Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Apps en tools

Granen en graanproducten

In het kort

  • Granen zijn de zaden van grassen. Voorbeelden van die zaden zijn rijst, tarwe en mais.
  • Van granen worden diverse producten gemaakt, zoals meel, brood en pasta.
  • Graanproducten die voldoende graanvezel bevatten, zoals bruin- en volkorenbrood en volkorenpasta, helpen om het risico op bepaalde ziekten te verkleinen.
  • Granen bevatten veel nuttige voedingstoffen zoals koolhydraten, vezel, B-vitamines en mineralen. 
  • Volkoren graanproducten staan in de Schijf van Vijf.   

Wat zijn granen?

Graan is de verzamelnaam voor de zaden van grassen. Rijst, tarwe, gerst en rogge zijn voorbeelden van granen. 

Opbouw van de graankorrel

De graankorrel bestaat uit 3 delen. In de afbeelding hieronder zijn deze 3 delen te zien. Binnenin vind je de meelkern. Onderin zit de kiem. Om het geheel heen ligt de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Om de hele korrel heen zit nog een omhulsel. Dit is het kaf. Bij de meerderheid van de granen is het kaf oneetbaar. 

Soorten granen

De veel gegeten granen tarwe, mais en rijst hebben een eigen pagina.

  • Gerst: bevat de meeste vezels van alle volkorengranen, zo’n 40% meer dan tarwe. Dit graan is geschikt voor het brouwen van bier en de verwerking tot gort. Ook wordt er soms van gerst brood gemaakt. De meeste gerst wordt gebruikt als veevoer. Gerst was in Europa de eerste geteelde graansoort. 
  • Gierst: dit is een verzamelnaam voor verschillende soorten granen. In Nederland zijn de soorten millet en sorghum verkrijgbaar. Gierst heeft goudgele, zwarte, witte of rode korrels die lichtzoet smaken. Van gierst kan meel en brood gemaakt worden. Het kan ook dienen als vervanger van rijst of couscous. 
  • Haver: is bijna altijd volkoren en bevat een speciaal soort vezels die kunnen helpen het LDL-cholesterol te verlagen. Ook bevat het iets minder koolhydraten en eiwit en juist iets meer (gezonde) vetzuren dan tarwe. De haverkorrels zijn lang, smal, gegroefd en bleekgrijs van kleur. Haver kan in havermout, ontbijtgranen en koek verwerkt zijn.
  • Rogge: bevat wat minder eiwit en zo’n 30% meer vezels dan tarwe. Roggekorrels zijn lang en grijsblauw tot geel van kleur. Rogge zit bijvoorbeeld in roggebrood, knäckebröd, ontbijtkoek, pepernoten en bloedworst.
  • Spelt: is nauw verwant aan tarwe en lijkt er dus qua samenstelling erg op. Spelt wordt verwerkt tot meel en bloem en zit bijvoorbeeld in brood, crackers, koek, pannenkoeken en pasta.
  • Teff: de graankorrels zijn ongeveer even groot als zandkorrels en zijn daarom te klein om te pellen. Teff is dus altijd volkoren. Van teff wordt meel gemaakt. Het Nederlandse teffmeel is vochtiger dan buitenlands meel. Daarom bestaat teff vaak uit een mengsel van deze twee. Dit verhoogt de bakkwaliteit.
sluiten

Graan malen

Van alle graansoorten kan meel gemalen worden. Er zijn hiervoor 2 methoden:

  • Hoogmaalderij
  • Vlakmaalderij

Het verschil: hoogmaalderij gebeurt alleen in fabrieken, vlakmaalderij alleen in ambachtelijke molens. Beide methoden hebben ongeveer dezelfde fasen:

  • De graankorrels worden opengebroken tussen walsen of stenen.
  • De opengebroken korrels worden diverse keren gemalen en gezeefd. Onder de walsen hangen zeven. Ze hangen boven elkaar. De bovenste zeef heeft grote gaten en de onderste zeef is juist heel erg fijn.
  • Na elke keer malen en zeven ontstaat er een ander product. De bovenste zeef vangt het grofste deel, namelijk het schroot, op. De middelste zeef vangt het iets minder grovere griesmeel op. Tenslotte zorgt de onderste fijne zeef voor de blanke bloem. Bloem kan weer vermengd worden met schroot en gries, waardoor grovere soorten meel ontstaan.

