Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je vlees veilig eten zo lang het goed ruikt?

Ook van vlees dat nog goed ruikt, kun je ziek worden door schadelijke bacteriën. Die schadelijke bacteriën kun je niet zien of ruiken maar ze kunnen wel een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken.

Niet eten na de TGT-datum

Eet geen vlees meer als de te gebruiken tot-datum (TGT) op de verpakking is verlopen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, daarna kunnen schadelijke bacteriën snel uitgroeien. Is de verpakking eerder geopend, dan geldt de TGT-datum niet meer.

Veilig omgaan met vlees doe je zo

Vlees dat stinkt

Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter. Gooi dit vlees weg. Soms heeft vlees andere vreemde luchtjes, zoals een urinelucht, maar is het niet bedorven. Het is niet altijd duidelijk waarom het vlees een rare lucht heeft. Het hoeft niet schadelijk te zijn, maar het kan dus wel.

Ons advies is: als je twijfelt, omdat het vlees onaangenaam ruikt of er vreemd uitziet, eet het dan niet op.

Vlees langer bewaren

Wil je het vlees langer bewaren dan de TGT-datum? Vries het dan vlak na aankoop in. In de vriezer kun je het een aantal maanden bewaren, afhankelijk van wat voor vlees het is.