Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Quinoa

De zaden van de plant quinoa lijken op graankorrels en worden ook op die manier in de keuken gebruikt. Quinoa staat in de Schijf van Vijf. 

Quinoa kan dienen als basis voor de maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of couscous. Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer.

Biologische quinoa is te verkrijgen onder het EU biologisch-keurmerk. 

Omschrijving

Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De bloemetjes zijn witgeel van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden.

De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. In Nederland dient quinoa vooral als basis voor maaltijd, net zoals zilvervliesrijst of couscous. Quinoa staat in de Schijf van Vijf

Herkomst

Quinoa komt uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig telen we het ook wel in Nederland.

Bewaren

Quinoa blijft langer houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart.

Gezondheidseffecten

Quinoa is een bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat Quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer.

Mensen met de aandoening coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in bepaalde granen. Omdat quinoa geen graan is, bevat het geen gluten. Alleen zijn er wel regelmatig sporen van gluten te vinden op quinoa. Daarom kunnen mensen met coeliakie alleen quinoa eten waar een glutenvrij logo op staat. 

Veiligheid

Voor quinoa gelden dezelfde veiligheidsaspecten als bij granen en graanproducten.

Lood in kraanwater 

Voor zwangeren en kinderen tot 7 jaar die wonen in een huis met loden leidingen geldt het advies om geen kraanwater te gebruiken om quinoa te koken. Via de leidingen kan namelijk lood in het kraanwater terechtkomen. Ze krijgen het advies om flessenwater gebruiken om te drinken en om quinoa te koken, tot de loden leidingen vervangen zijn.  

Voor mensen die in een woning wonen met nieuwe leidingen of kranen, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning, geldt het advies om de eerste 3 maanden de kraan 2 minuten te laten stromen voordat ze het water ’s ochtends gebruiken.  

Bekijk alle adviezen over lood in kraanwater

Voedingsadvies

Quinoa staat in de Schijf van Vijf als een aanvulling op brood en graanproducten. Lees meer over brood en graanproducten en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.   

Keurmerk

Er is biologische quinoa verkrijgbaar onder het EU biologisch-keurmerk.

Duurzaamheidsaspecten

Voor quinoa gelden dezelfde duurzaamheidsaspecten als voor granen en graanproducten.