Meel en bloem

Meel en bloem zijn gemaakt van gemalen graansoorten. Omdat de graankorrels uit verschillende delen bestaan zijn er verschillende soorten meel en bloem te maken. Meel is grover vermalen dan bloem en niet gezeefd.

Bloem ontstaat doordat bij het vermalen van de graankorrels de zemelen en de kiemdeeltjes eruit gezeefd worden (raffineren). Door deze bewerking gaan vezels verloren en tegelijkertijd worden ook grote delen van de kiem en het buitenste eiwithoudende laagje van de graankorrel verwijderd. Hierdoor blijft vooral de meelkern over. De kern is heel rijk is aan koolhydraten in de vorm van zetmeel en dus aan calorieën, maar is in zijn geheel een stuk armer aan voedingsstoffen. Bloem is wit van kleur omdat het overblijvende deel, de meelkern, wit van kleur is. Wit brood, ’bruin’ brood, witte rijst, witte pasta’s, pizza, koekjes, muffins, donuts en veel ander gebak bestaan voor een deel of volledig uit wit meel.

In meel zit (een gedeelte van) de vermalen zemelen en kiemdeeltjes er nog in. Hoe witter het meel eruitziet, hoe meer zemelen en kiemdeeltjes eruit gezeefd zijn.

In volkorenmeel zitten alle vermalen zemelen en kiemdeeltjes er nog in. Er zitten daarom de meeste vezels in volkorenmeel.

Griesmeel krijg je door de graankorrels niet volledig te vermalen. Je krijgt korrelige brokjes die gries worden genoemd.

Gebruik van meel en bloem

Bloem is fijner gemalen dan meel en bevat nauwelijks vezels. Daarom wordt het gebruikt om andere producten mee te maken. Bijvoorbeeld witbrood, koek en andere gebakswaren. Van meel wordt bruin- en volkorenbrood gemaakt en andere volkorenproducten. Voor de bereiding van brood, cake, poffertjes en pannenkoeken is er ook speciaal meel of bloem te koop. Er bestaan speciale mixen, zoals cakemeel, broodmix of poffertjesmix.Griesmeel wordt vooral gebruikt in pap, puddingen en andere toetjes. Couscous is ook een griesmeelproduct. 

sluiten

Graanproducten

Van granen worden diverse graanproducten gemaakt zoals brood, ontbijtgranen, couscous en pasta. Volkoren graanproducten en bruinbrood staan in de Schijf van Vijf.

Volkorenbrood en bruinbrood zijn voedzame graanproducten en zijn een belangrijk onderdeel van de Schijf van Vijf. Lees er meer over op onze speciale pagina over brood.  
sluiten

Wat zijn ontbijtgranen?

Ontbijtgranen zijn graanproducten. Ze worden ontbijtgranen genoemd, omdat ze meestal bij het ontbijt worden gegeten.

Welke soorten ontbijtgranen zijn er?

Er zijn veel soorten ontbijtgranen. Sommige soorten bestaan alleen uit volkorengraan, aan andere soorten zijn bijvoorbeeld noten, zaden en ongezoet gedroogd fruit toegevoegd. In de supermarkt vind je veel ontbijtgranen waaraan suiker en zout zijn toegevoegd. Bijvoorbeeld in de vorm van honing of gesuikerd gedroogd fruit.

Als de ontbijtgranen bijvoorbeeld kokossnippers of chocolade bevatten, kan er veel verzadigd vet in zitten. Deze ontbijtgranen staan niet in de Schijf van Vijf. Ontbijtgranen worden meestal gegeten met melk, yoghurt of kwark.    

Voorbeelden van soorten ontbijtgranen zijn:
  • Ontbijtpap, zoals Brinta en Bambix, gemaakt van verschillende soorten granen.
  • Havermout, gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels.
  • Muesli, gemaakt van gemengde (volkoren) granen, ongezouten noten, zaden en ongezoete gedroogde vruchten.
  • Cruesli, gemaakt van geroosterde en gepofte (volkoren) granen, en vaak met toevoegingen zoals kokossnippers en (gesuikerd) gedroogd fruit.
  • Cornflakes, gemaakt van maïs, soms gesuikerd.
  • Gepofte rijstproducten en ontbijtgranen gericht op kinderen, zoals chocopops en honingrondjes, gemaakt van bijvoorbeeld hele rijstkorrels of (volkoren)tarwevlokken. Veel voorkomende smaken zijn honing en chocolade. Aan deze producten wordt vaak suiker en zout toegevoegd en staan meestal niet in de Schijf van Vijf.

