Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon
Niet meer eten dan je nodig hebt, meer plantaardig eten en minder frisdrank en alcohol drinken. Dat zijn 3 belangrijke kansen voor een gezonder en duurzamer Nederland, zo...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Tips voor praktijklessen
Tips voor praktijklessen
Geef je praktijk- of kooklessen aan kinderen? En wil je ze meteen meegeven wat gezond en duurzaam eten is? Bekijk onze tips en video's. Gezond en duurzaam koken met kinderen Bekijk...
Home / Pers / Standpunten / In voedingsvoorlichting komen gezondheid en duurzaamheid samen
In voedingsvoorlichting komen gezondheid en duurzaamheid samen
Gezond en duurzaam eten zijn nauw met elkaar verbonden. Om nu en in de toekomst gezond te kunnen blijven eten, en voedselzekerheid te creëren voor een groeiende wereldbevolking,...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen
Gezond eten en drinken en niet te veel snoepen en snacken, dat is een gezonde basis voor een kind. Als kinderen weten hoe een gezonde maaltijd eruit ziet en waar voedsel...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim Koken’
Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim Koken’
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ van het Voedingscentrum biedt naast recepten ook unieke hulpmiddelen om slimmer te koken. Ongeveer de helft van de Nederlanders...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesinspiratie
Lesinspiratie voor het mbo
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’
Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’
Stel een gevarieerd menu samen met de handige (week)menuplanner. Je kunt kiezen uit heerlijke recepten in lijn met de Schijf van Vijf. En je gooit veel minder eten weg...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / EAT-Lancet-menu: de Schijf van 2050?
EAT-Lancet-menu: de Schijf van 2050?
Het goede nieuws is dat het mogelijk is in 2050 10 miljard wereldbewoners gezond en duurzaam te voeden binnen de grenzen van de aarde. Het minder goede nieuws is dat er wel...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesmaterialen
Lesmaterialen voor het voortgezet onderwijs
Wil je structureel aandacht besteden aan voeding in de les? Hieronder vind verschillende opties. Overige lespakketten Naast Weet wat je eet voldoet ook onderstaande lespakket...
Home / Pers / Factsheets
Factsheets
Het Voedingscentrum is de autoriteit op het gebied van gezond, duurzaam en veilig eten. Onze voorlichting en adviezen zijn allemaal gebaseerd op wetenschappelijke consensus.
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Staat van de Voeding
Staat van de Voeding
Terugblikken Hoe gezond, duurzaam en veilig eten we in Nederland? Wat betekent dat voor onze gezondheid? En welke rol speelt onze omgeving hierbij? Op 18 januari presenteerde...
Home
Homepage Voedingscentrum
Voedselafdruk Test jouw impact op het milieu Bewaarwijzer Kijk hoe lang je iets kunt bewaren.  Meer video's op ons YouTube-kanaal Video's van het Voedingscentrum...
Home / Thema's / Apps en tools
Apps en tools van het Voedingscentrum
Voedingscentrum-apps Duurzaamheid en dierenwelzijn Tools Gezond eten en gewicht Het Voedingscentrum heeft veel handige hulpmiddelen om je te helpen bij het kiezen voor gezond,...
Home professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Boodschappen doen
Boodschappen doen
Bewust boodschappen doen is een fluitje van een cent. Met deze tips koop je gezond, veilig en duurzaam jouw eten. 7 tips - boodschappen doen 1. Houd je aan je boodschappenlijstje Probeer...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum komt met nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Kookboek 'Vandaag vegetarisch' inspireert om anders te eten
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, een paar dagen per week geen vlees. Met het nieuwe kookboek Vandaag vegetarisch speelt het Voedingscentrum...
Home / Pers / Persberichten / Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen
Ouders: maak eetomgeving gezonder voor kinderen
Ouders met kinderen in het basis- of voortgezet onderwijs willen dat het hun kind makkelijker wordt gemaakt om iets gezonds te eten. Bijna 2 op de 3 ouders vindt dat school-...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2012
Activiteiten 2012 Hieronder een overzicht van de subsidies die we in 2012 voor dit programma ontvingen. Dit is 20% van de totale subsidie die het Voedingscentrum ontving. ...
