Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging ontstaat door giftige stoffen in voedsel. Deze giftige stoffen worden vaak geproduceerd door bacteriën of schimmels. 

Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken zijn tekenen van een voedselvergiftiging. De klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na besmetting. 

Een voedselvergiftiging is te voorkomen door eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien en door hygiënisch te werken in de keuken.

Omschrijving

Bij een voedselvergiftiging maakt een giftige stof in het eten je ziek. Deze giftige stoffen worden geproduceerd door bacteriën of schimmels. Dit kan gebeuren wanneer je eten verkeerd bewaart, bijvoorbeeld voor langere tijd bij kamertemperatuur. Het verhitten van eten zorgt er wel voor dat ziekmakers dood gaan, maar in veel gevallen maakt dat gifstoffen niet onschadelijk.

Een voedselvergiftiging is niet hetzelfde als een voedselinfectie. Bij een voedselinfectie zijn bacteriën, virussen of parasieten in het voedsel de boosdoeners.

Gezondheidseffecten voedselvergiftiging

Klachten

Buikkrampen, misselijkheid, diarree of braken kunnen wijzen op een voedselvergiftiging. Deze klachten ontstaan meestal binnen 8 uur na de besmetting. 

Behandeling

Ondanks de soms heftige symptomen is behandeling vaak niet nodig. Behandeling met antibiotica is niet mogelijk en kan zelfs complicaties geven. Het is aan te raden naar de dokter te gaan als er naast diarree ook sprake is van koorts, bloed en slijm in de ontlasting, heftig braken of uitdrogingsverschijnselen, zoals weinig plassen, erge dorst en sufheid. 

Als kleine kinderen door veel en langdurig braken weinig vocht binnenkrijgen, is het zeker aan te raden naar de huisarts te gaan. 

Voedselvergiftiging voorkomen

Om een voedselvergiftiging te voorkomen gelden de volgende adviezen: 
  • Koel bederfelijke eten goed. Zet de koelkast op 4 °C.
  • Koel restjes snel terug. Verdeel ze in kleine porties, dat gaat makkelijker. 
  • Bewaar restjes maximaal 2 dagen in de koelkast.
  • Houd alles schoon en droog. 
  • Was je handen goed en regelmatig. 
  • Was groente en fruit grondig onder stromend water en houd je omgeving schoon.
  • Scheid rauw en bereid voedsel. Gebruik niet dezelfde snijplank voor rauw vlees en daarna voor gaar eten of voor je rauw te eten groente.
  • Verhit je eten goed. Dit geldt vooral voor dierlijke producten als vlees, vis en ei. Verhit ook restjes door en door.
  • Let op bij wat je koopt. Let op versheid, houdbaarheidsdatum en bereidings- en bewaaradviezen.  

De kaarten '5x veilig' helpen om veilig om te gaan met eten. 

Wat kan ik eten bij een voedselvergiftiging of voedselinfectie?

Heb je een voedselvergiftiging of voedselinfectie? Vaak heb je dan diarree en moet je overgeven. Wat kun je doen?

3 tips bij een voedselvergiftiging of - infectie:

1.Probeer zo gezond mogelijk te blijven eten

Eet eventueel in kleinere hoeveelheden. Speciale voedingsmiddelen zijn niet nodig. Vroeger dachten ze wel dat witbrood of beschuit helpt om diarree te stoppen, maar dat klopt niet.

2. Drink veel

Veel drinken zorgt ervoor dat je niet uitdroogt. Drink steeds kleine hoeveelheden, maar in totaal 2 tot 3 liter per dag. Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap en frisdrank zijn minder geschikt, die kunnen de diarree erger maken. Of neem eventueel een suikerzoutoplossing (ORS, verkrijgbaar bij de drogist).

3. Eet genoeg vezels

Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo kan de poep steviger worden.

Probeer bij een voedselinfectie gezond te blijven eten, drink veel en eet genoeg vezels.

Vraag altijd wat je moet doen aan je huisarts als je naast overgeven of diarree ook koorts hebt, je extreem moet overgeven, je weinig plast, erge dorst hebt, je suf voelt of bloed in je poep hebt. Of als de klachten zoals diarree na een week niet minder worden.

Melden van voedselvergiftiging

Als voedsel uit de winkel, snackbar of restaurant de oorzaak is van de voedselvergiftiging, meld dat dan direct bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Meer informatie