Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Kan ik kiemgroenten rauw eten, zoals taugé of alfalfa?

Op kiemgroenten als taugé of alfalfa, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen, zoals salmonella en E. coli. Deze bacteriën worden gedood door hitte. Door taugé en andere kiemgroente onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd, voorkom je een voedselinfectie.



Zo houd je het veilig:

  • Bewaar ze in de koelkast op 4 °C
  • Was kiemgroenten vlak voor gebruik goed onder stromend water
  • Bewaar ze nooit langer dan de TGT-datum (Te Gebruiken Tot)
  • Verhit kiemgroenten voor gebruik door ze 5 seconden onder te dompelen in kokend water of mee te wokken met de maaltijd.
Meer informatie over veilig eten met kiemgroenten

Kwetsbare groepen

Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om kiemgroenten rauw te eten. Als deze producten door en door verhit zijn, kunnen ze wel veilig gegeten worden. Meer tips voor kwetsbare groepen.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.