Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Encyclopedie / Schijf van Vijf (achtergronden)
Achtergronden Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf?
Wat staat er in de Schijf van Vijf?
Je kunt per vak bekijken wat in de Schijf van Vijf staat. Op elke pagina vind je bovendien praktische tips om gezonder en duurzamer te eten.  Vakken Schijf van Vijf Groente...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Home / Pers / Persberichten / Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Nieuwe Schijf van Vijf: in kleine stappen naar het ideaal
Vandaag presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Dranken
Dranken
Voor ongeveer 60% bestaat een mens uit water. Je verliest water onder andere door te plassen en te zweten. Door te plassen voer je afvalstoffen af en met zweten blijft je...
Home professionals / Schijf van Vijf / In de praktijk
Schijf van Vijf in de praktijk
Kort gezegd betekent eten volgens de Schijf van Vijf: vooral uit de Schijf van Vijf eten; elke dag uit elk vak de juiste hoeveelheden eten; variëren...
Encyclopedie / Aardappelen
Aardappelen
Aardappelen zijn voedzame knollen die ondergronds aan de aardappelplant groeien. Aardappelen staan in de Schijf van Vijf.  Buiten Nederland wordt de aardappel gezien als groente.
Encyclopedie / Boekweit
Boekweit
Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat...
Encyclopedie / Quinoa
Quinoa
Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel...
Encyclopedie / Yoghurt
Yoghurt
Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk...
Home professionals / Schijf van Vijf / Gezondheidsvoordelen
Gezondheidsvoordelen Schijf van Vijf
De Richtlijnen Schijf van Vijf bestaan uit een praktische vertaling van de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, aangevuld met specifieke adviezen voor voldoende...
Encyclopedie / Bloemkool
Bloemkool
Bloemkool is een groente die behoort tot de koolsoorten. Witte bloemkool is het bekendste, maar er bestaat ook groene, oranje en paarse bloemkool. Groente staat in de Schijf...
Encyclopedie / Bospeen
Bospeen
Bospeen is een groente. Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Groente staat in de  Schijf van Vijf.   Herkomst Bospeen komt...
Encyclopedie / Paprika
Paprika
Paprika is een vruchtgroente. Groente staat in de Schijf van Vijf.    Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika bevat...
Encyclopedie / Prei
Prei
Prei is een groente. Groente staat in de Schijf van Vijf.    Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Prei bevat veel...
Home professionals / Schijf van Vijf / Materialen en tools
Materialen en tools Schijf van Vijf
Hieronder vind je een overzicht van de materialen en tools over de Schijf van Vijf. Handig om mee te geven en te gebruiken ter ondersteuning in je praktijk.  Voorlichting ...
Encyclopedie / Tarwe, meel en bloem
Tarwe, meel en bloem
Tarwe is een graansoort. Meel en bloem is vaak gemaakt van tarwe. Het zit verwerkt in diverse producten zoals brood, pannenkoeken en couscous. Er zijn verschillende soorten...
Encyclopedie / Granen en graanproducten
Granen en graanproducten
Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Bijvoorbeeld rijst, tarwe, gerst en rogge zijn granen.  Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals bloem, brood,...
Encyclopedie / Pasta
Pasta
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve...
Encyclopedie / Peulvruchten
Peulvruchten
Peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kikkererwten en linzen. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen zijn officieel peulvruchten, maar rekenen...
Encyclopedie / Sinaasappelsap
Sinaasappelsap
Sinaasappelsap is een vruchtensap met veel vitamine C. Vruchtensappen zoals sinaasappelsap bevatten suikers en daardoor ook aardig wat calorieën. In een glas sinaasappelsap...
Home professionals / Professionals in opleiding / Voedselomgeving
Voedselomgeving
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van de voedselomgeving.
Encyclopedie / Volkoren
Volkoren
Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bulgur en volkoren couscous.  Het eten van...
Encyclopedie / Vruchtensap
Vruchtensap
Vruchtensappen zijn gemaakt van fruit. Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type...
Encyclopedie / Eieren
Eieren
Eieren staan in de Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans...
Encyclopedie / Aardbei
Aardbei
De aardbei is een fruitsoort. Fruit staat in de Schijf van Vijf.    Fruit geeft veel voordelen voor de gezondheid. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine...
Encyclopedie / Appel
Appel
De appel behoort tot de pitvruchten, net als de peer en de vijg. De fris-zure smaak van appels ontstaat door het appelzuur. Fruit staat in de Schijf van Vijf.   Herkomst Het...
Encyclopedie / Banaan
Banaan
Bananen zijn vlezige, niet-openspringende vruchten en zijn daardoor goed te bewaren en te vervoeren. Fruit staat in de Schijf van Vijf.    Er zijn 2 categorieën bananen: ...