Let op toevoegingen

Er worden ‘witte’ producten verkocht, zoals cornflakes en crispy ontbijtgranen, waar vaak suiker aan is toegevoegd. Het is beter voor je gezondheid als je deze vervangt door havermout of muesli. Aan veel soorten ontbijtgranen - zoals krokante muesli of cruesli - is bijvoorbeeld ook suiker, honing of chocolade toegevoegd. Kijk op het etiket wat er precies in zit. Of gebruik onze 'Kies Ik Gezond'-app om te zien of een product in de Schijf van Vijf staat.

Staan ontbijtgranen in de Schijf van Vijf?

Ontbijtgranen staan in de Schijf van Vijf als er geen suiker is toegevoegd. Er kunnen wel zoete Schijf van Vijf-producten inzitten, zoals gedroogd fruit. Verder zit in ontbijtgranen in de Schijf van Vijf niet meer dan 0,69 gram zout per 100 gram.

Haver

Haver is gunstig voor je gezondheid. Het eten van 30 tot 60 gram haverproducten (zoals havermout) per dag, verlaagt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Bij een hoog LDL-cholesterolgehalte is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 

Gluten

Veel ontbijtgranen bevatten gluten. Mensen met de aandoening coeliakie kunnen niet tegen gluten. Op het etiket staat welke granen in het product zitten. Glutenbevattende granen zijn tarwe (waaronder spelt), rogge, gerst, en khorasantarwe (voorheen kamut). Haver bevat van nature geen gluten, maar is wel vaak besmet met glutenbevattende granen. Haverproducten zijn daarom ook niet geschikt voor mensen met coeliakie, tenzij het officiële ‘Crossed Grain’ keurmerk op de verpakking staat.  Lees hier meer over glutenvrij eten

Acrylamide

In ontbijtgranen kunnen kleine hoeveelheden van de mogelijk schadelijke stof acrylamide voorkomen. De hoeveelheden zijn erg klein en wie gevarieerd eet, krijgt minder acrylamide binnen dan schadelijk zou kunnen zijn voor de gezondheid.

Jodium

Je kunt brood beter niet volledig vervangen door ontbijtgranen. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan ontbijtgranen vaak niet. Eet je altijd ontbijtgranen in plaats van brood, dan kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt. Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed werkt.

Sinds 1999 mag er ook jodium worden toegevoegd aan andere graanproducten dan brood, zoals aan cornflakes en havermout. Als er jodium aan ontbijtgranen is toegevoegd, staat dat op het etiket. 

sluiten

Wat is pasta?

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel of -bloem. Bekende voorbeelden zijn penne, farfalle, macaroni en spaghetti. Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. De tarwesoort (durum) waar pasta van gemaakt wordt groeit alleen in een warm klimaat vooral in de Verenigde Staten, Canada, Noord-Afrika en Zuid-Europa. Daarom komt pasta oorspronkelijk uit Zuid-Europese en Arabische landen. 

Productie

Pasta wordt gemaakt van durum-tarwe, dit is een harde tarwesoort. Tarwemeel, water, soms ei, de emulgator lecithine en zout worden tot een taai deeg gekneed. Van dit deeg kunnen verschillende vormen pasta worden gemaakt, door ze door een mal te persen. De pasta zal soms worden voorgestoomd. De laatste stap bestaat uit het drogen en verpakken van de pasta. In de winkel vind je verschillende soorten pasta, zoals macaroni, spaghetti, lasagne, tortellini en ravioli. Sommige pasta is gekleurd. Groene pasta is gekleurd met spinazie, rode pasta met tomatenpuree en zwarte pasta met inktvisinkt. Niet gedroogde pasta kan je kopen als verse pasta.

Hoe bereid je pasta?

Reken ongeveer 100 tot 125 gram onbereide volkoren pasta per persoon. Pasta kook je het best ruim water. Zo voorkom je dat het aan elkaar gaat plakken. Elke soort pasta heeft een andere kooktijd. Raadpleeg daarvoor de verpakking. Als je pasta een paar minuten korter kookt dan op de verpakking staat aangegeven, dan wordt het 'al dente', dus met een wat stevigere beet. Je kunt ook om energie te besparen halverwege de kooktijd het vuur uitzetten en de pasta in het hete water uit laten garen. 

