Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik afvallen met populaire diëten?

Bekende en populaire afvaldiëten (energiebeperkte diëten) doen vaak wat ze beloven: in korte tijd val je af en verlies je veel kilo’s. Maar op lange termijn zorgen ze vaak voor teleurstelling en frustratie. Zulke diëten zijn, elk om verschillende redenen, lastig vol te houden. De kans is groot dat je na een tijdje weer hetzelfde eet en weegt als eerst. Bovendien helpen ze je niet om een gezond eetpatroon aan te leren wat nodig is om je nieuwe gewicht te behouden.

Met bekende diëten val je vaak in korte tijd af, maar op lange termijn zijn ze lastig vol te houden. Voor blijvend gewichtsverlies is het belangrijk dat je een gezond eetpatroon aanleert.

Waarom werken diëten vaak niet?

Een aantal bezwaren tegen bekende en populaire diëten:

  1. Ze zijn te streng
  2. Ze zijn te eenzijdig
  3. Ze zijn te onpraktisch
  4. Ze zijn opgebouwd uit onnodige regels

Vaak zijn deze diëten daarom moeilijk vol te houden en op lange termijn ongezond om te volgen.

Streng dieet

Een streng dieet zorgt voor veel gewichtsverlies in korte tijd, omdat je extreem weinig calorieën binnenkrijgt. Eerst verlies je vooral vocht, maar al vrij snel gaat je lichaam ook vetmassa afbreken. Daarnaast verlies je spiermassa. Hoeveel spiermassa je precies verliest hangt af van hoeveel je beweegt en mogelijk ook van hoeveel eiwit je eet. Een streng dieet is lastig vol te houden, omdat je weinig calorieën binnenkrijgt en je daardoor honger hebt en je slap kunt voelen.

Eenzijdig dieet

Bij een eenzijdig dieet mag je een hele productgroep niet of juist alleen maar eten. Denk bijvoorbeeld aan een ketogeen dieet, waarbij je producten met koolhydraten zoveel mogelijk probeert te vermijden. Gezonde koolhydraten uit volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenpasta en peulvruchten zijn juist heel belangrijk. Je hebt kans op tekorten van bepaalde voedingsstoffen als je deze gezonde producten langere tijd laat staan. Daarnaast mis je ook de positieve effecten op je gezondheid van sommige producten.

Onpraktisch dieet

Diëten kunnen om verschillende redenen onpraktisch zijn. Vaak sluiten ze niet goed aan bij jouw leefstijl, waardoor je het dieet lastig volhoudt en uiteindelijk stopt. Zo kan het bijvoorbeeld lastig zijn als je voor jezelf een andere maaltijd moet bereiden dan voor je gezin. Of wanneer je een dieet volgt waarbij je lang en vaak in de keuken moet staan, terwijl je die tijd niet hebt.

Onnodige regels

Sommige diëten waarschuwen voor ‘gevaarlijke stoffen’ in eten. De producten waar deze stoffen in zouden zitten mag je dan niet eten, zonder dat daar voldoende wetenschappelijk bewijs voor is. Denk bijvoorbeeld aan het hormoonbalansdieet, waarbij je geen gluten mag eten. Of diëten waarbij je je lichaam moet ontgiften, ook wel detoxen genoemd. Dit is niet nodig, omdat je lichaam de meeste stoffen in onze voeding zelf verwerkt en opruimt.

Overzicht bekende diëten

Bekijk een overzicht van bekende diëten

Gezonde leefstijl

Bij veel populaire afvaldiëten ben je klaar als je je streefgewicht hebt gehaald. Er wordt niet uitgelegd hoe je op de lange termijn gezond eet en voldoende beweegt. Maar als je terugvalt in je oude eet- en beweegpatroon is de kans groot dat je weer aankomt tot je oude gewicht, of zelfs daarboven. Een gezond gewicht behouden betekent dat je gezonde keuzes moet blijven maken. Je lichaam heeft daarnaast minder energie nodig omdat je lichter bent. Ook na het afvallen moet je daarom minder blijven eten en voldoende blijven bewegen.

Gezond afvallen

Wij adviseren om af te vallen door gezonder te eten, minder te eten én meer te bewegen. Houd ongeveer 0,5 kilo gewichtsverlies per week aan. Dit lijkt misschien weinig, maar met kleine, uitdagende stappen en realistische voornemens maak je het afvallen haalbaarder. De kans dat je dit op lange termijn volhoudt én een gezond eetpatroon aanleert is groter. Lees meer tips om gezond en blijvend af te vallen.

Video: heeft het volgen van een dieet zin?