Encyclopedie / Druif
Druif
De druif is een besvrucht. Fruit staat in de Schijf van Vijf.   Herkomst Druiven worden in Nederland nauwelijks verbouwd. Ze worden het hele jaar door geïmporteerd uit bijvoorbeeld...
Encyclopedie / Peer
Peer
De peer is een pitvrucht, net als de appel en vijg. Fruit staat in de Schijf van Vijf.   Herkomst Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van peren. De belangrijkste...
Encyclopedie / Sinaasappel en mandarijn
Sinaasappel en mandarijn
Sinaasappels en mandarijnen zijn citrusvruchten, net als citroenen, grapefruits en kumquats. Fruit staat in de Schijf van Vijf.   Herkomst Sinaasappels hebben veel zon nodig...
Encyclopedie / Couscous
Couscous
Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) staat in de...
Encyclopedie / Groente
Groente
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Groente staat in de Schijf van Vijf. Eetbare paddenstoelen en de vruchten komkommer, tomaat, paprika en avocado worden ook tot...
Encyclopedie / Frisdrank
Frisdrank
Voorbeelden van frisdranken zijn cola, sinas, 7-up, tonic en bitter lemon. Vruchtendranken zijn ook frisdranken, zoals vruchtennectar, dubbeldrank, vruchtensiroop (aanmaaklimonade...
Encyclopedie / Oliën
Oliën
Oliën zijn vloeibare vetten. Ze worden gebruikt bij de bereiding van voedingsmiddelen of als ingrediënt. Ze zijn niet oplosbaar en lichter dan water. Daarom blijft olie drijven...
Encyclopedie / Olijfolie
Olijfolie
Olijfolie komt uit het vruchtvlees en de pitten van de olijf. Er is gewone, geraffineerde en olijfolie van eerste persing te koop. Olijfolie staat in de Schijf van Vijf.  Olijfolie...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Bevatten eieren dezelfde voedingsstoffen als vlees?
Bevatten eieren dezelfde voedingsstoffen als vlees?
Eieren en vlees staan in hetzelfde vak van de Schijf van Vijf en geven allebei eiwit, ijzer en vitamine A, B1 en B12. Het Voedingscentrum adviseert vegetariërs 3-4 eieren...
Encyclopedie / Diabetes type 2
Diabetes type 2 (suikerziekte)
Mensen met diabetes type 2 (suikerziekte) hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten,...
Encyclopedie / Frituurolie
Frituurolie
Frituurolie is olie om in te frituren. Het bestaat meestal uit plantaardige oliën.  Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat...
Encyclopedie / Rijst
Rijst
Rijst is een graansoort en behoort net als alle andere granen tot de grassenfamilie. Zilvervliesrijst staat in de Schijf van Vijf. Rijstproducten Naast de rijst die bedoeld...
Encyclopedie / Soja en sojaolie
Soja en sojaolie
Encyclopedie / Brood
Brood
Brood is een graanproduct. Meestal is het gemaakt van een tarwemeel, gemengd met water of melk, een rijsmiddel en zout.  Volkoren- of bruinbrood is voedzaam en gemakkelijk...
Home professionals / Voeding bij ziekten / Gezonde voeding als basis
Gezonde voeding als basis
Bekijk hier de informatie over gezonde voeding en de materialen die je kunt inzetten. Korte uitleg De Schijf van Vijf in een notendop (pdf) Wat staat in de...
Encyclopedie / Melk en melkproducten
Melk en melkproducten
Melk komt van melkkoeien. In Nederland zijn er al eeuwen veel boeren die koeien houden en melk leveren. Dit maakt deel uit van de Nederlandse cultuur en landschap.  Van melk...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Gezond eten
Wat is gezond eten met de Schijf van Vijf?
Je lijf gaat je hele leven mee, daar wil je dus zo goed mogelijk voor zorgen. Maar hoe doe je dat? Als je volgens de Schijf van Vijf eet, neem je genoeg van alle producten...
Encyclopedie / Water
Water
Water voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. Omdat water geen calorieën bevat, is het een goede dorstlesser. Het advies voor volwassenen is om per dag 1,5 tot...
Encyclopedie / Kiemgroenten
Kiemgroenten
Kiemgroenten zijn jonge plantjes. Ze zijn nog maar net ontkiemd, dus uit hun zaadje gekomen, voordat ze gegeten worden. Groente staat in de Schijf van Vijf. Bij kiemgroenten...
Encyclopedie / Noten
Noten
Noten groeien aan bomen. Het zijn droge vruchten, omhuld door een vruchtwand. Dit is een harde, houtachtige dop, waar meestal 1 noot in zit. Voorbeelden van veel gegeten noten...
Encyclopedie / Sperziebonen
Sperziebonen
Sperziebonen zijn peulvruchten. Ze worden gezien als groente en staan op die manier in de Schijf van Vijf.    Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt...
