Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat betekent ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ op het etiket?

Producten die snel bederven en die in de koeling in de supermarkt liggen, worden soms verpakt met een luchtmengsel zonder zuurstof. Dan staat er ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’ op het etiket. Door deze manier van verpakken is het product langer houdbaar. Een ziekmakende bacterie zoals listeria groeit dan veel minder hard.

Op het moment dat je de verpakking opent is de beschermende omgeving weg. Dan kan mogelijk listeria gaan groeien. Eet het product na openen binnen enkele dagen op. Kijk in de Bewaarwijzer. Als je zwanger bent, eet producten na openen dan binnen 2 dagen op.

Welke producten zijn verpakt onder beschermende atmosfeer?

Deze producten kunnen verpakt zijn in beschermende atmosfeer:

  • vleeswaren
  • (gerookte) vis
  • voorverpakte broodjes
  • kant-en-klare maaltijdsalades
  • gesneden groenten

Maaltijdsalade

Hoe herken ik deze producten?

Op het etiket staat dan áltijd ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. Soms staat het in het Engels: ‘Modified Atmosphere Packaging (MAP)’

Voedingsadvies voor producten verpakt onder beschermende atmosfeer

  • Eet producten die verpakt zijn onder beschermende atmosfeer altijd op voor het einde van de houdbaarheidsdatum (ten minste houdbaar tot / te gebruiken tot).
  • Als je zwanger bent, eet producten na openen binnen 2 dagen op. Dus als je het maandag opent, dan kun je het dinsdag en woensdag nog gebruiken. Donderdag liever niet meer. Lees ook wat je beter niet kunt nemen tijdens de zwangerschap.
  • Ook andere kwetsbare groepen raden we aan extra goed op te letten. Huisgenoten kunnen dit product misschien nog wel iets langer gebruiken. Kijk hiervoor op het gebruiksadvies op de verpakking of de Bewaarwijzer.

Waarom is het belangrijk om hierop te letten tijdens de zwangerschap?

Na openen kan de bacterie listeria groeien als het een beetje in het product zit. Na 2 dagen kunnen de aantallen zo groot zijn dat het jou of je baby ziek maakt. Gelukkig gebeurt dit niet vaak, maar het kan in zeldzame gevallen leiden tot een miskraam. Daarom geven we het advies om het product binnen 2 dagen op te eten na openen.

Geldt dit ook voor producten die vacuüm verpakt zijn?

Bij vacuümverpakte producten maakt het niet zoveel uit of het product wel of niet geopend is. Listeria is een bacterie die ook onder zonder zuurstof onder vacuüm kan uitgroeien. Er zijn wel andere bacteriën die wel zuurstof nodig hebben. Hierbij helpt het dus wel om producten onder vacuüm te verpakken.

Hoe werkt het precies?

De verpakkingsgassen die gebruikt worden, zijn gassen die sowieso al in de lucht zitten. Alleen is de verhouding in de verpakking anders. De gebruikte gassen zijn veilig en goedgekeurd door de Europese Unie en hebben een E-nummers E938 t/m E949. De verpakkingsgassen veranderen het product niet. Op het moment dat je de verpakking opent, vervliegen de gassen.

Verpakkingen die onder beschermende atmosfeer verpakt zijn, staan soms een beetje bol. Dit is niet erg, de houdbaarheidsdatum is bepalend.