Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten
De kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind door een gezonde leefstijl: niet roken, een gezond gewicht, voldoende beweging en gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum duidt: is 12 eieren per week eten prima?
Voedingscentrum duidt: is 12 eieren per week eten prima?
“Een dieet met veel eieren kan prima, ook als je diabetes hebt”, zo meldden diverse media afgelopen week. Aanleiding is een Australisch onderzoek dat verscheen...
Encyclopedie / Zoetstoffen
Zoetstoffen
Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er bestaan meer dan 15 goedgekeurde zoetstoffen. Sommige komen in de natuur ook...
Encyclopedie / Oliën
Oliën
Oliën zijn vloeibare vetten. Ze worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Ze zijn niet oplosbaar en lichter dan water. Daarom blijft olie drijven...
Encyclopedie / Olijfolie
Olijfolie
Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Er is gewone, geraffineerde en olijfolie van eerste persing te koop. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf.  Olijfolie...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Profielwerkstuk onderwerpen
Profielwerkstuk onderwerpen over voeding
Hoe is de Schijf van Vijf ontstaan? De Schijf van Vijf is hét voorlichtingsmodel over voeding in Nederland. Het laat zien hoe je gezond en duurzaam eet. Waar is allemaal...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Encyclopedie / Omega 3
Omega 3
Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).  Omega...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wordt een gerecht met alcohol na verhitting alcoholvrij?
Wordt een gerecht met alcohol na verhitting alcoholvrij?
Als je alcohol gebruikt in een gerecht, verdampt of vervliegt er wel een gedeelte, maar er blijft altijd wat achter. Uit voorzorg adviseren we daarom om dit soort gerechten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Is onbewerkt eten zonder pakjes en zakjes gezonder?
Over het algemeen is kiezen voor minder bewerkt eten en zelf koken met verse producten een goede vuistregel voor een gezonder en duurzamer eetpatroon. Hierdoor ga je waarschijnlijk...
Vraag en antwoord / Veilig eten en E-nummers / Is roomboter gezonder omdat dat natuurlijker is?
Is roomboter gezonder dan margarine omdat het natuurlijker is?
Over het algemeen eten mensen gezonder wanneer ze gaan voor 'puur' en 'natuurlijk'. Ze eten vaak meer groente en fruit en laten voorverpakte snacks vaker liggen. Ook zijn...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2014
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit, waaronder voedselverspilling en voedselveiligheid. Dit doen we onder andere door het bieden...
Encyclopedie / Beter Leven kenmerk 2 sterren
Beter Leven kenmerk 2 sterren
Het Beter Leven kenmerk 2 sterren heeft de Dierenbescherming ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen.  Naast Beter Leven kenmerk 2 sterren bestaan ook de...
Encyclopedie / Fruit
Fruit
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat helpt wel en niet tegen een kater?
Wat helpt wel en niet tegen een kater?
Een kater is knap vervelend. Het is ook zonde van je tijd als je hoofdpijn hebt of misselijk bent. Hoe kom je er vanaf? De reden dat je je zo ellendig voelt na een avondje...
Encyclopedie / Beter Leven kenmerk 3 sterren
Beter Leven kenmerk 3 sterren
De Dierenbescherming heeft een kenmerk ontwikkeld om diervriendelijke producten te ondersteunen. Het bestaat uit het logo van de Dierenbescherming met de vermelding ‘Beter...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.