Home professionals / Services / Initiatieven van het Voedingscentrum / Buurtsportcoaches / 5 tips voor buurtsportcoaches
5 tips voor buurtsportcoaches
Genoeg bewegen en gezond eten zijn belangrijk voor de gezondheid. Maar wat is gezonde voeding? Speciaal voor buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen hebben we handige...
Over ons / Wie zijn wij? / Columns / De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Column: De nieuwe Schijf van Vijf is gezond, maar ook duurzaam?
Vooral het feit dat Nederland in de Schijf van Vijf nu voor het eerst een duidelijk advies heeft voor een maximale hoeveelheid vlees (maximaal 500 gram vlees per...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Is het duurzamer om vlees te vervangen voor vis?
Is het duurzamer om vlees te vervangen voor vis?
Het is beter voor het milieu om vlees te vervangen voor vis. Rood vlees zorgt voor een grote milieubelasting en is minder duurzaam voor de aarde dan vis. Voor de teelt van...
Home / Mijn gewicht / Op gezond gewicht blijven
Op gezond gewicht blijven
Heb je een gezond gewicht? Gefeliciteerd, jij zit goed! En nu zo behouden! Hoe doe je dat?   5 tips voor het houden van gezond gewicht Eet gevarieerd.
Encyclopedie / Vetten
Vetten
Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren. Er bestaat onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Waarom is groene of zwarte thee drinken gezonder dan kruidenthee zoals rooibosthee?
Waarom is groene of zwarte thee drinken gezonder dan kruidenthee zoals rooibosthee?
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken...
Encyclopedie / Energiedrankjes
Energiedrankjes
Energiedranken zijn frisdranken met veel calorieën door de aanwezige suikers. Je krijgt er niet meer energie door, maar ze hebben wel een oppeppend effect, door onder andere...
Home / Mijn gewicht / Afvallen / Spelregel 1: Gezonder eten om af te vallen
Spelregel 1: Gezonder eten om af te vallen
Om te werken aan een goed gewicht, moet je weten wat gezond eten is. Daarvoor is de Schijf van Vijf. Als je eet volgens de Schijf van Vijf heb je een gezond eetpatroon. Als...
Home / Thema's / Ik ben 9-13 jaar / De Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf: goed voor jou en de wereld
.embed-container { position: relative; padding-bottom: 75%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 538px; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container...
Home / Pers / Standpunten / Dreumesmelk en peutermelk
Dreumesmelk en peutermelk
Speciale melk voor dreumesen en peuters is niet nodig. Er zitten wel wat extra vitamines en mineralen in die goed zijn voor een jong kind, maar als een kind gewoon gezond...
Home professionals / Professionals in opleiding / Gezond
Gezond
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Beginnen met gezonder eten
Hoe begin ik met gezonder eten?
Met kleine stappen bereik je het meest. Elke kleine verbetering telt mee. Wat wordt jouw eerste update? Mijn Eet-update helpt je kiezen. Ga meteen van start en krijg...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is melk drinken gezond?
Is melk drinken gezond?
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen.
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is pindakaas gezond?
Is pindakaas gezond?
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas...
Encyclopedie / Thee
Thee
Er bestaan veel verschillende soorten thee. Thee die gemaakt is van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals zwarte...
Encyclopedie / Trefwoorden overzicht / Vocht en drinken
Vocht en drinken
Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht en dat van mannen voor 63%. Baby’s bestaan zelfs voor 75% uit vocht. Vrouwen hebben minder vocht in hun lichaam...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Zijn rozijntjes een gezond tussendoortje voor mijn baby of kind?
Zijn rozijntjes een gezond tussendoortje voor mijn baby of kind?
Rozijnen en krenten zijn gedroogd fruit en dat valt binnen de Schijf van Vijf. Je kunt het dus als tussendoortje geven aan je kind. Tip: Houd de portie klein, want in gedroogd...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Zijn smoothies gezond?
Zijn smoothies gezond?
Smoothies staan niet in de Schijf van Vijf en tellen niet mee voor je dagelijkse portie fruit. Van smoothies raak je namelijk minder snel vol dan van los fruit, er zit vaak...
Home professionals / Professionals in opleiding / Duurzaam
Duurzaam
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van duurzaam eten.
Encyclopedie / Eiwitten
Eiwitten
Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord...
Vraag en antwoord / Eten kopen en keurmerken / Hoe duurzaam is kaas?
Hoe duurzaam is kaas?
In de onderstaande video vertelt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, welke keuzes je hebt als je kaas wilt eten en wilt letten op duurzaamheid. &amp...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Hoe eet ik gezond met een hart- en vaatziekte?
Zijn er aanwijzingen dat je bloedvaten aan het dichtslibben zijn? Heb je een hoge bloeddruk? Of heb je bijvoorbeeld een hartinfarct of beroerte gehad? Meestal is gezond eten...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe kan ik genoeg groente eten?