Over ons / Wie zijn wij?
Wie zijn wij?
Op het Voedingscentrum werken ongeveer 75 enthousiaste mensen. Diëtisten, wetenschappers met kennis van voeding, maar natuurlijk ook communicatieprofessionals en mensen...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Programmatische werkwijze
Programmatische werkwijze
1. Programma Goed geïnformeerd kiezen Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Duurzaam eten 2011
Duurzaam eten 2011
Dit programma heeft tot doel een bijdrage te leveren aan een duurzame en gezonde voedselkeuze van consumenten. Het programma richt zich op het informeren van consumenten over...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Lesinspiratie
Lesinspiratie voor het voorgezet onderwijs
Over ons / Hoe werken we? / Missie en visie
Missie en visie
Onze missie: het Voedingscentrum informeert consumenten over – en stimuleert hen tot een gezonde en meer duurzame voedselkeuze. De gezonde keuze de makkelijke keuze Directeur...
Home professionals / Services / Apps en tools op een rij
Apps en tools op een rij
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2016
Jaarverslag 2016 van het Voedingscentrum
Voor het Voedingscentrum was 2016 een bijzonder mooie periode. We laten ons jaar graag aan je zien! Onze directeur Gerda Feunekes aan het woord Een absoluut hoogtepunt...
Home professionals / Gezond op school / Ontwikkeling lesmaterialen
Ontwikkeling lesmaterialen
Voor de ontwikkeling van leermiddelen bieden wij een doorlopende leerlijn en input over gezond eten met de Schijf van Vijf. Waar kunnen wij jou mee helpen?...
Home professionals / Professionals in opleiding
Professionals in opleiding
Wetenschappelijk onderbouwd Welkom professional in opleiding! Laatste nieuws Meer over het Voedingscentrum Werkwijze en financiering   Op deze site hebben we de belangrijkste...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Gezond door het Leven 2012
Programma Gezond door het Leven 2012
Het doel van dit programma is een bijdrage leveren aan generaties die gezond opgroeien in een gezonde omgeving en die kunnen omgaan met hun eigen sociale en fysieke omgeving.
Home professionals / Kinderen 4-12 jaar: voor (JGZ)-professionals
Voeding voor kinderen 4-12 jaar - alles voor (JGZ)-professionals
Geef je voorlichting over voeding aan kinderen in de basisschoolleeftijd? Of aan de ouders? Hieronder vind je een overzicht met gratis materialen en tools. Je kunt deze gebruiken...
Recepten
Gezonde recepten
Gezonde recepten Inspiratie voor 6 gezonde recepten: Groente ...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Lesmaterialen
Lesmaterialen voor het mbo
We bieden verschillende materialen om mee aan de slag te gaan in de les. Lesmaterialen over voeding Gratis online lespakket Weet wat je eet Lessen burgerschap mbo over...
Home professionals / Productaanbod en Levensmiddelendatabank / Richtlijnen en rapporten
Richtlijnen en rapporten
Richtlijnen Richtlijnen Schijf van Vijf (2016) Richtlijnen Goede Voeding (2015) Factsheet Schijf van Vijf (2016) Rapporten Rapport van het RIVM over...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim koken’
Voedingscentrum lanceert unieke ‘Receptenapp Slim Koken’
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ van het Voedingscentrum biedt naast recepten ook unieke hulpmiddelen om slimmer te koken. Ongeveer de helft van de Nederlanders...
Home professionals / Gezond op school / Voortgezet onderwijs / Profielwerkstuk onderwerpen
Profielwerkstuk onderwerpen over voeding
Hoe is de Schijf van Vijf ontstaan? De Schijf van Vijf is hét voorlichtingsmodel over voeding in Nederland. Het laat zien hoe je gezond en duurzaam eet. Waar is allemaal...
