Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Waarin kan ik het beste frituren of bakken?

Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Gebruik alleen geen 'extra vierge' olijfolie. Bij verhitting ontstaan ongezonde stoffen. Kijk bij twijfel op de verpakking van olie om te zien of het gebruikt kan worden om in te frituren.

Het lichaam heeft vet nodig om goed te functioneren. Het maakt echter wel uit hoeveel vet je eet en om wat voor soort vet het gaat: verzadigd of onverzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het 'slechte' LDL-cholesterol in het bloed. Onverzadigd vet verhoogt het 'goede' HDL-cholesterol en verlaagt het LDL-cholesterol.

De vloeibare soorten zijn gezond, omdat ze uit relatief veel onverzadigd vet bestaan. Je vervangt hiermee verzadigde vetten voor onverzadigde vetten. Dit verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatproblemen kleiner.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.