Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Glutenintolerantie
Glutenintolerantie
Een andere naam voor glutenintolerantie is coeliakie.
Encyclopedie / Coeliakie (glutenintolerantie)
Coeliakie (glutenintolerantie)
Coeliakie (glutenintolerantie) is een chronische ziekte waarbij mensen niet tegen gluten kunnen. Gluten is een complex mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde...
Encyclopedie / Glutenallergie
Glutenallergie
Glutenallergie is een term die soms gebruikt wordt voor coeliakie (glutenintolerantie). Dat is onterecht. Coeliakie is een auto-immuunziekte en geen allergie. Lees meer over...
Encyclopedie / Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta...
Encyclopedie / Glutensensitiviteit
Glutensensitiviteit
Glutensensitiviteit is een erkende aandoening. Soms kom je de Engelse term non-celiac gluten sensitivity (NCGS) tegen. Mensen met glutensensitiviteit hebben na het eten van...
Home professionals / Ziekten en allergieën
Ziekten en allergieën
Brochures over ziekten in de webshop In de webshop zijn brochures verkrijgbaar met voedingsadviezen bij: Darmproblemen  Diabetes type 2 Glutenintolerantie...
Encyclopedie / Tarwe, meel en bloem
Tarwe, meel en bloem
Tarwe is een graansoort. Meel en bloem is vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken en couscous. Er zijn verschillende soorten...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Glutenvrij dieet: alleen als het nodig is
Glutenvrij dieet: alleen als het nodig is
Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in The British...
Home / Mijn kind en ik / Eerste hapjes / Allergie of voedselintolerantie
Allergie of voedselintolerantie bij mijn baby
Een voedselovergevoeligheid kan een allergie zijn, zoals een koemelkallergie of een notenallergie. Het kan ook een intolerantie zijn, bijvoorbeeld een lactose-intolerantie...
Home / Mijn kind en ik / Dreumes en peuter / Allergie of voedselintolerantie
Allergie of voedselintolerantie bij mijn dreumes of peuter
De verzamelnaam voor allergie en intolerantie is voedselovergevoeligheid. Hoe weet je of je kind een voedselovergevoeligheid heeft? En kun je het voorkomen? Wat als je kind...
Encyclopedie / Brood
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Encyclopedie / Diabetes type 1
Diabetes type 1 (suikerziekte)
Diabetes type 1 is een chronische ongeneeslijke ziekte.  Naamgeving: diabetes of suikerziekte?  De volledige officiële naam voor diabetes is diabetes mellitus. Vaak hoor je...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe kan ik gezond glutenvrij eten?
Hoe kan ik gezond glutenvrij eten?
Gluten is alleen schadelijk voor mensen met de aandoening coeliakie (glutenintolerantie). Zij moeten een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook mensen met de diagnose glutensensitiviteit...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Ik kan of wil geen brood eten, kan ik brood vervangen?
Sommige mensen willen brood vermijden omdat ze denken dat het ongezond is of dat het een dikmaker is. Ook binnen een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak vermeden. Volkorenbrood...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is havermout gezond?
Is havermout gezond?
Havermout is gezond en staat in de Schijf van Vijf. Havermout is een volkoren graanproduct. Volkoren producten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Uiteindelijk bepaalt...
Home professionals / Voeding bij ziekten / Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid
Bekijk hier de informatie over voedselovergevoeligheid en de materialen en tools die je kunt inzetten. Korte uitleg Allergie Hooikoorts en voedselallergie ...
Encyclopedie / Granen en graanproducten
Granen en graanproducten
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Bijvoorbeeld rijst, tarwe, gerst en rogge zijn granen.  Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, brood,...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is de Schijf van Vijf voor iedereen?
Is de Schijf van Vijf voor iedereen?
De Schijf van Vijf is voor iedereen een gezonde basis. In de eerste plaats is de Schijf van Vijf gericht op de gemiddelde Nederlander. Als je eet volgens de Schijf van Vijf,...
Encyclopedie / Maag-darmklachten
Maag-darmklachten
Maag-darmklachten zijn klachten die te maken hebben met het spijsverteringskanaal. Deze loopt van de mond tot de anus. De vertering en opname van al het eten en drinken dat...
Encyclopedie / Voedselovergevoeligheid
Voedselovergevoeligheid (allergie en intolerantie)
Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor voedselallergie en intolerantie.  Wat is voedselallergie? Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op bepaalde...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?
Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?
Spelt lijkt erg op tarwe. Ze bevatten dezelfde voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Is speltbrood lichter verteerbaar? Sommige...
Home / Veiligheidswaarschuwingen / Veiligheidswaarschuwing: POM-BÄR Original 90 gram Intersnack
Veiligheidswaarschuwing: POM-BÄR Original 90 gram Intersnack
Intersnack haalt per direct een beperkte hoeveelheid POM-BÄR Original 90 gram uit de schappen. Dit product is als gevolg van een productiefout vermengd met een ander...
Encyclopedie / Diarree
Diarree
Bij diarree heeft iemand meerdere malen per dag last van waterdunne ontlasting. Acute diarree is diarree die plotseling ontstaat en maximaal 14 dagen kan duren. Meestal gaat...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Voedingscentrum lanceert uniek hulpmiddel: de ingrediëntenchecker
Voedingscentrum lanceert uniek hulpmiddel: de ingrediëntenchecker
Mag je geen gluten of noten? Of wil je letten op toegevoegd suiker of palmolie? Voor iedereen die op een ingrediënt moet of wilt letten lanceert het Voedingscentrum een...
Home / Pers / Persberichten / Voedingscentrum lanceert uniek hulpmiddel: de ingrediëntenchecker
Voedingscentrum lanceert uniek hulpmiddel: de ingrediëntenchecker
Mag je geen gluten of noten? Of wil je letten op toegevoegd suiker of palmolie? Voor iedereen die op een ingrediënt moet of wilt letten lanceert het Voedingscentrum een...
Encyclopedie / Ziekten
Ziekten
Voeding en gezondheid zijn nauw met elkaar verweven. Een gezond voedingspatroon is een voorwaarde voor een goede gezondheid. Rol van voeding Voeding kan een ziekte voorkomen...
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.