Home professionals / Gezond op school / Mbo / Voorbeeld projectweek
Voorbeeld projectweek mbo
Maandag Introductie klassikaal: Deze week gaat over eten. Elke dag kies je weer opnieuw wat je eet, ook op school! Smeer je zelf je broodjes voor de lunch? Ga je voor...
Home professionals / Gezond op school / Basisonderwijs / Meer tips
Meer tips en ideeën
Een voedingsbeleid maken en lessen over voeding aanbieden op school, zijn belangrijke stappen die je kunt nemen om je school gezonder te maken. Wil je nog meer tips? Op deze...
Home / Pers / Persmappen / Eetwissels (2019)
Eetwissels (2019)
Persbericht en campagne-info Persbericht: Voedingscentrum introduceert de Eetwissel Eetwissel campagnewebsite: www.voedingscentrum.nl/eetwissel Eetwissel...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf
Gezond eten met de Schijf van Vijf
Handige hulpmiddelen Hoeveel en wat kun je eten? Gezond en duurzaam met de Schijf van Vijf Tips om gezond te eten In elk vak van de Schijf van Vijf vind je volop gezonde...
Over ons / Werken bij het Voedingscentrum / Onderzoeksstage duurzaam voedselsysteem
Onderzoeksstage duurzaam voedselsysteem
Het Voedingscentrum is de erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten. Onafhankelijk, zonder commercieel belang, geven wij informatie en voorlichting...
Over ons
Over het Voedingscentrum
In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Oer-Hollands voedingspatroon opvallend duurzaam en gezond
Groen (>1) Bruin (0 tot 1) Wit (-1 tot 0)  Rood (<-1)  Groente Brood  ...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Allemaal aan de risotto
Column: Allemaal aan de risotto
Het Mediterrane voedingspatroon staat al jaren bekend als heel gezond. Het gaat dan wel over het traditionele van de jaren 50/60 van de vorige eeuw. Een menu met veel fruit,...
Home / Pers / Persmappen / Eetpatronen van verschillende sociale milieus (2015) / Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'
Steeds meer* mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven...
Over ons / Hoe werken we?
Hoe werken we?
Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Op die manier informeren we consumenten om gezond, veilig en meer...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Is het duurzamer om vlees te vervangen voor vis?
Is het duurzamer om vlees te vervangen voor vis?
Het is beter voor het milieu om vlees te vervangen voor vis. Rood vlees zorgt voor een grote milieubelasting en is minder duurzaam voor de aarde dan vis. Voor de teelt van...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nieuw: Het kookboek Schijf van Vijf
Nieuw kookboek Schijf van Vijf
Genieten is volgens ons onmisbaar als je gezond wil eten. Het nieuwe kookboek Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staat daarom vol lekkere recepten en tips die gezond...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Voedingscentrum lanceert nieuw kookboek: ’Vandaag vegetarisch’
Steeds meer Nederlanders eten vegetarisch of ‘flexitarisch’, (een paar dagen per week geen vlees). Met het nieuwe kookboek 'Vandaag vegetarisch' speelt het Voedingscentrum...
Over ons / Werken bij het Voedingscentrum / Projectmanager
Projectmanager (32 uur)
Het Voedingscentrum is de erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten. Onafhankelijk, zonder commercieel belang, geven wij informatie en voorlichting...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Column: De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Vooral het feit dat Nederland in de Schijf van Vijf nu voor het eerst een duidelijk advies heeft voor een maximale hoeveelheid vlees (maximaal 500 gram vlees per...
Home professionals / Schijf van Vijf / De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
De Schijf van Vijf voor diverse eetculturen
We hebben dit onderzocht op basis van informatie over de voedselconsumptie van deze groepen woonachtig in Amsterdam. De gegevens komen uit een voedselfrequentievragenlijst...
