Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Koken en bewaren Is eten opwarmen in de magnetron schadelijk? Hoe kan ik beter leren koken? Hoe kook je een ei? Kun je fruit invriezen? Hoelang kan ik een kliekje bewaren? Hoe stel ik mijn koelkast in op de juiste temperatuur? Kun je vlees na de TGT-datum nog eten? Waarin kan ik het beste frituren of bakken? Moet ik de groene plekken van de aardappel wegsnijden? Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa? Is het slecht om groene tomaten te eten? Kan je champignons rauw eten? Welke groenten bewaar je in de koelkast? En welke erbuiten? Welk fruit bewaar je in de koelkast? Welke groenten bewaar je buiten de koelkast? Welk fruit bewaar je buiten de koelkast? Kun je eten twee keer invriezen? Kun je blikgroenten jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten? Kun je voorgesneden groenten die over de datum zijn nog veilig eten? Kun je vlees veilig eten zo lang het goed ruikt? Waar bewaar ik eieren het beste? Moet ik melk over de datum weggooien? Kun je gehakt in een gesloten verpakking na de houdbaarheidsdatum nog eten? Twijfel over de houdbaarheidsdatum: kun je dit nog opeten of niet? Hoelang kun je zalm bewaren? Hoelang kun je sla bewaren? Waar kun je fruit het beste bewaren? En hoelang? Hoelang kun je kwark, melk en yoghurt bewaren? Hoelang kun je gekookte rijst bewaren? Hoelang kun je kip bewaren? En hoe zit het met gebakken kip? Hoelang kun je gehakt bewaren? Hoelang kun je rauwe en gekookte eieren bewaren? Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang? Hoelang is brood houdbaar in de vriezer? Hoe kun je groente het beste bewaren? En hoelang? Hoe kook je precies genoeg pasta, rijst of aardappelen? Hoe kun je duurzaam koken? Zelf jam maken: hoe doe ik dat? Hoe kan ik lekker koken als een eenpersoonshuishouden? Hoe kan ik meal preppen? Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert? Hoelang is eten houdbaar in de diepvries? Hoe voorkom je voedselverspilling als je in een restaurant eet? Waarom staat op sommige vleeswaren een THT- en op andere een TGT-datum? Wat betekent ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ op het etiket? Hoe maak ik een kruidentuin? Van gas naar elektrisch koken: kies je voor keramisch of inductie?
Koken en bewaren

Waarom staat op sommige vleeswaren een THT- en op andere een TGT-datum?

Soms staat er op vleeswaren een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) en soms een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Dat kan meerdere oorzaken hebben.

De fabrikant is verantwoordelijk om de correcte soort houdbaarheidsdatum te gebruiken en dit te onderbouwen. Het kan zijn dat vleeswaren bijvoorbeeld een sterke hittebehandeling hebben ondergaan of dat er conserveermiddelen zijn toegevoegd. Daardoor kunnen ziekmakende bacteriën niet uitgroeien. Zo kan een product een THT-datum krijgen.

Andere vleeswaren hebben een mildere behandeling gekregen waardoor het product kwetsbaarder is voor uitgroei van ziekmakende bacteriën, zoals Listeria. In dat geval is een TGT-datum verplicht. De meest veilige keuze is om vleeswaren op te eten voor of op de houdbaarheidsdatum (THT of TGT). Het vlees invriezen op of voor de datum kan ook.

Eet vlees altijd op of voor de houdbaarheidsdatum, THT enTGT

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor het toezicht op het juiste gebruik van houdbaarheidsdatums.

Mocht je vragen hebben over de houdbaarheid van een specifiek product, dan kun je het beste contact opnemen met de fabrikant of supermarkt.