Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Diabetes

Bekijk hier de informatie over voeding en diabetes en de materialen die je kunt inzetten.

Voeding speelt een belangrijke rol bij diabetes type 2

Bij diabetes kunnen aanpassingen nodig zijn in wat je eet, bijvoorbeeld in de hoeveelheid koolhydraten. Een diëtist helpt daarbij. De basis voor een gezonde voeding is de Schijf van Vijf, ook als je diabetes hebt.

Er zijn een paar ‘basisregels’ die je altijd aan je patiënt kunt meegeven:

  • Kies voor gezonde producten met koolhydraten, zoals groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst.
  • Verdeel koolhydraten zoveel mogelijk over de dag.
  • Laat zoete dranken (zoals sap en frisdrank), snoep, koek en zoete toetjes zoveel mogelijk staan.
  • Vervang roomboter en harde margarine door oliën en zachte margarine of halvarine.
  • Beweeg regelmatig.

Bekijk alle adviezen voor je patiënt met diabetes type 1 en diabetes type 2.

Als je patiënt te te zwaar is, dan kan een gewichtsverlies van 5 tot 15% al een verbetering opleveren van de bloedsuikerwaarden, de insulinegevoeligheid, het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Kijk bij overgewicht.

Tools voor praktijk en patiënt