Home / Mijn boodschappen / Goedkoop boodschappen doen
Goedkoop boodschappen doen – bespaartips voor in de winkel
Goedkoop én gezond eten? Dat kan. Door geld te besparen tijdens het boodschappen doen, slim te koken en bewaren, en minder voedsel te verspillen, kun je € 145,-...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar
Ik ben 9-13 jaar
Eten doe je elke dag. Maar wat wéét je eigenlijk over eten? Op deze site vind je informatie over hoe je gezond, lekker, duurzaam en afwisselend eet. Maar ook...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2015
Jaarverslag 2015
Voor het Voedingscentrum was 2015 in meerdere opzichten een bijzonder jaar. In 2015 hebben we ‘dromen voor 2025’ geformuleerd (zie video onderaan de pagina). Het...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / De Schijf van Vijf / Lief voor de aarde
Lief voor de aarde
Puzzel .embed-container { position: relative; padding-bottom: 75%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 538px; } .embed-container iframe, .embed-container object,...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Nieuwsoverzicht 2011
Nieuwsoverzicht 2011
Welke onderwerpen waren in het nieuws in 2011? In vogelvlucht ons nieuws in 2011. 11 maart 2011 Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees te eten
Bijna de helft van de Nederlanders probeert minder vlees te eten
46% van de Nederlanders probeert minder vlees of vis te eten. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Daarnaast eet 6% van de mensen geen vlees of geen vlees en...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum
Initiatieven van het Voedingscentrum
Generatie Goed eten We gunnen alle kinderen in Nederland dat ze opgroeien met de beste randvoorwaarden voor en kansen op gezondheid en welzijn. Borstvoedingsvriendelijke...
Home / Thema's / Plantaardig / Alles over meer plantaardig eten
Alles over meer plantaardig eten
Steeds meer Nederlanders eten minder of geen vlees, vanwege dierenwelzijn, het milieu of hun eigen gezondheid. Dat kan prima. Wil je meer weten over (meer) plantaardig eten...
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen / Boodschappenlijstje maken
Boodschappenlijstje maken
Besparen op je eten en drinken Wil je meer tips om geld te besparen? Bekijk dan onze budget-pagina's. Je bent dan goed bezig voor je gezondheid, voor je portemonnee en voor...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Goed geïnformeerd kiezen 2011
Goed geïnformeerd kiezen 2011
Dit programma heeft als doel om alle consumenten onderbouwd en betrouwbaar te informeren over gezond, veilig en duurzaam eten. De integrale aanpak staat hierbij centraal.
Home / Pers / Achtergronden / Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig
Maak de jonge consument weer voedselvaardig (Nederlands Dagblad 22-04-2014) Onlangs heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen waarin ze de lidstaten vraagt om...
Over ons / Werken bij het Voedingscentrum / Onderzoeksstage effectiviteit YouTube-content
Onderzoeksstage effectiviteit YouTube-content
Het Voedingscentrum is de erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten. Onafhankelijk, zonder commercieel belang, geven wij informatie en voorlichting...
Home / Pers / Persmappen / Eetpatronen van verschillende sociale milieus (2015)
Persmap Eetpatronen verschillende sociale milieus (2015)
Onderzoek Motivaction 'Eetpatronen van verschillende sociale milieus, duurzaamheid en voedselverspilling', maart 2015 (pfd-bestand, 5MB)  Persbericht over...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2012 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2012
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2014 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2014
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home / Pers / Achtergronden / SCHOLEN STEEDS GEZONDER, NU OOK OMGEVING AANPAKKEN
Scholen steeds gezonder, nu ook omgeving aanpakken
Dinsdag, 16 april, is het weer ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’. Het Voedingscentrum reikt op deze dag meer dan 150 gouden en zilveren Schoolkantine Schalen...
Home professionals / Duurzaam eten / Visie duurzaam eten
Visie duurzaam eten
Duurzaam eten is naast gezond en veilig eten één van de drie centrale thema’s binnen de voorlichting die het Voedingscentrum geeft. De aanbevelingen van de Richtlijnen Goede...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / 7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen
7 bespaartips voor je dagelijkse boodschappen
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat deze week is gepubliceerd, blijkt dat voedselpakketten van 11 voedselbanken vooral veel calorierijke producten bevatten...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Blijf (h)eerlijke haring happen
Blijf (h)eerlijke haring happen
Om dit soort Delftse toestanden te voorkomen, wordt tegenwoordig ook vanuit ecologisch oogpunt naar voedingsadviezen gekeken. Vis eten levert weliswaar winst op voor de gezondheid,...