Hoe kan ik genoeg groente eten?
Of je nu al een groentefan bent of het moeilijk vindt om genoeg groente te eten: meer groente eten is altijd een goed idee.  Concrete plannen De kans op slagen in het...
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik eten om mijn cholesterol te verlagen?
Wat kan ik eten om mijn cholesterol te verlagen?
Wil jij je cholesterol verlagen om zo je kans op hart- en vaatziekten te verkleinen? Meestal is gezond eten en een gezonde leefstijl onderdeel van je behandelplan, naast medicatie.
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Brood, graanproducten en aardappelen
Brood, graanproducten en aardappelen
De helden uit dit vak zijn de volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Je risico op hart- en vaatzieken, diabetes...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Groente en fruit
Groente en fruit
Groene asperges, paarse aubergine, gele bananen, blauwe bessen: groente en fruit geven onze maaltijden kleur. Elke soort heeft unieke kwaliteiten en smaak. Ze zijn allemaal super.
Encyclopedie / Kaas
Kaas
Kaas is een zuivelproduct gemaakt van melk. Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Smeer- en bereidingsvetten
Smeer- en bereidingsvetten
Groente gebakken in wat zonnebloemolie, olijfolie gesprenkeld over de salade, margarine op brood. Ons lichaam heeft die onverzadigde vetten nodig. Vet is een bouwstof en brandstof...
Home / Gezond eten met de Schijf van Vijf / Wat staat er in de Schijf van Vijf? / Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
Een snelle bonenschotel, pittige viscurry, rijst met tofu of aardappelen, groente en vlees. Wat kies jij vandaag? De trend is: meer plantaardig en minder vlees. Daarmee zorg...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?
Wat kan ik eten bij een hoge bloeddruk?
Wil jij een lagere bloeddruk? Door je leefstijl aan te passen is er al veel winst te halen. Niet roken, zoveel mogelijk ontspannen en regelmatig bewegen helpt al veel, maar...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Wat zijn gezonde tussendoortjes?
Veel producten die worden verkocht als ‘verantwoorde tussendoortjes’ zijn calorierijk, te zout of ze bevatten veel suiker of verzadigd vet. Dat kun je zelf veel...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Is plantaardig vet altijd gezonder?
Is plantaardig vet altijd gezonder?
Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten dan dierlijke vetten en zijn daarom gezonder. Daarnaast bevatten plantaardige oliën meer gezonde onverzadigde...
Encyclopedie / Cressen
Cressen
Cressen zijn vers gekiemde plantjes die in een vroeg stadium gegeten kunnen worden. Ze worden geproduceerd op een natuurlijke voedingsbodem en kunnen zich ontwikkelen tot...
Vraag en antwoord / Kinderen en jongeren / Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Is roomboter, margarine of halvarine beter voor mijn kind?
Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan halvarine en margarine.
Vraag en antwoord / Vragen aan het Voedingscentrum / Wat is nieuw in de Schijf van Vijf?
Wat is nieuw in de Schijf van Vijf sinds maart 2016?
Nieuwe aanbevelingen De aanbeveling voor groente is omhoog gegaan van 200 gram naar 250 gram naar dag, en er zijn nieuwe adviezen voor wekelijks een portie peulvruchten en...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?
Hoe krijg ik voldoende vezels binnen?
Voedingsvezels (vezels) zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Ook verminderen ze het risico op hart-...
Encyclopedie / Ontbijtgranen
Ontbijtgranen
Ontbijtgranen zijn graanproducten zoals havermout en muesli. Havermout, muesli en andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en niet te veel suiker (niet meer dan...
Vraag en antwoord / Gezonde voeding en voedingsstoffen / Wat is gezond avondeten?
Wat is gezond avondeten?
De warme maaltijd levert het grootste deel van de energie op een dag. Het avondeten of een warme maaltijd bij de lunch is hét moment om een groot deel van de aanbevolen...
Home professionals / Schijf van Vijf / Beeldmerk
Beeldmerk Schijf van Vijf
Voor en tijdens het ontwerpen van de Schijf van Vijf hebben we regelmatig de tussenontwerpen getoetst onder wetenschappelijke experts, gedrags- en communicatiewetenschappers,...
Encyclopedie / Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten en het glutenvrij dieet
Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in de sommige granen. Gluten zorgt bijvoorbeeld dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta...
Vraag en antwoord / Aandoeningen / Hoe kan ik gezond glutenvrij eten?
Hoe kan ik gezond glutenvrij eten?
Gluten is alleen schadelijk voor mensen met de aandoening coeliakie (glutenintolerantie). Zij moeten een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook mensen met de diagnose glutensensitiviteit...
Eetwissel maken?
Met een Eetwissel maak je vandaag al een kleine stap binnen wat je nu al eet. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu.