Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang?

Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel. Wil je elke dag vers brood? Vries het brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je gaat opeten.

Hoe kun je brood het beste bewaren? In de voorraadkast, koelkast of vriezer? En hoe lang? Vul 'brood' in in de online Bewaarwijzer en vind direct het antwoord. Je krijgt ook handige bewaartips.

Hoelang kun je een geopend product bewaren?

Bewaaradvies voor dit geopende product

Icoon van zwanger
in de koelkast
Icoon van een koelkast
in de koelkast
Icoon van een kastdeur
in de keukenkast
Icoon van een diepvries
in de vriezer
Icoon van een fruitschaal
op de fruitschaal
Icoon van een koelkast
Bewaartip voor dit product
Icoon van een koelkast
Hoe weet ik of een product niet meer goed is?

Welke broodzak kun je het beste gebruiken?

Je kunt brood in verschillende zakken bewaren:

  • Plastic zak: hierin blijft het brood vochtig en de korst zacht. In een plastic zak kan brood goed worden ingevroren. Tip: klop de broodkruimels uit de zak en gebruik hem opnieuw als diepvries- of afvalzakje.
  • Papieren zak: hierin wordt het brood droger en de korst harder. Tip: klop de kruimels uit de zak en gebruik hem opnieuw als afvalzakje of zakje voor groente of fruit in de supermarkt.
  • Katoenen zak: hierin wordt het brood droger en de korst harder. Tip: stop de zak standaard in je tas zodat je hem niet vergeet en was hem regelmatig op 60 graden.

Welke zak voor jou het beste is, hangt af van je eigen gewoonten en smaakvoorkeuren. De milieubelasting van verspilling is over het algemeen groter dan die van het verpakkingsmateriaal. Welke zak je ook gebruikt, je bent meestal duurzamer als je het bewust gebruikt. Dat doe je door voedselverspilling te voorkomen, de verpakking te hergebruiken en te recyclen en zoveel mogelijk er op te letten dat de zak is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.

Recepten met oud brood

Oud brood kun je roosteren, of maak er een tosti van. Recepten met oud brood zijn:

  1. Wentelteefjes: ei loskloppen met halfvolle melk en wat kaneel. Brood in laten weken en daarna goudbruin bakken in een beetje margarine of olie.

  2. Pizzabodem: snijd de korsten van het brood en beleg een bakblik met het brood. Meng Italiaanse keukenkruiden door de tomatensaus. Bestrijk het brood met de saus en beleg je pizza bijvoorbeeld met prei, champignons, de sardientjes en wat geraspte 30+-kaas. Bak de pizza in ca. 10 minuten gaar en knapperig.

  3. Broodquiche: gebruik je oude brood als bodem voor een quiche en maak zelfs de vulling van je overgebleven groente. Stukje paprika, broccoliroosjes, sperzieboontjes, halve tomaat, steeltjes peterselie, een beetje melk en twee eieren. Wat uitgedroogde geraspte kaas eroverheen en klaar!

  4. Croutons: verrijk je salade met croutons. Rooster het brood in de broodrooster goudbruin en snijd het in blokjes voor heerlijke home made croutons.

  5. Paneermeel: laten drogen, in stukken breken en in de keukenmachine vermalen tot paneermeel.
Zoek brood in onze receptenzoeker. Je kunt hier ook één of meerdere restjes invullen. Zo vind je snel een nieuw recept, waar je restjes in kan verwerken.