Home / Mijn boodschappen / Eten bereiden / Eten koken en bakken
Eten koken en bakken
Er zijn veel manieren om eten te bereiden, zoals bakken, koken, stomen of grillen. Slimme koks letten niet alleen op de smaak, maar ook op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid.
Home / Mijn boodschappen / Eten kopen
Eten kopen
Je staat op het punt om boodschappen te doen. Hoe ga jij te werk als je eten gaat kopen? Maak je een boodschappenlijstje? En als je in de winkel bent, lees je dan het etiket...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is vegetarisch of veganistisch eten gezonder en beter voor het milieu?
Is vegetarisch of veganistisch eten gezonder en beter voor het milieu?
Als je meer plantaardig en minder dierlijk voedsel eet, dan is dat positief voor je gezondheid en het milieu. Maar een vegetarisch of veganistisch eetpatroon is niet automatisch...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2018
Jaarverslag 2018 van het Voedingscentrum
Een greep uit 2018 Het jaar 2018 typeer ik als een sprankelend jaar waarin we veel bereikt hebben. We hebben weer hard gewerkt om individuen te inspireren en te motiveren...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Kun je insecten eten?
Kun je insecten eten?
Meelwormen, sprinkhanen, torren. Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Welke insecten kun je eten en hoe gezond zijn ze? Even wat achtergrondinformatie:...
Encyclopedie / Voedselverspilling
Voedselverspilling
Er is sprake van voedselverspilling als voedsel dat is geproduceerd voor menselijke consumptie, hier niet voor wordt gebruikt. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Zijn biologische eieren gezonder dan scharreleieren?
Zijn biologische eieren gezonder dan scharreleieren?
Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / De meest gestelde vragen over insecten eten
De meest gestelde vragen over insecten eten
Sommigen gruwelen ervan, maar toch wordt insecten eten steeds populairder. Nu zie je ze vooral als spannende borrelsnack op exclusieve feestjes, maar binnenkort liggen ze...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De Vlaamse Voedingsdriehoek maakt een duidelijk punt
De Vlaamse Voedingsdriehoek maakt een duidelijk punt
Het Instituut pleit voor een meer plantaardig voedingspatroon en het tegengaan van overconsumptie. Dat is beter voor de gezondheid, het milieu en draagt bij aan eerlijke handel...
Encyclopedie / Duurzaam eten
Duurzaam eten
Duurzaamheid is een breed begrip. De één denkt aan dierenwelzijn, de ander aan de natuur of eerlijke handel. De term duurzaamheid is gedefinieerd in het VN Brundtland-rapport...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Eten met de Schijf van Vijf kan de milieudruk aanzienlijk verlagen
Eten met de Schijf van Vijf kan de milieudruk aanzienlijk verlagen
Wat we eten heeft een grote invloed op de milieudruk: de hoeveelheid broeikasgassen die worden uitgestoten door het produceren van ons eten. Het Voedingscentrum heeft bekeken...
Home / Pers / Standpunten / Fastfood in de publieke ruimte
Fastfood in de publieke ruimte
Het Voedingscentrum vindt dat de opmars van fastfood in de publieke ruimte moet stoppen. Met name in de grote steden is het aanbod aan fastfood zoals friet, hamburgers, kebab...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak vermeden. Volkorenbrood...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Is duurzaam eten duurder?
Is duurzaam eten duurder?
Je hoeft niet te kiezen voor duurdere voedingsmiddelen met een keurmerk om duurzamer te eten. Je kunt ook andere keuzes maken in wat voor eten je koopt, hoe je kookt, en...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is sojadrink gezond?
Is sojadrink gezond?
