Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Waarom blijven groente langer goed in de diepvries als je ze eerst blancheert?

Als je groente in de diepvries bewaart, wordt bederf uitgesteld, maar niet tegengehouden. Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven. Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert.

Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries. Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit. Door het invriezen krijg je ijskristallen die steeds groter worden. Hierdoor wordt de structuur van de groente aangetast en is de kwaliteit minder goed. Maar het is niet zo dat je er ziek van wordt als je ze dan toch eet. Wil je groente direct in de diepvries bewaren zonder ze eerst te blancheren? Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven.

blancheren