Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoelang kook ik groente?

Vul hieronder een groente in en je ziet de kooktijd van de groente. Je vindt in de tool de kooktijd van 60 soorten groente. Elke groente heeft weer een andere kooktijd. Hoelang moet je bijvoorbeeld broccoli, sperziebonen of wortels koken voordat het gaar is?

Over welke groente wil je meer weten?
Groente

Bereiding

Kopen en bewaren

Duurzaamheid en herkomst

Meer groente koken om genoeg over te houden

Sommige groenten slinken tijdens het koken. Dat geldt vooral voor bladgroenten zoals spinazie en andijvie. Daarvan heb je veel meer nodig. Van sommige groenten gooi je een deel weg, zoals de topjes van sperzieboontjes, ook daarvan heb je iets meer nodig.

Hoeveel groente heb je nodig? 

Het advies is om elke dag 250 gram groente te eten. Je kunt 250 gram groente bij de warme maaltijd eten, maar je kunt ook de hoeveelheid groente bij de warme maaltijd aanvullen met het eten van groenten bij de lunch of tussendoor. Een gezonde warme maaltijd bevat minimaal 150 gram groente. Lees meer over groente in de Schijf van Vijf.

In bovenstaande tool zie je telkens hoeveel groente je nodig hebt om na het koken 50 gram groente over te houden.

In onderstaande tabel zie je hoeveel groente je nodig hebt om 150 gram en 250 gram over te houden. Bij elke groente staat ook de ideale kooktijd vermeld. Houd voor het stomen van de groente 3 tot 5 minuten extra bereidingstijd aan.

sluiten
Tabel met kooktijden van groente

Tabel met kooktijden en hoeveel ongekookte groente nodig zijn voor 150 en 250 gram gekookte groente.

Groentesoort Om 150 gram groente over te houden gebruik je zoveel gram (ongekookt):
Om 250 gram groente over te houden gebruik je zoveel gram (ongekookt):
Ideale kooktijd in minuten (je groente stomen? Reken op 3 tot 5 minuten meer) 
       
Aardpeer  * * 10
Andijvie  225-255 375-425 5
Artisjok  * * 45
Asperges groen  165 275 6
Asperges wit  180-225 300-375 8
Aubergine  150-180 250-300 5
Bimi  150 250 3
Bleekselderij  225-255 375-425 10
Bloemkool  180-225
300-375 10
Boerenkool  300-375 500-625 20
Bospeen  150-180 250-300 5
Bosui  * * 3
Broccoli  180-225 300-375 4
Champignons  * * 5
Chinese kool  225-255 375-425 8
Courgette  150-180 250-300 5
Groene kool  180-225 300-375 10
Knolselderij  180-225 300-375 15
Koolraap  180 300 15
Koolrabi  150-180 250-300 10
Kousenband  150-180 250-300 15
Maïs  180-225 300-375 10
Paddenstoelen  * * 5
Paksoi  225-255 375-425 5
Paprika  * * 5
Pastinaak  165 275 20
Peterseliewortel  * * 10
Peultjes  150-180 250-300 5
Postelein  255-300 425-500 5
Prei  255-300 425-500 10
Raapjes/meiknol  195 325 10
Raapstelen  225-255 375-425 5
Rabarber  300 500 8
Radicchio  180-225 300-375 10
Rode biet rauw  180 300 50
Rodekool  150-180 250-300 20
Savooiekool  180-225 300-375 10
Schorseneren  180-225 300-375 20
Snijbiet  225 375 5-10
Snijbonen  150 250 10
Sperziebonen  165 275 15
Spinazie  255-300 425-500 5
Spitskool  180-225 300-375 10
Spruiten  180 300 10
Sugarsnaps  150 250 5
Taugé  * * 0,5
Uien  * * 10
Venkel  180-225 300-375 10
Waterkers  * * 2
(Winter)postelein  255-300 425-500 5
Winterwortel  150-180 250-300 7
Witlof  180-225 300-375 5
Witte kool  150-180 250-300 10
Waspeen  150-180 250-300 15
Zeekraal  180 300 2
Zuurkool (geopend/onverpakt)  150-195 250-325 10

* Deze groente eet je vaak in combinatie met andere groenten. Vul aan met andere groente tot 150 of 250 gram

sluiten