Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Ontgiften (detox)

Ontgiften of detoxen is een door alternatieve behandelaars gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen.

Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma’s of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.

Voor al deze vormen van ontgiften geldt dat wetenschappelijk niet voldoende onderbouwd is dat ze werken. De meeste manieren van detoxen zijn onschadelijk, met uitzondering van methodes waarbij het lichaam met klei of kalk, zoals kalebas of pimba, wordt ontgift.

Omschrijving

Wat doet detoxen met je lichaam? Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, legt het uit.

Ontgiften of detoxen is een door alternatieve behandelaars gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma’s of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen. Voor al deze vormen van ontgiften geldt dat wetenschappelijk niet voldoende onderbouwd is dat ze werken. 

Het lichaam heeft een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen. Dat proces verloopt voornamelijk via de lever.

Wateroplosbare en vetoplosbare stoffen

Als het gaat om het opruimen van lichaamsvreemde stoffen kan je alle stoffen indelen in 2 soorten: wateroplosbare en vetoplosbare stoffen. Wateroplosbare stoffen kan het lichaam in het algemeen makkelijk afvoeren: de nieren halen ze uit het lichaam en je plast ze uit. Vetoplosbare stoffen moeten eerst wat verwerkingsstappen door de lever ondergaan om ze af te voeren.

Opruimen door lever en nieren

Het lichaam heeft voor het opruimen van vetoplosbare stoffen 2 strategieën. De eerste is de binding aan gal. Dit gebeurt in de lever. Als de stoffen zijn gebonden aan gal, worden ze  uiteindelijk via de ontlasting uitgescheiden. De tweede methode gebeurt ook in de lever. Via een proces dat biotransformatie heeft, worden vetoplosbare stoffen via verschillende stappen wateroplosbaar gemaakt. Als dat is gebeurd, dan plas je de stoffen uiteindelijk uit.

Veiligheid

Dankzij het opruimmechanisme van het lichaam worden de meeste stoffen in onze voeding netjes opgeruimd en uitgescheiden. Van stoffen die direct of indirect aan voedsel worden toegevoegd, zoals E-nummers en bestrijdingsmiddelen, is precies bekend via welke processen ze in de lever en de nier worden opgeruimd. Toegelaten E-nummers en bestrijdingsmiddelen stapelen dus niet in het lichaam.

Dioxines 

Er zijn stoffen in ons voedsel aanwezig waar het lichaam meer moeite heeft om ze uit te scheiden. Een voorbeeld hiervan zijn dioxines. Een derde van de dioxines die je binnenkrijgt wordt via ontlasting  uitgescheiden en de rest wordt heel langzaam afgebroken door het lichaam en een deel kan stapelen in vetcellen. Het binnenkrijgen van deze stoffen kan je niet geheel voorkomen. Daarom gelden voor deze stoffen zeer strenge productnormen. Met deze normen is meegenomen dat er nooit gevaarlijke hoeveelheden in je lichaam kunnen ontstaan. Soms komt het inderdaad voor dat je een keer te veel binnenkrijgt, bijvoorbeeld via vis. Maar dan nog is het op langere termijn onschadelijk. Als je gevarieerd eet, dan herstelt je lichaam de balans vanzelf. Detoxmethodes dragen niets bij aan dit opruimproces. 

Omdat je het risico op dioxines en kwik vooral bij roofvis nooit helemaal kunt uitsluiten, gelden voor bepaalde kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen, andere voorzorgsadviezen. Bepaalde vissoorten zoals tonijn en koningsmakreel kunnen zij beter niet eten. Voor alle consumenten geldt het advies, dus ook voor zwangere vrouwen: eet twee keer per week vis, waarvan minimaal een keer vette vis. Als je je aan deze aanbevelingen houdt, heb je alleen maar voordelen van het eten van vis.

Gezondheidseffecten

Het zelfreinigend proces in het lichaam gaat 24 uur per dag door. Detoxmethodes hebben geen enkele invloed op dit zelfreinigend proces van het lichaam. De meeste detoxmethodes zijn onschadelijk, maar sommige detoxmethodes kunnen juist precies het tegenovergestelde bewerkstelligen van wat is beoogd. Het ontgiften met de klei/kalksoorten kalebas of pimba is een voorbeeld hiervan. Bijna alle producten van deze kalksoort bevatten te veel lood en dat kan schade geven aan het lichaam.

Ook oil pulling kan het tegenovergestelde effect hebben. Mochten er in de oliën die hiervoor worden gebruikt verontreinigingen zitten, dan neemt het lichaam die op. Als je het gebruikt, gebruik dan oliën die voor voeding zijn gebruikt en waarvan de herkomst bekend is.