Eten volgens de Schijf van Vijf is de basis, ook voor mensen met hart- en vaatziekten. In de Schijf van Vijf staan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkorenproducten, noten, peulvruchten en vis. Raad die producten dus vooral aan.
Voor mensen met hart- en vaatziekten is het verder vooral belangrijk om:
- roomboter en harde margarine te vervangen door oliën en zachte margarine of halvarine.
- te kiezen voor halfvolle of magere zuivelproducten en voor 20+ of 30+ kaas in plaats van de vette varianten.
- niet veel vlees te eten en te variëren met vis, peulvruchten, ei en ongezouten noten.
- niet meer dan 6 gram zout te eten.
- geen alcohol te drinken.
Ga naar alle adviezen bij hart- en vaatziekten, inclusief handige video! En als je patiënt te zwaar is, kijk dan ook bij overgewicht.
Producten met plantensterolen kunnen een bijdrage leveren aan het verlagen van het LDL-cholesterol. Maar raad geen rode gist rijst aan. Dat kan schadelijk zijn. Het slikken van visoliesupplementen is niet effectief voor het verlagen van het LDL-cholesterol.