Menu
Zoek

Diëten en hypes

Van specifieke diëten tot veelbelovende supplementen en eiwitpoeders: als zorgprofessional hoor en zie je waarschijnlijk allerlei voedingshypes en dieettrends voorbijkomen. Social media staat vol met adviezen en (mis)informatie over voeding. Wat is nu waar?

Je vindt hier informatie en tips die kunnen helpen om hypes en misvattingen te duiden richting je patiënten.

Uitgelicht: webinar over voedingshypes

Op donderdagavond 5 juni organiseren we het webinar 'Van TikTok tot keukentafel: de uitdagingen van voedingshypes in de spreekkamer'. Tijdens dit webinar nemen we je mee in de wereld van voedingshypes en geven we praktische tips over hoe je betrouwbare voedingsadviezen herkent. Zo heb je handvatten om jouw patiënten te helpen met eerlijke en betrouwbare informatie. Praktijkondersteuners ontvangen 1 accreditatiepunt voor het volgen van het webinar.

Ga naar onderstaande link voor meer informatie over het webinar en om je aan te melden.

In het kort

Bij hypes worden producten als gezond of ongezond neergezet. Het is vaak zwart-wit: een product is dé oplossing voor allerlei gezondheidsproblemen of juist de oorzaak ervan. Een aantal voorbeelden van hypes op een rij:

Je kunt niet zeggen dat één voedingsmiddel gezond is of niet. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet. Daarom is het belangrijk om naar het totale voedingspatroon te kijken. Als hele productgroepen worden weggelaten kunnen tekorten ontstaan. Bij populaire afvaldiëten kan het afvallen te snel gaan, waardoor naast vetmassa ook spiermassa verdwijnt. Ook is het gewichtsverlies meestal niet blijvend, omdat er geen gezonde leefstijl is aangeleerd. Lees meer over gezond afvallen.

Betrouwbaar voedingsadvies

Het Voedingscentrum neemt nooit klakkeloos de nieuwste diëten en hypes over, maar volgt de adviezen van de Gezondheidsraad. Een nieuw onderzoek moet gezien worden in het licht van alle andere beschikbare onderzoeken. Pas dan kun je een afgewogen conclusie trekken. Wie eet volgens de Schijf van Vijf volgt niet de nieuwste trends, maar is wel verzekerd van het meest betrouwbare voedingsadvies dat er op het moment beschikbaar is.

Lees of hoor je iets over voeding? Dan zijn er aantal dingen waar je op kunt letten om hypes en betrouwbare informatie van elkaar te onderscheiden.

Hulpmiddelen en meer informatie

  • Geaccrediteerde E-learning over gezonde voeding, inclusief het herkennen van hypes en misvattingen.
  • Infographic over het tot stand komen van de voedingsadviezen van het Voedingscentrum.
  • Encyclopedie pagina's over supplementen, diëten, superfoods en voedingsonderzoek.
  • Handreiking voor diversiteit in de praktijk, bijvoorbeeld hoe je rekening houdt met eetgewoontes en gezondheidsvaardigheden.

Materialen en tools voor de patiënt

<p>Op YouTube hebben we allerlei video's waarin we antwoord geven op vragen als 'Zijn koolhydraten slecht voor je?' en 'Is Himalayazout gezonder dan gewoon zout?'.</p>
<p><a href="https://youtube.com/playlist?list=PLiBhru9DzrzSfY1_cEtN6pK53nKA8x6j-&amp;si=NNqxnkLJ9z1mWycg">&gt; Naar de playlist op YouTube.</a></p> <p>Met de gratis 'Kies Ik Gezond?'-app kunnen pati&euml;nten producten scannen of opzoeken om te zien of een product past in de Schijf van Vijf. Zo niet, dan worden gezondere alternatieven gegeven.</p>
<p>
<a href="/nl/thema/apps-en-tools-voedingscentrum/kies-ik-gezond-.aspx">&gt; Meer over de app.</a></p> <p>De Schijf van Vijf vormt de basis voor een gezond en duurzaam voedingspatroon. In deze folder zien pati&euml;nten welke keuzes er binnen elk vak van de Schijf van Vijf mogelijk zijn.</p>
<p>
<a href="https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/gezond-eten/schijf-van-vijf-folder/">&gt; Bekijk en bestel de folder.</a></p>

Voedingscentrum op Instagram en TikTok

Op Instagram en TikTok beantwoorden we allerlei eetvragen, delen we inspirerende recepten en geven we tips over gezond, duurzaam en veilig eten. Bekijk ons account op Instagram of ga naar ons account op TikTok via de link hieronder.

Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.