Dat ligt eraan. Als er in sojadrink minder dan 6 gram suiker per 100 gram inzit en er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, staat het in de Schijf van Vijf. Sojamelk,...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Meer plantaardig eten
Meer plantaardig eten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om meer plantaardig te eten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is goed voor het dierenwelzijn...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Samenwerken voor een gezonder Europa
Samenwerken voor een gezonder Europa
De European Public Health Nutrition Alliance (EPHNA) is in 2014 opgericht en bestaat uit nationale centra in Europa die verantwoordelijk zijn voor de communicatie over gezond,...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2011 / Subsidieoverzicht 2011
Subsidieoverzicht 2011
Totaal aan projectsubsidies € 9.305.566 *   Implementatie suppletieadviezen      Hygienecode     TNO preventie overgewicht basisscholen     JGZ Richtlijn Voedingsgedrag...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Tien miljoen druppels maken een volle emmer
Tien miljoen druppels maken een volle emmer
Tien miljoen druppels maken een volle emmer schoon water, om in het beeld van doel 6 (Clean Water - schoon water voor iedereen) te blijven. Elk doel kun je zien als een lege...
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Worden of werden jullie vroeger gesponsord door de voedingsmiddelenindustrie?
Nee, het Voedingscentrum wordt voor 100% gefinancierd door de Rijksoverheid. Dat doet het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Landbouw, Natuur...
Home / Pers / Achtergronden / Behoudendheid is onze kracht
Behoudendheid is onze kracht
Voedingscentrum: onze behoudendheid is onze kracht (Volkskrant 24-03-2014) In de Volkskrant van afgelopen donderdag schrijft Grieto Zeeman een opiniestuk getiteld: ‘Voedingscentrum,...
Receptenzoeker / Wat zijn de criteria van onze recepten?
Hoe stellen we onze recepten samen?
Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten. Criteria...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / "It's easier to change your environment than it is to change your mind"
"It's easier to change your environment than it is to change your mind"
Deze quote van Prof. Brian Wansink is voor mij met stip de belangrijkste boodschap van de masterclass voeding en gedrag in Londen. Het Voedingscentrum nam afgelopen zomer...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / Opgewarmd en wakker geschud
Column: Opgewarmd en wakker geschud
Afgelopen week was ik op de FENS in Berlijn, het 12e Europese voedingskundecongres. Daar praatten bijna 2.000 voedingskundigen uit de hele wereld elkaar bij over voeding...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De Receptenapp Slim Koken biedt uitkomst bij het koken
De Receptenapp Slim Koken biedt uitkomst bij het koken
Ik heb een drukke dag gehad, zit in de trein naar huis, het is wat later dan gepland. Ik was vast van plan om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten, Schijf van Vijf-proof,...
Home / Pers / Factsheets / Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Factsheets: hoe komen de adviezen van het Voedingscentrum tot stand?
Van wetenschappelijke consensus naar praktische adviezen Het Voedingscentrum heeft als missie de consument te informeren en te stimuleren tot een meer gezonde en duurzame...
Home professionals / Professionals in opleiding / Informatiebronnen en tools
Informatiebronnen en tools
Het Voedingscentrum biedt informatie voor professionals (in opleiding) en consumenten. Hieronder staat uitgelegd wat je per informatiebron kunt verwachten.  Bronvermelding Gebruik...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Voedselonderwijs op scholen? Ja, graag!
Op maandag 5 september is de campagne ‘Structureel voedselonderwijs voor ieder kind’ gestart. Het doel van deze campagne is om voedselonderwijs op de agenda...
Home / Pers / Persmappen / Invloed van de omgeving op eetgedrag (2018) / Aanbod eten in publieke ruimte moet veel gezonder
Aanbod eten in publieke ruimte moet veel gezonder
Opiniestuk verschenen in Parool 14 februari 2018 Het aanbod van eten en drinken in de publieke ruimte moet veel gezonder worden. Op te veel plekken worden we verleid tot...
Home / Thema's / Duurzaam eten / Duurzaam eten in 7 stappen
Duurzaam eten in 7 stappen
Door duurzaam te eten kun je je milieu-impact fors verlagen. De grootste winst behaal je door minder vlees te eten en minder voedsel te verspillen. Maar je kunt nog meer doen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.