Soms staat er op vleeswaren een Te Gebruiken Tot-datum (TGT) en soms een Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT). Dat kan meerdere oorzaken hebben.
De fabrikant is verantwoordelijk om de correcte soort houdbaarheidsdatum te gebruiken en dit te onderbouwen. Het kan zijn dat vleeswaren bijvoorbeeld een sterke hittebehandeling hebben ondergaan of dat er conserveermiddelen zijn toegevoegd. Daardoor kunnen ziekmakende bacteriën niet uitgroeien. Zo kan een product een THT-datum krijgen.
Andere vleeswaren hebben een mildere behandeling gekregen waardoor het product kwetsbaarder is voor uitgroei van ziekmakende bacteriën, zoals Listeria. In dat geval is een TGT-datum verplicht. De meest veilige keuze is om vleeswaren op te eten voor of op de houdbaarheidsdatum (THT of TGT). Het vlees invriezen op of voor de datum kan ook.
THT en TGT in de Warenwet
In de praktijk kun je voorbeelden tegenkomen van producten met een THT-datum terwijl je eerder een TGT-datum zou verwachten. Bij sommige vleeswaren kan dat voorkomen, maar ook bij bijvoorbeeld gerookte vis. De reden hiervoor is verwarring die kon ontstaan door een uitleg in de Nederlandse Warenwet. Dit stuk in de Nederlandse Warenwet zal aangepast worden zodat het in lijn is met de Europese wetgeving. Etiketten moeten hierop aangepast zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor het toezicht op het juiste gebruik van houdbaarheidsdatums.
Mocht je vragen hebben over de houdbaarheid van een specifiek product, dan kun je het beste contact opnemen met de fabrikant of supermarkt.