Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe voorkom je voedselverspilling als je in een restaurant eet?

Ook als je uit eten gaat in een restaurant kun je voedselverspilling voorkomen. Vraag bijvoorbeeld aan de bediening hoe groot de porties zijn en bepaal dan wat je gaat eten. Deel eventueel een gerecht met je tafelgenoot, of neem een gang minder. Blijft er nog eten over? Vraag een foodybag (doggybag). Bekijk onze tips.
Een doggybag vragen is één van de dingen die je kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan in restaurants.

Als je buiten de deur eet is het soms lastig in te schatten hoe groot de porties op de menukaart zijn. Het ene restaurant serveert grote porties - inclusief bijgerechten zoals salade en aardappeltjes - terwijl het andere restaurant kleinere gerechten voorschotelt om te delen.

Ook voor restaurants is het niet eenvoudig om voor iedereen de juiste hoeveelheid te bieden. Komen er vanavond grote eters, of zitten er ook kinderen of oudere mensen bij die minder eten? Veel restaurants serveren daarom liever wat grotere porties, zodat er niemand met trek van tafel gaat. Het gevolg kan wel zijn dat er eten overblijft en er voedsel wordt verspild. Hartstikke zonde natuurlijk.

7 tips tegen voedselverspilling bij uit eten gaan

Wil jij voedselverspilling voorkomen als je buiten de deur eet? Dan kun je rekening houden met onderstaande punten. Doe er je voordeel mee en help zo ook het restaurant om minder te verspillen.

1. Check de menukaart

Van de menukaart kom je al veel te weten. Worden gerechten inclusief of exclusief bijgerechten geserveerd zoals aardappelen, friet, rijst, salade of groente? Of zijn het juist allemaal kleinere gerechten of hapjes om te delen? En staat erbij hoeveel gram een stuk vlees of vis is? Handig om hier alvast rekening mee te houden.

Natuurlijk is het ook goed om al te bedenken of je veel of weinig trek hebt. Ben je een grote eter en heb je een lichte lunch gehad? Dan kun je waarschijnlijk wel wat meer op. Eet je meestal wat minder, of bestel je voor een kind, dan is een kleiner gerecht genoeg.

2. Vraag na hoe groot de porties zijn

Dat kan bij de bediening, of bij een tafelgenoot die al eerder bij het restaurant heeft gegeten. Hoe groot zijn de porties? En de bijgerechten? Worden er diverse schalen friet en salade op tafel gezet? En verwachten jij en je tafelgenoten dit op te krijgen?

3. Bestel minder of kleinere hoeveelheden

Als je verwacht dat 2 of 3 gangen te veel is, kun je bijvoorbeeld het voorgerecht of toetje overslaan. Van bijgerechten kun je vragen wat minder op tafel te zetten, en later bijbestellen. Je kunt ook om een kleinere of halve portie vragen. Sommige restaurants bieden dit al aan op de menukaart.

4. Deel eten met je tafelgenoten

Als jij en je tafelgenoot twijfelen of je een toetje op kunt, kun je er ook één delen. Zo voorkom je dat er iets overblijft, of dat je met een te volle buik van tafel gaat.

5. Skip het mandje brood

“Wilt u alvast beginnen met een mandje brood?” Deze vraag krijg je in veel restaurants. Als je trek hebt, is het verleidelijk ja te zeggen. Maar als je net 3 gangen hebt besteld, wordt het wellicht wat (te) veel. Sla dan het mandje brood af, of vraag om een half mandje. Zo voorkom je dat er brood wordt weggegooid.

6. Hou rekening met Oosterse gastvrijheid

In Nederland zijn veel Chinese, Indische, Indiase, Japanse en Thaise restaurants. Vaak krijg je hier heel veel rijst. Vraag om minder - bijvoorbeeld de helft - en bestel rijst of nasi bij indien nodig. Bestel ook niet te veel in één keer als het een all-you-can-eat-restaurant is, maar ga voor kleinere hoeveelheden. Je kunt ook een klein(er) bord gebruiken.

7. Vraag een doggybag/foodybag

Mocht er toch nog eten overblijven, dan is het zonde als dit moet worden weggegooid. Veel restaurants geven je het overgebleven eten graag mee in een bakje, ook wel doggybag of foodybag genoemd. Vraag er dus gerust om! Zorg er wel voor dat het eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staat. Lees alle aandachtspunten hieronder.

Vraag om een foodybag (doggybag) in restaurants waar je deze raamsticker op de deur ziet.

Zie je deze raamsticker bij een restaurant? Dan weet je zeker dat je goed zit voor een foodybag (doggybag).

Doggybag: zo hou je het veilig

Een foodybag (doggybag) vragen voor overgebleven eten is een goed idee. Daarmee help je verspilling voorkomen. Met deze tips hou je het veilig:

  • Vraag een foodybag (doggybag) als iedereen klaar is met eten. Belangrijk is dat het eten goed is ingepakt in een afgesloten doos of zak. Vraag of het in de koelkast kan als je nog even aan tafel blijft zitten.
  • Neem liever alleen eten mee dat in schalen of bakken is overgebleven. Eten van borden meenemen is niet hygiënisch, omdat dit eten al met je bestek in contact is geweest. Een halve pizza van het bord kan bijvoorbeeld wel.
  • Zorg dat eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staat. Als het eten kort op tafel heeft gestaan en je niet ver van het restaurant woont, kan het dus prima. Is het buiten warm? Dan is het extra belangrijk dat alles binnen 2 uur thuis in de koelkast staat. Bacteriën groeien veel sneller bij warm weer.
  • Neem liever geen eten mee dat snel bederft, zoals rauwe vis (sushi, sashimi, ceviche, gerookte zalm etc.) of (half)rauw vlees. Of verhit het goed.
  • Bewaar restjes in goed afgesloten bakjes in de koelkast op 4 °C. Vries het niet in.
  • Eet meegenomen eten binnen één dag op.
  • Verhit de restjes eten op een hoge temperatuur tot het stomend heet is. Zorg dat alles goed gaar is. Verwarm het niet nog een derde keer.
  • Laat mensen die behoren tot een kwetsbare groep, zoals zwangeren, kleine kinderen, ouderen en zieken, niet mee-eten van restjes restauranteten. Deze mensen hebben een lagere weerstand en lopen een groter risico om ziek te worden van bacteriën in eten.
  • Bekijk onze 5x veilig-kaart voor foodybags en afgehaald eten.

Kijk wat je kunt doen om thuis voedselverspilling te voorkomen.
Lees de tips om gezonder te eten in een restaurant.