Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Pagina helaas niet gevonden

Gezocht naar
Recepten / Kookhulp / Hoe gebruik ik de barbecue?
Hoe gebruik ik de barbecue?
Geschikt voor... Materiaal? klein vlees, zoals rundersteak, koteletjes, worstjes ...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken?
Burger van de barbecue: eet je ‘m rood of doorbakken?
Het is tropisch warm. In veel tuinen gaat de barbecue weer aan. Veel mensen weten dat je je vlees goed moet doorbakken. Maar hoe zit het eigenlijk met hamburgers? En wat is...
Recepten /barbecuesaus
Barbecuesaus
Probeer eens zelf je saus te maken
Recepten /kleurige vegetarische barbecuespiesen
Kleurige vegetarische barbecuespiesen
Encyclopedie / PAK's
PAK's
PAK’s zijn kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als je eten laat aanbranden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het barbecueën. PAK’s kunnen ook in het milieu...
Home / Thema's / 5 x veilig / Barbecueën
5x veilig barbecueën
Barbecueën is gezellig en lekker. Maar door verkeerde bereiding kan het ook buikpijn geven! Lees deze tips voor een veilige barbecuemaaltijd en beperk het risico...
Recepten /gevulde portabellas op de barbecue
Gevulde portabellas op de barbecue
Recepten /nectarines op de barbecue met citroenijs
Nectarines op de barbecue met citroenijs
Laat je verleiden
Encyclopedie / Vlees
Vlees
Onbewerkt mager vlees past in een gezond eetpatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere...
Encyclopedie / Kip en gevogelte
Kip en gevogelte
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het...
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Programma Voedselkwaliteit, voedselveiligheid en voedselverspilling 2013
Het doel van dit programma is om consumenten te informeren over voedselkwaliteit en voedselverspilling, en het bieden van hulpmiddelen om een duurzame keuze te maken.  Hieronder...
Recepten / Receptinspiratie / 5 frisse zomersalades
5 frisse zomersalades
1. Maaltijdsalade met gerookte zalm en groente Lekker en vullend tegelijk! 2. Quinoasalade met geitenkaas en partjes ei Goede combi: het zachte van geitenkaas...
Receptenzoeker / Wat zijn de criteria van onze recepten?
Hoe stellen we onze recepten samen?
Producten uit de Schijf van Vijf vormen de basis voor de recepten. Denk aan lekker veel groente, fruit, volkorenproducten, vis, mager vlees, peulvruchten en vloeibare vetten. Criteria...
Encyclopedie / Acrylamide
Acrylamide
Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120°C. Producten waarin acrylamide voorkomt zijn bijvoorbeeld gefrituurde aardappelproducten...
Home / > Nieuwsoverzicht en veiligheidswaarschuwingen / Europese Commissie wil acrylamide in voedingsmiddelen verder terugdringen
Europese Commissie wil acrylamide in voedingsmiddelen verder terugdringen
Voedselproducenten, fastfoodketens en restaurants moeten de hoeveelheid acrylamide in hun producten verder terugdringen. Dat heeft de Europese Commissie afgelopen week voorgesteld.
Over ons / Hoe werken we? / Jaarverslagen en financiering / Jaarverslag 2013 / Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Programma Goed geïnformeerd kiezen 2013
Het doel van het programma Goed geïnformeerd kiezen is om alle inwoners van Nederland op een onderbouwde en betrouwbare manier te informeren over gezond, veilig en duurzaam...
Home / Thema's / Vakantie / Vakantiekilo's? Zo krijg je ze niet
Vakantiekilo's? Zo krijg je ze niet
Die riem die een gaatje losser moet, die broek die net iets meer knelt bij de benen. Herken jij dit aan het eind van de vakantie en baal je ervan? Met deze tips pas je ook...
Recepten / Kookhulp / Hoe smoor ik?
Hoe smoor ik?
Met smoren maak je groente of paddenstoelen in eigen vocht gaar. Zo blijft de smaak goed behouden.  Geschikt voor... Materiaal? ...
Encyclopedie / Hormoonverstorende stoffen
Hormoonverstorende stoffen
Veel belangrijke functies in je lichaam worden geregeld door hormonen. Een stof noem je hormoonverstorend als deze een ongewenst gezondheidseffect veroorzaakt via beïnvloeding...
Recepten
Recepten
Groente Je dagelijkse portie groente Bekijk...
Home / Pers / Persmappen / Ziekmakers zie je niet / Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
Voedingscentrum brengt keukenblunders aan het licht
1 op de 5 Nederlanders realiseert zich niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een...
Home / Thema's / Vakantie / Zo voorkom je diarree op vakantie
Zo voorkom je diarree op vakantie
Diarree oplopen tijdens je vakantie is eenvoudig te voorkomen. Mensen schatten de risico’s op voedselinfecties te laag in. Zo’n 700.000 keer per jaar wordt een...
Home / Thema's / Vakantie / Veilig eten op vakantie
Veilig eten op vakantie
Ziek worden op vakantie? Dat is voor niemand fijn. Toch zijn er jaarlijks vele Nederlanders die een voedselinfectie of voedselvergiftiging oplopen tijdens de vakantie. Gevolg...
Recepten / Kookhulp
Kookhulp
Welkom bij de kookhulp. Hier vind je dé basisinformatie voor iedere thuiskok, waarmee je aan de slag kunt om iets heerlijks te maken. Koken is als autorijden:...
Home / Thema's / Veilig eten / Tips en materialen
Tips: zo word je niet ziek van je eten
Veilig eten heb je zelf in de hand. In de onderstaande materialen vind je veel informatie en tips over hoe je ervoor zorgt dat je niet ziek wordt van eten. Bekijk onze ...
Home professionals / Professionals in opleiding / Veilig
Veilig
Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste informatie die het Voedingscentrum biedt op het gebied van veilig eten.
Encyclopedie / Voedselveiligheid
Voedselveiligheid
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Veilig voedsel betekent dat je het product kunt eten zonder dat je er op de korte...
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.