Gluten

Er zit gluten in tarwe. De meeste soorten pasta zijn daarom niet geschikt voor mensen met de aandoening coeliakie. Er bestaat glutenvrije pasta. Dit is herkenbaar aan het Crossed Grain keurmerk.

Verspilling

Pasta verspillen kun je voorkomen door vooraf de hoeveelheid goed af te meten, met bijvoorbeeld het Eetmaatje. Met een spaghettimeter kun je porties spaghetti afmeten. De meeste pastaverpakkingen zijn 400 gram, dus geschikt voor 4 à 5 personen.

sluiten

Wat is couscous?

Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) staat in de Schijf van Vijf, dit is bijvoorbeeld de volkoren variant. Het tarwemeel waarvan couscous wordt gemaakt, groeit vooral in de Verenigde Staten, Canada, Noord-Afrika en Zuid-Europa.

Couscous bestaat uit durum tarwe en water. In de fabriek mengen ze deze met elkaar en stomen ze dit mengsel. Er ontstaan aan elkaar geplakte couscousballetjes. Vervolgens worden met messen de balletjes uit elkaar gehaald, gedroogd, gekoeld en gezeefd.

Hoe bereid je couscous? 

Reken ongeveer 75 gram couscous per persoon. Couscous kan gaar gestoomd worden, bijvoorbeeld in een traditionele couscouspan of tajine, of je kunt het wellen (in water leggen) in water dat net van de kook is. Daarna kun je het eventueel nog roerbakken.

Is couscous gezond?

Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon. Vervang witte of gewone couscous door volkoren couscous voor een gezonder voedingspatroon.  Voor volkoren couscous gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten. Couscous bevat gluten. Daarom is het ongeschikt voor mensen met de aandoening coeliakie. 

sluiten

Herkomst van granen

In Nederland verbouwen we tarwe, rogge, teff en gerst, en op beperkte schaal haver. Hiernaast importeren we veel graan. De meeste granen komen uit de Verenigde Staten, Canada, Europa, Rusland en Australië. Gerst komt hoofdzakelijk uit Rusland, Canada, Spanje, Duitsland en Frankrijk. De gierstsoort sorghum halen we vooral uit het zuiden van de Verenigde Staten, India en China en de soort millet uit India, China en centraal Afrikaanse landen. Haver staat in Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Noord-Europa en Midden-Europa. Rogge in Rusland, Polen en Duitsland. Teff komt voornamelijk uit Turkije. 

Productie

Granen worden verbouwd op akkerbouwbedrijven. Tarwe, gerst, spelt, teff en rogge groeien in aren. Rijst, gierst en haver groeien in pluimen of halmen en mais in kolven. Van de wereldwijde graanoogst is 40 tot 50% bestemd voor veevoer. Het grootste deel van de gierst uit de Verenigde Staten dient als veevoer. 

Graankorrels worden geoogst met een maai-dorsmachine. Vervolgens wordt het graan van het kaf en vuil gescheiden. Het machinaal verwijderen van kaf heet doppen of pellen. Dat gebeurt door de korrels krachtig over elkaar te wrijven. Het kaf is een hulsje om de korrel dat bestaat uit de verwelkte blaadjes van de graanbloemen. Bij gerst, gierst, haver en rijst is het kaf niet eetbaar. Het kaf van rogge is wel eetbaar.

Na de oogst blijft er stro achter. Dit wordt ondergeploegd of in balen verzameld voor het vee. 

Zaaien en oogst

Elk soort graan heeft zijn eigen zaai- en oogsttijden en groeit op andere plekken.

  • Zo kan gerst gezaaid worden in de het voorjaar (zomergerst) of in de herfst (wintergerst). De oogst is dan in de late of vroege zomer. In Nederland is er vooral teelt van zomergerst. Gerst heeft met gemiddeld 100 dagen van alle granen de kortste groeiperiode.
  • Gierst heeft tijdens de groei veel warmte en licht nodig. De planten kunnen goed tegen droogte en niet goed tegen vorst. 
  • Haver kan 1 keer per jaar in het voorjaar gezaaid worden. De oogst vindt laat in de zomer plaats. 
  • De roggeplant groeit goed op arme grond en bij lage temperaturen. Ook is rogge niet erg gevoelig voor ziekten. Rogge kan net als gerst gezaaid worden in het voorjaar en geoogst in de late zomer, of gezaaid in de herfst en geoogst in de vroege zomer. De plant kan eenjarig of tweejarig zijn.

