groente 3-5 minuten extra aan. Ook zie je hoeveel ongekookte groente die je nodig hebt om na het koken 150 gram of 250 gram over te houden.

Groente Voor 150 gram Voor 250 gram Kooktijd (minuten)
Aardpeer 150 250 10
Andijvie 225-255 375-425 5
Asperges groen 165 275 6
Asperges wit 180-225 300-375 8-10
Aubergine 150-180 250-300 5
Bimi 150 250 3
Bleekselderij 225-255 375-425 10
Bloemkool 180-225
300-375 10
Boerenkool 300-375 500-625 20
Bospeen 150-180 250-300 8
Bosui 180 300 3
Broccoli 180-225 300-375 4
Champignons 255-300 425-500 5
Chinese kool 225-255 375-425 8
Courgette 150-180 250-300 5
Doperwten  375-525 625-875 8
Groene kool 180-225 300-375 10
Knolselderij 180-225 300-375 15
Koolraap 180 300 15
Koolrabi 150-180 250-300 10
Kousenband 150-180 250-300 15
Maïs 180-225 300-375 10
Paddenstoelen 255-300 425-500
5
Paksoi 225-255 375-425 5
Paprika 300 500 5
Pastinaak 165 275 20
Peultjes 150-180 250-300 5
Postelein 255-300 425-500 5
Prei 255-300 425-500 10
Raapjes/meiknol 195 325 10
Raapstelen 225-255 375-425 5
Rabarber 300 500 8
Radicchio 180-225 300-375 10
Rode biet rauw 180 300 25-50
Rodekool 150-180 250-300 20
Savooiekool 180-225 300-375 10
Schorseneren 180-225 300-375 20
Snijbiet 225 375 5-10
Snijbonen 150 250 10
Sperziebonen 165 275 10-15
Spinazie 255-300 425-500 5
Spitskool 180-225 300-375 10
Spruiten 180 300 10
Sugarsnaps 150 250 5
Taugé 180-225 300-375 0,5
Uien 180 300 10
Venkel 180-225 300-375 10
Winterwortel 150-180 250-300 7
Witlof 180-225 300-375 5
Witte kool 150-180 250-300 10
Waspeen 150-180 250-300 15
Zeekraal 180 300 2
Zuurkool 150-195 250-325 10
sluiten

Hoe en waar bewaar je...?

In onze Bewaarwijzer vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Ideaal als je wilt weten hoe je aardappels, eieren of gekookte pasta het beste kunt bewaren.

Makkelijke recepten

Tijd om de keuken in te duiken. Wat ga jij maken? Wij hebben wat lekkere recepten op een rijtje gezet.