Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Volkoren

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkoren bulgur en volkoren couscous. 

Het eten van volkoren producten verlaagt het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Verder zijn volkoren graanproducten een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines.

Om te profiteren van de gezondheidswinst en van de belangrijke voedingsstoffen, geldt het advies om er voldoende van te eten en witte graanproducten zoveel mogelijk te vervangen door volkoren varianten. 

Omschrijving

De graankorrel bestaat uit 3 delen. Binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en om het geheel de zemel. De meeste goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele (vermalen) graankorrel. Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. 

Volkorenpasta is gemaakt van ten minste 50% volkorenmeel. Witbrood en witte pasta daarentegen zijn gemaakt van tarwebloem. Tarwebloem bevat alleen het middelste deel van de graankorrel. 

Volkorenbrood

Volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er ‘volkoren’ in de naam van het brood gebruikt is, dan weet je zeker dat het volkorenbrood is. Op het etiket staat in elk geval of er volkoren(tarwe)meel is gebruikt of niet. Aan de kleur is niet te zien of brood bruin of volkoren is. Soms is brood gekleurd met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker. Bruinbrood of tarwebrood is een mengsel van tarwebloem en tarwevolkorenmeel. Meergranenbrood wordt gemaakt van meerdere graansoorten. Het kan van volkorenmeel gemaakt zijn, maar dat hoeft niet. Dit staat op het etiket aangegeven. 

Gezondheidseffecten

Hartziekten en diabetes type 2

Er is sterke wetenschappelijke onderbouwing voor het gunstige effect van het eten van volkoren producten ten opzichte van het eten van witte graanproducten (oftewel geraffineerde graanproducten). Het is dus bijvoorbeeld gezonder om zilvervliesrijst te eten in plaats van witte rijst en volkorenbrood in plaats van witbrood. 

Zo hangt het eten van zo’n 90 gram per dag volkoren producten ten opzichte van witte graanproducten samen met een 25% lager risico op bepaalde hartziekten. Bij diabetes type 2 heeft de inname van 60 gram volkorenproducten per dag versus witte producten voordelen, zoals minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.  

Darmkanker

Het eten van 90 gram volkoren producten versus witte graan(producten) hangt samen met een 10% lager risico op darmkanker. 

Vezels

Volkoren graanproducten bevatten meer vezels dan graanproducten gemaakt van bloem. De gezondheidseffecten van volkoren graanproducten worden in ieder geval voor een deel toegeschreven aan graanvezels.
Het is aangetoond dat graanvezels bijdragen aan:

  • Een goede darmwerking.
  • Lager risico op ziekten, zoals darmkanker, hartziekten en diabetes type 2. Lees meer hierover bij vezels.

Voedingsadvies

Het vervangen van witte producten zoals witbrood, witte pasta en witte rijst door volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst geeft winst voor de gezondheid. Als je voldoende  volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van deze gezondheidseffecten en van de voedingsstoffen waar ze in voorzien.

Hoeveel graanproducten heb jij nodig?

Lees meer over brood en graanproducten en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Duurzaamheidsaspecten

Volkoren producten hebben dezelfde duurzaamheidsaspecten als niet-volkoren granen en graanproducten.