Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Hoe kun je brood het beste bewaren? En hoelang?

Hoe kun je brood het beste bewaren? In de voorraadkast, koelkast of vriezer? En hoe lang? Vul 'brood' in in de online Bewaarwijzer en vind direct het antwoord. Je krijgt ook handige bewaartips.

Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel. Wil je elke dag vers brood? Vries het brood direct na aankoop in en ontdooi dagelijks de boterhammen die je gaat opeten.

Hoelang kun je een geopend product bewaren?

Bewaaradvies voor dit geopende product

Icoon van een koelkast
in de koelkast
Icoon van een kastdeur
in de keukenkast
Icoon van een diepvries
in de vriezer
Icoon van een fruitschaal
op de fruitschaal
Icoon van een koelkast
Bewaartip voor dit product
Icoon van een koelkast
Hoe weet ik of een product niet meer goed is?

Recepten met oud brood

Oud brood kun je roosteren, of maak er een tosti van. Recepten met oud brood zijn:

  1. Wentelteefjes: ei loskloppen met halfvolle melk en wat kaneel. Brood in laten weken en daarna goudbruin bakken in een beetje margarine of olie.

  2. Pizzabodem: snijd de korsten van het brood en beleg een bakblik met het brood. Meng Italiaanse keukenkruiden door de tomatensaus. Bestrijk het brood met de saus en beleg je pizza bijvoorbeeld met prei, champignons, de sardientjes en wat geraspte 30+-kaas. Bak de pizza in ca. 10 minuten gaar en knapperig.

  3. Broodquiche: gebruik je oude brood als bodem voor een quiche en maak zelfs de vulling van je overgebleven groente. Stukje paprika, broccoliroosjes, sperzieboontjes, halve tomaat, steeltjes peterselie, een beetje melk en twee eieren. Wat uitgedroogde geraspte kaas eroverheen en klaar!

  4. Croutons: verrijk je salade met croutons. Rooster het brood in de broodrooster goudbruin en snijd het in blokjes voor heerlijke home made croutons.

  5. Paneermeel: Laten drogen, in stukken breken en in de keukenmachine vermalen tot paneermeel.
Bekijk hier recepten met oud brood op onze receptensite. Je kunt hier ook één of meerdere restjes invullen. Zo vind je snel een nieuw recept, waar je restjes in kan verwerken.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.