Hoeveel brood en graanproducten eten we?

Nederlanders eten gemiddeld 191 gram brood en granen per dag. We eten gemiddeld 3,3 snee brood en 52 gram rijst/pasta per dag. Mannen eten meer brood en granen (218 gram) per dag dan vrouwen (165 gram).

Wat is het voedingsadvies van graanproducten?

Producten die voldoende graanvezel bevatten (tenminste 4,5 gram per 100 gram) staan in de Schijf van Vijf. Denk aan volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, en sommige soorten bruinbrood. Volkorenproducten verkleinen het risico op bepaalde hartziekten, darmkanker en diabetes type 2 en leveren belangrijke voedingsstoffen. Bovendien is brood een belangrijke bron van jodium in onze voeding. Volkoren is de gezondste keuze. 

Het advies is daarom om witte graanproducten zoals witbrood, witte pasta en witte rijst zoveel mogelijk te vervangen door volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. En om dagelijks tenminste 90 gram van deze producten te eten. Lees meer over brood en graanproducten en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Zijn graanproducten gezond?

Granen en graanproducten bevatten koolhydraten, eiwitten, vezels, onder andere de B-vitamines thiamine (B1), niacine (B3) en folaat (B11) en de mineralen jodium, ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Brood is de belangrijkste leverancier van jodium. Vooral volkoren granen en graanproducten bevatten veel vezels.

Positieve effect volkoren producten op gezondheid 

Er is sterke wetenschappelijke onderbouwing voor het gunstige effect van volkoren producten op de gezondheid. In onderzoek naar de verbanden tussen voeding en gezondheid worden producten vaak als volkoren aangemerkt als ze voor minstens 25% uit volkorenmeel bestaan. Er is overtuigend aangetoond dat het eten van volkoren producten (90 gram per dag) verband houdt met een lager risico op bepaalde hartziekten en darmkanker. Verder hangt het eten van volkoren producten (60 gram per dag) samen met een lager risico op diabetes type 2. Lees meer hierover bij volkoren

Gluten

Mensen met de aandoening  coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in gerst, haver, rogge en tarwe. Gierst, mais, rijst en teff bevatten geen gluten.

Haver is in principe glutenvrij, maar moet volgens de wet toch als glutenbevattend worden gedeclareerd. Haver is in de praktijk namelijk vaak verontreinigd met andere granen die wel gluten bevatten, zoals tarwe.

Betaglucaan

Gerst en haver bevatten bètaglucaan. Dit is een type graanvezel dat een gunstig effect heeft op het verlagen van het LDL-cholesterol gehalte in het bloed. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Fytinezuur

In graanproducten waarin de gehele graankorrel wordt verwerkt, zoals in volkorenbrood, komt fytinezuur (fytaat) voor. Fytinezuur komt van nature voor in de buitenste lagen van granen en zaden. Het gehalte aan fytinezuur is onder ander afhankelijk van de graansoort en de bereidingswijze. Teff bijvoorbeeld, bevat weinig fytinezuur.

Fytinezuur wordt vaak bestempeld als anti-nutriënt omdat het zich bindt aan mineralen zoals calcium, ijzer en zink. Vanwege deze verbinding kunnen deze stoffen minder goed door het lichaam worden opgenomen. Maar fytinezuur kan ook stoffen binden die schadelijk voor ons kunnen zijn. Er zijn zelfs theorieën dat de positieve eigenschappen van volkoren producten daarmee te maken hebben. Dat is echter nog onvoldoende duidelijk.

Bij een normale, gevarieerde voeding leidt het eten van veel fytinezuurrijke voedingsmiddelen zelden tot een tekort aan mineralen. De bewezen positieve eigenschappen van volkoren producten wegen hier ruimschoots tegenop.

Hoe bewaar je graanproducten?

Bewaar granen en graanproducten koel, donker en droog. Zo blijven ze het langst houdbaar. Goede plekken zijn een voorraadkast, trapkast of bijkeuken. Laag bij de grond blijven ze het koelst. Open verpakkingen kunnen geplaatst worden in goed afgesloten lege voorraadbussen. 

Bloem en meel blijven over het algemeen wel langer dan 1 jaar goed. De bakkwaliteit van meel en bloem gaat tijdens het bewaren wel achteruit. Het rijst dan minder goed. Meel en bloem kunnen verzuren door melkzuurbacteriën als ze te vochtig worden bewaard. De smaak is dan ook echt zuur.

Volkoren producten en meel kunnen onder invloed van licht en zuurstof ranzig worden, oftewel bederven. Dit komt doordat volkoren producten vetter zijn. Daarom moeten ze op een donkere plaats bewaard worden. Kijk ook in onze Bewaarwijzer voor meer advies over het bewaren van producten. 

Insecten en schimmelen

Koel en droog bewaren is ook belangrijk voor het weghouden van insecten uit de voorraadkast. Door vocht en warmte kunnen sneller insecten in meel en bloem komen. Denk hierbij aan de graanklander, de meelmijt en de meelmot. Muizen en ratten kunnen afkomen op niet goed afgesloten graanproducten. 

Ook kunnen granen en graanproducten door vocht en warmte gaan schimmelen. Daardoor kunnen schimmelgifstoffen ontstaan, zoals de schadelijke stof aflatoxine. In rogge kan de zeer giftige schimmelgifstof ergot alkaloïden voorkomen. De schimmel moederkoren maakt deze stof aan. Het zorgt voor zwarte roggekorrels.

Graanteelt kan bijdragen aan broeikasgasuitstoot, verzuring en vermesting. Hoe meer mest er gebruikt wordt, hoe meer opbrengst, maar ook meer milieu-impact. De teelt van tarwe en gerst heeft een lage impact als er weinig mest gebruikt wordt en er geen irrigatie is.

Waterverbruik en bodemvervuiling kan bij graanproductie een knelpunt zijn: in landen met een warm klimaat moeten in droge perioden de granen water krijgen. Dit water komt uit de bodem of nabijgelegen wateren. Dit gaat ten koste van drinkwater en kan ervoor zorgen dat bestrijdingsmiddelen in sloten en rivieren terechtkomen.

Oogstresten worden in andere landen soms verbrand. Hierbij ontstaat luchtvervuiling en CO2-uitstoot dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Hoe meer de CO2 er in de lucht komt, hoe meer de kwaliteit van granen erop achteruit gaat. Onder invloed van CO2 daalt namelijk het gehalte aan eiwit, ijzer en zink in de graankorrels.

Vanuit duurzaamheid heeft volkoren graan de voorkeur omdat de hele korrel gebruikt wordt, en dus niets weggegooid. Volkorenbrood heeft de laagste milieubelasting, speciale broodsoorten, zoals croissants, knäckebröd en krentenbollen hebben een wat hogere milieu-impact. 

Transport

Het meeste graan komt uit Europa. Vrijwel alle geïmporteerde granen komen per schip naar Nederland. Vervoer per schip is een van de minst milieubelastende vormen van transport. Van en naar de havens zorgen vrachtwagens voor het vervoer. 

sluiten

Zijn graanproducten duurzaam?

De productie van granen is minder belastend voor het milieu dan bijvoorbeeld die van noten, oliegewassen of dierlijke producten. Granen hebben van alle productgroepen de laagste milieu-impact per kcal. De teelt van granen, zoals tarwe, heeft in Nederland, Duitsland en Frankrijk weinig land nodig (zo’n 1 m2 per kg). In Duitsland en Frankrijk wordt de helft minder mest gebruikt dan in Nederland, waardoor graanteelt daar minder broeikasgasemissies geeft. Dat zorgt ook voor minder ammoniakuitstoot.

Rijst heeft een grotere impact op het milieu dan andere graansoorten en is daarmee een uitzondering. Dat komt omdat bij de natte rijstteelt veel methaan vrijkomt. Voor de teelt van rogge en haver is minder kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig dan andere granen.

Etiket van graanproducten

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Europese wet Voedselinformatie. Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.

Meel 

Zelfrijzend bakmeel bevat alleen meel en rijsmiddel. Aan meelmixen voor bijvoorbeeld cake, brood of poffertjes worden vaak hulpstoffen toegevoegd. Denk hierbij aan emulgatoren, verdikkingsmiddelen, geurstoffen, smaakstoffen, rijsmiddelen en meelverbetermiddelen. Deze zijn te herkennen aan een E-nummer. Dat wil zeggen dat de hulpstoffen goedgekeurd zijn door de Europese Unie.

Keurmerken

Sommige soorten graanteelt zijn minder belastend voor het milieu dan andere. Je kunt ook kiezen voor producten uit de eerlijke handel. Wil je hier rekening mee houden, dan zijn er Topkeurmerken waar je op kunt letten. Dit zijn de keurmerken die het hoogst scoren op het gebied van controle en transparantie en duurzaamheid.

  • EKO
  • Europees biologisch 
  • Fairtrade Max Havelaar (voor rijst)
  • Demeter
  • Sustainable Rice Platform (SRP)

Zaden die lijken op granen

Amaranth, boekweit en quinoa zijn geen zaden van grassen, maar van andere planten. Het zijn dus geen granen, maar ze worden wel op dezelfde manier verwerkt tot bijvoorbeeld meel.

Boekweit is een kruidachtige plant. De boekweitkorrels zijn vruchtjes van die plant. De vruchtjes hebben een driehoekige vorm met een roodbruine dop, die eruitziet als dat van een beukennootje. Het dopje wordt er voor gebruik afgehaald.

Boekweit heeft veel overeenkomsten met graan. In voedingsmiddelen is het dan ook op dezelfde manier verwerkt. Zo zit het in brood, pannenkoeken, grutten, koek en ontbijtgranen. Omdat het zo op graan lijkt staat boekweit samen met brood en graanproducten in de Schijf van Vijf

Boekweit is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Herkomst van boekweit

Boekweit wordt in Nederland verbouwd. Van oorsprong komt het uit China.

Productie van boekweit

Het zaaien van boekweit vindt plaats in het voorjaar en de oogst in de nazomer. Na de oogst moeten de korrels nog een aantal weken drogen op het veld.

Boekweit komt niet veel meer voor omdat de opbrengst nogal wisselvallig is. De oorzaken hiervan zijn:

  • De plant is heel gevoelig voor weersomstandigheden.
  • De korrels zijn niet allemaal op hetzelfde moment rijp voor de oogst, daarom gaat er een deel verloren. 

Is boekweit glutenvrij?

Omdat boekweit geen graan is bevat het geen gluten en is dus geschikt voor coeliakiepatiënten. Mensen met de aandoening coeliakie reageren heftig op de inname van gluten. Gluten is een complex mengsel van eiwitten dat voorkomt in bepaalde granen. 

Let op kruisbesmetting

Wanneer van nature glutenvrije granen worden bewerkt tot meel of vlokken, is het risico op kruisbesmetting met gluten aanwezig. Dit geldt ook voor boekweit. Koop daarom bij voorkeur producten van bewerkte glutenvrije granen alleen als de claim ‘glutenvrij’ op de verpakking staat of het officiële 'Crossed Grain' keurmerk.

sluiten

Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De zaadjes zijn wit, rood of zwart van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden en wordt maar één jaar oud.

De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. In Nederland dient quinoa vooral als basis voor maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of volkoren couscous. Quinoa staat in de Schijf van Vijf. Het is een bron van eiwit, vezels, foliumzuur en magnesium.

Herkomst

Quinoa komt uit Zuid-Amerika. Door kruising zijn rassen ontstaan die in Europa (waaronder Nederland) en Noord-Amerika kunnen groeien. In Europa wordt quinoa in de eerste helft van april gezaaid en vanaf half september geoogst.

sluiten

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ990 kJ
Energiewaarde in kcal234 kcal
Vet
Vet totaal2,3 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,4 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,7 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,9 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,1 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,8 g
Linolzuur0,8 g
ALA0,10 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel6,7 g
Eiwit
Eiwit plantaardig11 g
Eiwit totaal11 g
Vitamines
Alfa-caroteen0 µg
Beta-caroteen0 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten40,2 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne75 µg
Niacine1,6 mg
Retinol activiteit equivalent0 µg
Vitamine B10,11 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,07 mg
Vitamine B60,103 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,2 mg
Overigen
Alcohol0 g
As2 g
Cholesterol1,0 mg
Water39 g
Koolhydraten
Koolhydraten39,0 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden1,9 g
Polysacchariden37,1 g
Natrium/zout
Natrium0,393 g
Zout0,983 g
Mineralen
Calcium34 mg
Fosfor200 mg
IJzer2,0 mg
Jodium57 µg
Kalium267 mg
Koper0,22 mg
Magnesium66 mg
Selenium5 µg
Zink1,41 mg