Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar
 

Hoelang kun je kwark, melk en yoghurt bewaren?

Hoelang kun je kwark, melk, yoghurt en andere zuivelproducten bewaren? En wat kun je doen als de datum is verstreken. Voer hieronder een product naar keuze in in de online Bewaarwijzer en vind het antwoord.

Hoelang kun je een geopend product bewaren?

Bewaaradvies voor dit geopende product

Icoon van een koelkast
in de koelkast
Icoon van een kastdeur
in de keukenkast
Icoon van een diepvries
in de vriezer
Icoon van een fruitschaal
op de fruitschaal
Icoon van een koelkast
Bewaartip voor dit product
Icoon van een koelkast
Hoe weet ik of een product niet meer goed is?

T/m de THT-datum

Kwark, melk, yoghurt en andere zuivelproducten hebben een THT-datum (ten minste houdbaar tot). Tot en met deze datum is de kwaliteit gegarandeerd goed.

Na de THT-datum

Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product wat achteruitgaan. Je kunt het product dan vaak nog wel veilig eten of drinken. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of de kwark, melk of yoghurt nog goed is. Ziet het er nog goed uit? En ruik je niks vreemds? Proef dan een beetje. Is de smaak nog lekker? Dan kun je het nog prima eten/drinken en hoef je niks weg te gooien.

Geopend product

Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.

Recepten met restjes yoghurt, kwark of melk 

Een restje kwark, yoghurt of melk kun je verwerken in een: 

  1. Curry of soep: gebruik een restje yoghurt als vervanger van room in soepen en curry's.
  2. Marinade of yoghurtdip: met een uitgeperst teentje knoflook, peper en paprikapoeder maak je van je restje yoghurt een lekkere marinade voor varkensvlees, kip of als dip voor stokbrood.
  3. Sausje zoals tzatziki: meng een beetje yoghurt met een halve geraspte komkommer, een teentje knoflook, een theelepel gemalen komijn.
  4. Smoothie: pureer het met wat fruit in de blender met melk of yoghurt.
  5. Yoghurtijsje: met een beetje yoghurt en verse vruchten kun je heel simpel ijsjes maken.
In de receptenzoeker vind je meer recepten met zuivel. Je kunt hier één of meerdere restjes invullen. Zo vind je snel een nieuw recept, waar je restjes in kan verwerken.
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.