Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Voedselinfectie

Een voedselinfectie ontstaat door het eten van voedsel  met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen.  

Het uit zich meestal met heftige buikkrampen en diarree, soms in combinatie met overgeven.

Een voedselinfectie is te voorkomen door eten goed te bewaren, op tijd weg te gooien en door hygiënisch te werken in de keuken.

Omschrijving

Voedselinfecties worden veroorzaakt door eten met een ziekmakende hoeveelheid bacteriën, parasieten of virussen. Bij een voedselinfectie komt de bacterie of het virus in de darm terecht. Dit prikkelt of tast de darmwand aan. De bacterie of het virus kan nog enige weken in de ontlasting voorkomen waardoor een slechte hygiëne ook anderen kan besmetten. 

Een voedselinfectie is iets anders dan een voedselvergiftiging. Bij een voedselvergiftiging zijn giftige stoffen gemaakt door bacteriën of schimmels de oorzaak.

Gezondheidseffecten

Klachten

Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen. In zeldzame gevallen kan een voedselinfectie leiden tot ernstige complicaties zoals hersenvliesontsteking, acuut nierfalen (HUS) of neurologische aandoeningen zoals het Guillain-Barré syndroom.

Behandeling

Ondanks de soms heftige symptomen is behandeling vaak niet nodig. In geval van complicaties kan het nodig zijn dat  antibiotica gebruikt moet worden. Het is aan te raden naar de dokter te gaan als er naast diarree ook sprake is van koorts, bloed en slijm in de ontlasting, heftig braken of uitdrogingsverschijnselen, zoals weinig plassen, erge dorst en sufheid. 

Als kleine kinderen door veel en langdurig braken weinig vocht binnenkrijgen, is het zeker aan te raden naar de huisarts te gaan. 

Risicogroepen

Kleine kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand zijn het meest kwetsbaar voor een voedselinfectie.

Voedingsadvies

Een voedselinfectie kan voorkomen worden met de volgende adviezen:
  • Zorg voor schone handen
  • Voorkom kruisbesmetting
  • Houd alles schoon en droog
  • Koel eten goed
  • Gooi eten op tijd weg
  • Verhit het eten door en door
  • Volg de adviezen op de verpakking

De kaarten '5x veilig' helpen om veilig om te gaan met eten. 

Op vakantie in een warm land is het risico op een voedselinfectie groter. Zeker als het minder hygiënisch is, slaan ziekmakende bacteriën eerder toe. Bekijk de informatiekaart ' 5x veilig in warme landen' voor tips.

Melden van voedselinfectie

Als voedsel uit de winkel, snackbar of restaurant de oorzaak is van de voedselinfectie, meld dat dan direct bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit